BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez bankaları faiz artırımlarını öteleyecek mi?----

Merkez bankaları faiz artırımlarını öteleyecek mi?

Merkez bankaları faiz artırımlarını öteleyecek mi?
10 Mart 2022 - 08:41 www.finansgundem.com

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ile başlayan savaş, büyük merkez bankalarını çıkmaza soktu. Fed, ECB, BoE gibi bankalar, enflasyonun daha da yükselmesine izin verecek veya ya da sıkılaşmaya devam edecek.

Savaşın başlaması ile giderek artan Rusya'ya yönelik yaptırım dalgası, küresel enflasyon beklentilerini artırıyor ve büyüme görünümleri açısından da risk teşkil ediyor. Büyük merkez bankalarının önünde iki seçenek var. Ya enflasyonun büyümesine izin verilecek ya da sıkılaşmaya devam ederek ekonomilerin tekrar resesyona girmesi riskini alacaklar.

Dünya'dan Hilal Sarı'nın aktardığına göre uzmanlar, söz konusu durumu merkez bankaları için “toksik bir karışım” olarak değerlendiriliyor. Enflasyonla mücadele için sıkılaşma döngüsüne yeni yeni giren merkezlerin istemeden bir resesyon da tetikleyebileceği söyleniyor. Bazı uzmanlar ise merkezlerin savaş yüzünden güvercinleşeceğini ve enflasyonla yaşamaya alışacağını düşünüyor.

'Enerji fiyatları enflasyonu daha da güçlendirecek'

BlackRock Investment Institute, merkezlerin enflasyona vereceği tepkiye yönelik öngörüsünü değiştirdi ve savaş nedeniyle güvercinleşeceklerini tahmin ediyor.

Kıdemli Portföy Stratejisti Vivek Paul “Enerji fiyatları enflasyonu daha da güçlendirecek. Piyasaların merkezlerin faiz artışlarına ilişkin görüşünün fazla şahin olduğunu düşünüyoruz. Özellikle de Avrupa’da. Merkez bankaları enflasyonla birlikte yaşamayı öğrenecek. Çünkü tarihi bir normalleşmenin büyüme ve istihdama maliyeti çok yüksek olur” değerlendirmesini yaptı. Paul, gelişen dünya hisselerinin tahvillerden çok daha iyi bir performans izleyeceğini düşünüyor.

'Savaş yüzünden faiz artışında yavaş ilerleyecekler'

Franklin Templeton Investment Institute Yatırım Stratejisti Kim Catechis’e göre merkez bankaları yaptırımlar ve savaşın emtiada yarattığı ralli nedeniyle daha önce uzlaştıkları veya beklenen Faiz artış takvimlerinde biraz daha yavaş hareket etmek zorunda kalacaklar.

'Emtia fiyatlarındaki artış tüketim alışkanlıklarını da etkileyecek'

Aegon Asset Management Faiz Direktörü Sandra Holdsworth emtia fiyatlarındaki artışın tüketim alışkanlıklarını da etkileyeceğini, şu anda küresel talebin hala çok güçlü olduğunu ancak şirketlerin artan maliyetlerini tüketicilere yansıtmaya çalışacağını söyleyerek “Zaten eğrinin gerisindeyken işleri daha da zorlaşacak” diye konuştu.

Tahvil Kralından TÜFE tahmini

‘Tahvil kralı’ adıyla da anılan DoubleLine Capital CEO’su Jeffrey Gundlach ise Fed’in zaten eğrinin gerisinde olduğu bir ortamda ABD’de TÜFE verisinin yüzde 10’la zirve yapacağını ve Fed’in elini daha da zorlayacağını tahmin ediyor. Gundlach Fed’in yıl sonu itibariyle faizi yüzde 7,5’e kadar yükselteceğini öngörüyor.

ECB faiz artırımına 2023'te mi başlayacak?

Para piyasaları şu anda hala ECB’nin 2022 yılı sonuna kadar 30 baz puanlık bir faiz artırımı yapacağını fiyatlıyor. Fakat Reuters anketlerinde ilk artışın bu yıl geleceğini öngören ekonomistlerin sayısı azalıyor. Ukrayna’daki savaştan en çok Euro Bölgesi’nin yara alması beklendiği bir ortamda ECB, enflasyon beklentilerini kontrol altına almak ve ekonomileri desteklemek arasında zor kararlar almak zorunda kalacak.

