BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBanka & Kredi KartlarıMerkez'e dava şoku----

Merkez'e dava şoku

Merkez'e dava şoku
07 Ekim 2013 - 07:43 www.finansgundem.com

Ankara Barosu avukatlarından Teoman Salgırtay, Merkez Bankası'nın koyduğu kredi kartı faizine karşı dava açtı

Danıştay’a dava açan Ankara Barosu avukatlarından Teoman Salgırtay, Borçlar Kanunu’nun emredici hükümlerine göre kredi kartı faiz oranının yıllık yüzde 13.5’u aşamayacağını, tavan faiz oranını belirlemekle yetkili TCMB’nin, kanunda öngörülenin de üstünde yıllık faizi yüzde 24.24 olarak belirlediğini bunun ‘fahiş’ ve ‘yasaya aykırı’ olduğunu savundu. Hürriyet'in haberine göre, kredi kartı kullanıcısı olduğunu, menfaatlerinin ihlal edildiğini belirterek davacı olan Salgırtay, tebliğin iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi. 2 Ekim tarihli dava dilekçesi işleme konulurken, Danıştay, TCMB’nin savunmasının alınmasının ardından, ilk aşamada yürütmenin durdurulması talebini görüşecek. Kredi kartlarının azami ve gecikme Faiz oranlarını üç ayda bir ilan yetkisinin TCMB’ye ait olduğunu belirten Salgırtay, bu yetkinin de sınırsız ve keyfi olmadığını, Merkez Bankası’nın yasaların üzerinde bulunmadığını bildirdi. Dava dilekçesi özetle şöyle:
İLK KEZ SINIR KONULDU
Türk Borçlar Kanunu (TBK) ile Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez, adi, ticari ve tüketici işleri ayrımı yapılmaksızın bu işlerde uygulanacak faizlere sınır getirilmiştir. Sınırı getiren hukuk normunun emredici olmasından ötürü de, söz konusu faiz sınırları maksimal/tavan sınır olmaktadır. Türk mevzuatında, akdi faiz sadece 3095 sayılı kanun madde 1’de tarif edilmektedir. Başka yasalarda akdi faiz oranı belirlenmemiştir. Bu oran 2005’ten bu yana yıllık yüzde 9’dur. Temerrüt faizini belirleyen 3095 sayılı kanun madde 2 hükmüne göre adi işlerde temerrüt faizi yüzde 9’dur. Ticari işlerde temerrüt faizi TCMB tarafından ilan edilen avans faizi kadar uygulanmaktadır. Bu kurala göre, yıllık akdi faiz oranı yüzde 9 oranının yüzde 50’sini, yüzde 13,5 oranını aşamayacaktır. Bu sınırın ticari iş olmadığında tartışma bulunmayan tüketici işlerinde ve kredi kartları işlemlerinde de uygulanacağı pek tabidir.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)