BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası yine faiz kıskacında----

Merkez Bankası yine faiz kıskacında

Merkez Bankası yine faiz kıskacında
04 Ağustos 2014 - 18:14 www.finansgundem.com

Temmuz ayı enflasyonu beklentileri aşınca faiz tartışması hemen kendini gösterdi. Kritik soru şu: MB faizi indirmeli mi, indirmemeli mi?

TÜİK Temmuz ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 9,05 olan beklentinin üzerinde 9,32 geldi. ÜFE ise yıllık bazda yüzde 9,46 olarak açıklandı. Verilerin açıklanmasının ardından gösterge niteliğindeki 2 yıllık tahvilin bileşik faizi 2,5 ay aradan sonra yükselerek yüzde 9,32'yi buldu. Temmuz ayında yıllık enflasyonun yüzde 9,32 ile beklentileri aşması, faiz indiriminin önünün kesildiği şeklinde yorumlandı.

Peki, faiz indirim sürecinin devam etmesi için enflasyonda düşüş görmek isteyen Merkez Bankası'nın tavrı ne olacak? Bu süreç Erdem Başçı’yı zorlayacak mı? Enflasyon, Merkez Bankası Başkanı ile Hükümet arasında yeni bir  sürtüşme yaratacak mı? Son gelen enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası'na ilişkin öngörülerini paylaşan uzmanlara göre Temmuz ayında enflasyon beklentileri aşarken, Merkez Bankası'nı Faiz indirim sürecinde zorlayabileceği belirtiliyor.

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici’ye göre Merkez Bankası’nın artık önlem alması ve faiz indirimlerini durdurması gerektiği zamanı geldi. Derici, "Dolayısıyla faiz indirimlerini durdurması, devam etmemesi gerekiyor. Hatta belki biraz daha sıkılaşma yönünde hareket etmesi lazım. Ama yine de piyasa gelişmelerine, yurtdışı gelişmelere yine aynı şekilde duyarlı hareket edecektir. Ben en fazla 25 baz puanlık bir indirim daha yapabileceğini o da piyasa koşulları iyileşirse düşünüyorum. Şu anda Fed kaynaklı gerginlik devam ediyor. O yüzden PPK tarihinde biz çok daha volatil bir piyasa ile karşılaşırsak Merkez Bankası’nın eli kolu bağlı olacaktır, düşüş yönünde herhangi bir harekette bulunamayacaktır. Yapsa bile ben bunun 25 baz puandan daha yüksek olabileceğini zannetmiyorum. Artık enflasyon tarafında Merkez Bankası’nın eli kolu iyice bağlanmış durumda" dedi.

Verilerin olumsuz olduğunun altını çizen Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise enflasyonda risklerin belirgin şekilde yukarı yönlü olduğunu belirterek Merkez Bankası'nın daha fazla faiz indirimine gitmemesi gerektiğini kaydediyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)