UOB Group ekonomisti Lee Sue Ann ise ECB’nin faiz artışına 2022’de değil 2023’te başlayacağını öngören birçok ekonomistten biri. Ann ECB’nin büyüme ve enflasyon tahminlerini paylaşacağı bir sonraki toplantısının daha da kritik olacağını belirtiyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ise “Enerji ve emtia maliyetleri enflasyonu yükseltse bile, sıkılaşmaya gitmenin uygun olmayacağını” söylüyor.

Englander: Euro/dolar 1,06’ya inebilir

Standard Chartered G10 Foreks Araştırmaları Küresel Direktörü Stephen Englander, ECB’nin sıkılaşma konusunda zaten Fed’e göre geriden geldiği bir ortamda Ukrayna’daki savaşa yönelik endişelerin kolay kolay geçmeyeceğini düşünüyor. Englander Euro/dolar paritesinin 2. çeyrek sonu itibariyle 1,06’ya kadar inebileceğini ve savaşta bir uzlaşı olması durumunda yıl sonuna doğru yavaşça 1,14’e doğru ilerleyeceğini öngörüyor.

Savaşın Ukrayna dışına taşması durumunda ise Euro’nun paritenin altına da inmesi olası. Euro/ dolar paritesi dün risk iştahının yeniden artması ve AB’nin petrol ambargolarına katılmayacağının netleşmesiyle tekrar 1,09’un üzerine çıktı. BoE’nin gelecek hafta faiz artıracak olması ve savaşın İngiltere ve Euro Bölgesi’ne etkilerinin farklı boyutlarda olması 0,83 düzeyindeki Euro/sterlin kurunda da yeni düşüşler getirebilir.

Dolar endeksi 20 ayın zirvesinde

Jeopolitik gerilim, küresel emtia piyasalarında yaşanan büyük dalgalanmalar ve Fed’in 15-16 Mart tarihli toplantısında faiz artırımına başlayacak olması, doların güvenli liman cazibesini artırmaya devam ediyor. Dolar endeksi dün risk iştahının bir nebze düzelmesiyle 98-99 bandına gerilemiş olsa da, endeks hala Mayıs 2020’den bu yana en yüksek düzeyde. Kanada Doları ve Norveç Kronu gibi emtialardan güç alan para birimlerinde de güçlü seyrin devam etmesi bekleniyor. Tahvillerde ise tekrar bir satış başladı ve 10 yıllık ABD Hazine tahvilinde getiri tekrar yüzde 1,9’un üzerine çıktı.

Rusya tedariği keserse petrol fiyatları 20 ila 30 dolar/varil yükselebilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı ve belirli ülkelere karşı bazı ham maddelere getirilecek ihracat yasaklarının yer aldığı liste de merakla bekleniyor. Petrol tüccarı Lipow Oil Associates Başkanı Andy Lipow, Rusya’nın Avrupa’ya petrol tedariğini kesmesi durumunda petrol fiyatlarının 20 ila 30 dolar/varil yükseleceğini ve bu artışların özellikle Avrupa ve Latin Amerika’da resesyon getirebileceğini söylüyor.

CNBC’ye konuşan Lipow bu durumda ABD’ye de taşma etkileri olacağını, Çin’inde dünyaya daha az tüketici ürünlerini satabileceğini ifade ediyor. Capital Economics Baş Emtia Ekonomisti Caroline Bain ise en kötü senaryoda Rusya’nın enerji ihracatına AB’nin de dahil olduğu büyük tüketici ülkeler tarafından toplu bir yasak gelmesi durumunda fiyatların “bilinmeyen bir bölgeye” yükselebileceğini belirtiyor. ABD ve İngiltere’nin Rus petrolüne ambargo getirmesi sonrası Brent ve WTI petrol sırasıyla 124 dolar ve 120 dolar bandına geriledi. Avrupa doğalgazı tekrar 200 Euro’nun altında.

Gorman: Resesyona dikkat!

Morgan Stanley CEO’su James Gorman ise savaşa rağmen Fed’in faiz artış planına bağlı kalacağını belirtiyor fakat, “Faizleri artırmak zorundasınız ancak ekonomiyi resesyona sokmak da istemezsiniz. Eğer resesyona sokarsanız stagflasyon gelir ve bu çok kötü olur” diyor ve 50 baz puan olasılığının ortadan kalktığını dile getiriyor.

Tedarik krizi üretimi vurdu

Irak: Petrol piyasası dengede

Rusya Merkez Bankası döviz satışını askıya aldı

Japonya Merkez Bankası tahvil alımı yapabilir

Deutsche Bank'tan yüksek enflasyon düşük büyüme tahmini

Fitch: Küresel enflasyonla mücadele politikaları uzayabilir

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)