BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMerkez Bankası faiz artırımı yapacak mı?----

Merkez Bankası faiz artırımı yapacak mı?

Merkez Bankası faiz artırımı yapacak mı?
17 Aralık 2020 - 08:40 www.finansgundem.com

24 Aralık’ta gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi yatırım bankaları faiz artırımı tahminlerini açıklamaya başladı.

Ekonomi yönetimindeki değişim sonrası atılan adımlar ve 475 baz puan gibi yüksek oranda faiz artırımı döviz cephesinde etkisini gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) attığı sadeleşme adımları da Türkiye’yi yeniden yabancıların radarına soktu. Bu gelişmelerin yanı sıra, Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Naci Ağbal'ın düzenlediği toplantıyı değerlendiren ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, göreve geldikten sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkan Başkan Ağbal'ın "hayal kırıklığı" yaratmadığını belirtti.


Ağbal'ın yaptığı konuşmada ana noktanın para politikasının fiyat baskılarını kontrol altına almak ve kredibiliteyi yeniden tesis etmek için sıkı olmaya devam edeceği olduğunu belirten JPMorgan, Ağbal'ın konuşmasında artan güvenin enflasyon bekleyişlerinin iyileşmesine yol açacağını, bunun dezenflasyon sürecini desteklerken sermaye girişleri getireceğini ve yerli yatırımcıların ters dolarizasyonun sağlayacağını savunduğuna dikkat çekti.


Türkiye'de enflasyonun 6 aylık bir süreçte yüzde 13-15 aralığında kalmasını beklediklerini ifade eden JPMorgan, TCMB'nin kredibiliteyi yeniden tesis etmek ve yerli yatırımcılarda ters dolarizasyon için 2 puan civarında reel faiz vermesine ihtiyaç olduğuna inandıklarını belirtti. Bunun, politika faizinin yüzde 15-17 arasında olması gerektiği anlamına geldiğini belirten JPMorgan, TCMB Başkanı Ağbal'ın şahin ifadeleri sonrasında politika faizinin bu aralığın üst sınırında belirlenmesini beklediklerini ifade etti. 100-150 baz puan seviyesinde bir Faiz artırımının TCMB'nin kredibilitesinin yeniden tesis edilmesi için yeterli olabileceğini belirten JPMorgan, ancak TCMB'nin gelecek hafta faizi 200 baz puan artırmasını beklediklerini vurguladı.

Fed faizleri sabit tuttu

 

Ağbal: Merkez Bankası döviz alım satımı yapmayacak

 

Dövizde Merkez toplantısı öncesi sakin seyir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)