BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMarket hırsızlığı yüzde 70 arttı, ürünlere alarm kilidi geldi----

Market hırsızlığı yüzde 70 arttı, ürünlere alarm kilidi geldi

Market hırsızlığı yüzde 70 arttı, ürünlere alarm kilidi geldi
01 Haziran 2023 - 17:20 www.finansgundem.com

İngiltere'nin bazı bölgelerinde market hırsızlığındaki artış yüzde 70'i geçti. Hükümetin gıda ürünlerine fiyat sınırlaması için baskı yaptığı perakendecileri hırsızlık vakalarına karşı güvenlik kilidi, yalancı kavanoz gibi önlemler almaya itti.

Pandemide tedarik krizine, ardından Rusya yaptırımlarının körüklediği yüksek enflasyon döngüsüne giren Britanya, yüzde 19.1'le en yüksek gıda enflasyonu oranına sahip Batı Avrupa ülkesi konumunda. Britanya'da gıda fiyatlarındaki son 45 yılın en hızlı artışı, süpermarketlerdeki manzarayı değiştirdi.

Geçen yıldan beri bazı süpermarketlerin alarm kilidi takarak raflara dizdiği süt, peynir, tereyağ gibi temel gıda ürünlerine artık et ürünleri de eklendi.

Kahve fiyatlarındaki yaklaşık yüzde 13'lük artışın ardından da 'manken' kavanoz uygulamasına geçildi. Fiyat etiketine 9.35 sterlin yazılan Nescafe Gold Blend ve Douwe Egberts ile 10.50 sterlin yazılan Kenco Smooth markaları ya teşhir amaçlı boş kavanozlar ya da güvenlik kutusunun içine konulmuş dolu kavanozlarla raflarda yerlerini aldı.

Bazı marketler ise çareyi raflardaki ürün adedini minimuma indirmekte buldu.

Alışverişe giden müşterilerin karşılarına çıkan 'güvenlik' manzarasına 'yürek burkucu', 'çağımızın alameti' gibi nitelemelerle tepki gösterdiği basına yansıdı.

Kamusal yayın kuruluşu BBC, marketlerdeki önlemlerin, hayat pahalılığı krizine koşut market hırsızlığı vakalarındaki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Elde ettiği verileri analiz eden BBC, hayat pahalılığı arttıkça market hırsızlığı suçlarının pandemi öncesi seviyeye döndüğünü duyurdu. Perakendecilerin hırsızlıkla mücadele tedbirlerine yoğun harcama yapmaktan şikayet ettiklerini de aktardı.

Buna göre Britanya'nın İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda bölgelerinde sadece mart ayında yaklaşık 33 bin mağaza hırsızlığı vakası polis kayıtlarına geçti. Bu, geçen yılın mart ayına göre yüzde 30.1 oranında artış demek.

Ekstra güvenlik önlemleri alıp almadıklarını sormak için tüm büyük süpermarketlerle temasa geçen BBC, bazılarının güvenlik meseleleri hakkında yorum yapmak istemediğini, diğerlerinin önlemlerin ülke çapında alınmadığı, sadece yüksek hırsızlık oranlarıyla karşılaşan münferit mağazalarda uygulandığında ısrar ettiğini aktardı. Ancak sosyal medyada dolaşan fotoğrafların çok sayıda süpermarkette hırsızlıkla mücadele önlemlerinin alındığını gösterdiğini belirtti.

Güvenlik kutularının içine yerleştirilmiş etlerin fotoğrafını paylaşan bir kullanıcı, "Biftekleri altın külçeleri gibi paketliyorlar" diye yazdı.

Müşterilerden kasada gerçeğini satın almalarını isteyen yazı konulan 'yalancı' kahve kavanozlarının fotoğrafını paylaşan bir diğeri, "Hayat pahalılığı yeni zirvelere koşarken, kooperatif ürünler marketimiz sergi salonuna döndü" diye dalga geçti.

Otomatik ödeme kasalarından bazılarına alışveriş yapanların ayrılmalarına izin vermeden önce makbuzlarını taratmak zorunda bırajan bariyerler koyan büyük market zincirlerinden biri (Sainsbury's), ayrıca tepki çekti. Bir kullanıcı "Self servis kasa kullanan insanlara güvenmediklerinden bariyer koyuyorlar" tespitini paylaştı. Sainsbury's Sözcüsü "Bir dizi güvenlik önleminden yalnızca bir tanesi. Çok az sayıda mağazamızda kullanılıyor" demekle yetindi.

Polis verilerine göre, belirli bölgelerde mağaza hırsızlığında yüzde 30.1'lik ortalamanın kat kat üstünde artış var. Başı çeken Gwent bölgesinde Ocak-Mart 2022'de 552 olan vaka sayısı Ocak-Mart 2023'te 961'e fırladı, yani yüzde 74.1 artış gösterdi. Gwent'i, Northumbria yüzde 62.8, Staffordshire yüzde 62.4, Hampshire yüzde 55.5, Wiltshire yüzde 54.6, Avon-Somerset yüzde 53.9, Warwickshire yüzde 52.9, Cleveland yüzde 52.6, North Yorkshire yüzde 52.1'lik artışla takip etti.

Britanya Perakende Konsorsiyumu İş ve Düzenlemeler Direktörü Tom Ironside, '2021/22'de mağaza hırsızlığının perakendecilere neredeyse 1 milyar sterline mal olduğunu' söyledi.

İngiltere'de market fiyat artışları yeni zirveye ulaştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)