BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez, DTH’a geçişin önünü kesecek adımlar atıyor----

Merkez, DTH’a geçişin önünü kesecek adımlar atıyor

Merkez, DTH’a geçişin önünü kesecek adımlar atıyor
31 Ocak 2024 - 08:26 www.finansgundem.com

KKM hesapları için zorunlu karşılık oranını düşüren TCMB, KKM'den çözülen paranın döviz hesaplarına gitmesini önlemek amacıyla DTH’lar için zorunlu karşılık oranını iki katına çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) miktarsal sıkılaştırma adımlarına devam ederken Türk Lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla yeni bir adım daha atıldı.

Merkez Bankası önceki akşam yaptığı düzenleme ile kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilmesine, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/ katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltilmesine karar verdi.

Buna göre, zorunlu karşılık uygulamasında; piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak, makro finansal istikrarı güçlendirecek ve miktarsal sıkılaştırma yoluyla parasal aktarımın desteklenmesini sağlayacak değişikliler yapılması kararı alındı.

Yapılan hesaplamalara göre zorunlu karşılık adımı ile piyasadan 70-100 milyar TL arası bir likidite fazlasının çekilmesi bekleniyor. TCMB’nin önceki gün piyasadan çektiği likidite fazlası 732 milyar TL ile 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Zorunlu karşılık tarafında atılan son adımın, likidite fazlası nedeniyle TL mevduat faizlerinde görülen düşüşe etkisinin ise çok sınırlı düzeyde kalması bekleniyor.

Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre, bankacılar Merkez Bankası'ndan 5 yeni adım daha bekliyor. Bunlardan ilki aynı DTH olmak zorunlu karşılık adımlarının devam etmesi. Yeni bir hamle olarak yılda 4 defa likidite senedi ihracının yapılması, depo ihalelerinde vade çeşitlendirilmesi gibi APİ işlemlerinin yapılması, bankalara devlet tahvili satışı ve çok daha aktif bir likidite politikası izlenmesi.

DTH’ların zorunlu karşılıklarında sıkılaşma düzeyi artabilir

Bankacılık kaynakları ve ekonomistlere ilk adım olarak TCMB’den likidite senedi ihraç etmesini bekliyor. Böylece TCMB piyasada oluşan likidite fazlasını likidite senedi ihraç ederek çekebilir. Bir diğer adım olarak depo ihalelerinde vade çeşitlendirmesi bekleniyor. Şu anda vade 91 gün ile sınırlı. Yapılacak bir düzenleme ile depo ihalelerinde vade sayısı artırılabilir.

Ayrıca TL mevduatları daha cazip hale getirecek adımlara ek olarak DTH’ların zorunlu karşılıklarında sıkılaşma düzeyinin artırılabileceğini vurgulayan uzmanlar, aktif bir likidite politikası uygulanması gerektiğini söylüyor. Ayrıca TCMB’nin elindeki devlet tahvillerini bankalara satma ihtimali olduğunu da söyleyen uzmanlar bu ihtimalin en düşük ihtimal olduğunu ve piyasayı etkileyecek çok anlamlı bir miktarı olmayacağı görüşünde.

Merkez'den beklenen 5 adım

1- DTH’lara yeni ZK sıkılaşması

2 - Likidite senedi ihracı

3 - Depo ihalelerinde vade çeşitlendirmesi

4 -Bankalara devlet tahvili satışı

5 - Aktif likidite politikası

TCMB'den TL mevduat hamlesi

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erhan.t31 Ocak 2024 16:02

    Dövizle uğraşan ülkelerin sonu duvara toslamak aylardır ýıllardır dövize sürekli baskı yaptıklarından ekonominin düzelmedigi apaçık hala aynı yanlışı yapıyorlar demekki dövizle boyuna ugraştıklarına göre ekonomide sorun çok güvende yok

  • M.r31 Ocak 2024 12:14

    Dövize baskı enflansyonda başarısızlığın kabulü cözümsüzlügün ümitsizliginde göstergesi

  • Eko31 Ocak 2024 09:15

    Her aldıkları karar baştan sona yanlış dövize sürekli müdahelelerle ekonomiyi tamamen bitiriyorlar güveni icerde dışarda sıfirlıyorlar böyle saçma sapan kararı almak akıl dışı