BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMaymun çiçeği hızla yayılıyor: Aşı kıtlığı yaşanıyor tüm dünya tedirgin----

Maymun çiçeği hızla yayılıyor: Aşı kıtlığı yaşanıyor tüm dünya tedirgin

Maymun çiçeği hızla yayılıyor: Aşı kıtlığı yaşanıyor tüm dünya tedirgin
18 Temmuz 2022 - 14:47 www.finansgundem.com

Yakın zamanda Afrika'dan çıkarak hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü tüm dünyayı etkisi altına almayı sürdürüyor. ABD'de maymun çiçeği aşısı kıtlığı yaşanıyor

ABD'deki maymun çiçeği vakalarının sayısı bu hafta 1.470'e ulaştı.

Federal yetkililer toplumda yaygın dolaşımın devam etmesi ve aşı kıtlığı nedeniyle sayının daha da artmasını bekliyor.Uzmanlar virüsü kontrol altına almak için çok geç olabileceğinden korkuyorlar.Küresel maymun çiçeği salgını 13.000 vakaya yükselirken en yüksek rakamlar İspanya (2.835), Almanya (1.859) ve Birleşik Krallık'ta (1.856) kayıtlara geçti.

Şu anda dördüncü sırada yer alan ABD'nin hızlı bir şekilde üst sıralara tırmanabileceği belirtiliyor.

Jynneos aşısı hızla tükeniyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) direktörü Rochelle Walensky konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Önümüzdeki haftalarda vaka sayısında artış bekliyoruz" dedi. Bu arada Amerika Birleşik Devletleri'nde maymun çiçeği aşısı hızla tükeniyor.

Jynneos aşısı ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından maymun çiçeği virüsüne maruz kaldığı bilinen veya şüphelenilen herkese tavsiye ediliyor. Ancak Walensky, birçok yerde talebin aşıldığını ve dozların hızla tükendiğini söyledi.

Maymun çiçeği nedir, nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıktı. Maymun Çiçeği virüsü viral ve zoonoz bir hastalıktır. Hastalığın kaynağının kemirgenler olduğu düşünülüyor. Hastalık insanda ilk kez 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görüldü.

İki farklı genetik grubu olan Maymun Çiçeği virüsü; Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsü olarak 2'ye ayrılır. Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre daha şiddetlidir ve daha yüksek ölüm oranına sahiptir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeğinde, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor. Lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürer. Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilen diğer hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakasının ayırt edici bir özelliğidir. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Hastalık, maymun çiçeği ile enfekte olan bir kişiyle yakın temas halinde bulaşıyor. Bulaşma enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları ya da döküntülerine doğrudan temas sonucuna oluşur. İkincil iletim, kontamine nesneler ile, hasta bir kişinin deri lezyonları ile veya enfekte solunum yolu salgıları ile yakın temas sonucu insandan insana bulaşır.Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini Yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.

Teşhis Yöntemleri

Maymun çiçeğini teşhis etmek için muayene sırasında lezyonlarınıza bakılır ve virüsle muhtemel olarak ne zaman temasa geçtiğiniz gibi semptomlarınız hakkında ayrıntılı olarak sorulur.

Bazı hastalarda genital lezyonlar da görülür ve bu nedenle maymun çiçeği döküntüsünü; frengi, herpes simpleks virüsü enfeksiyonu, zona ve diğer yaygın enfeksiyonlardan ayırt etmek zor olabilir. Hekiminiz, maymun çiçeğine benzer ama daha yaygın olan şu hastalıkları ekarte etmeye çalışacaktır:

Kızamık,
Suçiçeği,
Frengi,
Alerjiler,
Uyuz,

Bakteriyel cilt enfeksiyonları.Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Şu anda, maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için kanıtlanmış ve güvenli bir tedavi yoktur. Çoğu viral hastalıkta olduğu gibi, tedavi, destekleyici semptom yönetimi şeklinde olmaktadır. Öte yandan bir maymun çiçeği salgınını kontrol altında tutmak amacıyla çiçek hastalığı aşısı, antiviraller ve aşı immün globulini (VIG) kullanılabilir.

Başvuru sitesi çöktü: Ülkede maymun çiçeği aşısı başladı!

 

Hindistan'da ilk kez maymun çiçeği vakası tespit edildi

 

Maymun çiçeği Bosna Hersek'te de görüldü

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)