BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMaersk'ten Kızıldeniz krizi uyarısı: Hazırlıklı olun!----

Maersk'ten Kızıldeniz krizi uyarısı: Hazırlıklı olun!

Maersk'ten Kızıldeniz krizi uyarısı: Hazırlıklı olun!
20 Şubat 2024 - 10:12 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük ikinci okyanus taşımacısı AP Moller-Maersk, Husi isyancıların Kızıldeniz üzerinde başlattığı ablukanın devam edebileceği uyarısında bulunarak müşterilerini hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.


Husi isyancıların saldırıları nedeniyle Ocak ayında kilit ticaret rotası üzerinden gemi geçişlerini askıya alan Maersk, Kızıldeniz krizinin uzaması konusunda uyardı.

CNBC'deki habere göre Danimarkalı deniz taşımacılığı devi AP Moller-Maersk, müşterilerine bu yılın ikinci yarısına kadar uzanabilecek uzun süreli bir Kızıldeniz krizine hazırlanmalarını tavsiye ediyor.

Habere göre, dünyanın en büyük ikinci okyanus taşımacısı, programına yaklaşık yüzde 6 oranında ekstra gemi kapasitesi ekleyerek operasyonel maliyetleri arttırdı.

Husi isyancıların Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı'na fiili bir abluka başlatmasının ardından büyük denizcilik şirketleri yüzlerce gemilerini Güney Afrika'nın Ümit Burnu çevresinde daha uzun ve daha pahalı yolculuklara göndermeye başladı. Maersk, Husilerin iki gemisini hedef almasının ardından geçen ay bölgedeki operasyonlarını askıya aldı.

NE KADAR SÜRECEK?

Bu arada militanlar, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi bağlantılı hedefleri bombalamaya başlamasının ardından saldırılarını genişleteceklerini söyledi.

Maersk Kuzey Amerika Bölge Başkanı Charles van der Steene CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki Kızıldeniz'de yakın zamanda bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Onlara daha uzun transit rotaların 2. çeyrek ve potansiyel olarak 3. çeyrek boyunca sürebileceğini tavsiye ediyoruz. Müşterilerin, tedarik zincirlerine daha uzun toplam transit süresini dahil ettiklerinden emin olmaları gerekecek" diye konuştu.

Asya'dan Avrupa'ya giden en hızlı rota olan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşen trafik, dünya ticari taşımacılığının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Büyük nakliye şirketleri, gemilerin yönünü değiştirmek zorunda kalmaları nedeniyle artan maliyetler ve hızla yükselen sigorta primleriyle karşı karşıya.

CİDDİ ORANDA AZALDI

Van der Steen'e göre, teslimatın yanı sıra, nakliyecilerin artık tedarik zincirleri için gerçek maliyetleri de ölçmeleri gerekiyor. Steen "Müşterilerimizin birçoğu, tedarik zincirleri için birim başına maliyeti bütçelerine dahil ediyor ve bu da temelde sonuçlarının işe yaraması için ihtiyaç duydukları şey. Eğer bu temelden değişir ve değişirse, genel maliyetleri üzerinde oldukça önemli bir etkisi olabilir" dedi.

Kiel Enstitüsü'nün son raporuna göre, Kızıldeniz'de ticari gemilere yapılan saldırılar sonucunda küresel ticaret Kasım-Aralık 2023 döneminde yüzde 1,3 oranında azaldı. (CNN Türk)

AB harekete geçti: Kızıldeniz'de askeri misyon başlattı

 

Japon nakliye devi tarih verdi: Kızıldeniz'deki krizin etkisi ne kadar sürer?

 

Kızıldeniz’de tansiyon yükseliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)