BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkLübnan bankacılık sistemi normale dönüyor----

Lübnan bankacılık sistemi normale dönüyor

Lübnan bankacılık sistemi normale dönüyor
14 Mart 2021 - 09:24 www.finansgundem.com

Lübnan Parlamentosu, Dünya Bankası ile yoksul ailelere yardım amaçlı bir anlaşma imzaladı. Aylar sonra çalışmaya başlayan parlamento konut kredilerinde limitleri artırdı

Lübnan Parlamentosu dün, Lübnan Kuvvetleri Partisi milletvekillerinin boykotuna ve oturumun yapıldığı Beyrut'taki UNESCO Sarayı çevresindeki halk hareketlerine rağmen Dünya Bankası ile yapılan anlaşmalar da dahil olmak üzere bir dizi yasayı onayladı.

Parlamento, Dünya Bankası ile küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek için 5,5 milyon dolar kredi tahsis edilmesini öngören anlaşmanın yanı sıra en yoksul ailelere yardım konusunda hazırlanan anlaşmayı da onayladı. Ayrıca Konut Bankası ile konut kredilerindeki 300 milyon lira olan üst limitin 450 milyon liraya, 400 milyon lira olan limitin ise 600 milyon liraya yükseltilmesini öngören anlaşmayı onayladı.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan ile Dünya Bankası arasındaki sosyal güvenlik ağı ile ilgili kredi anlaşmasının onaylanmasındaki gecikmenin, proje hakkındaki incelemelerin vakit almasından kaynaklandığını, bu nedenle nihai değerlendirmenin beklendiğini belirterek şunları ekledi: “Bakanlar Kurulu veya yetkili bakanlara anlaşmanın anayasa ve ilgili kanunlara uygun olarak imzalanması konusunda ısrar ettim ve bütün konular netleştikten sonra yasa tasarısı görüşülmek üzere meclis gündemine alındı.”


Lübnan Meclisi Maliye ve Bütçe Komisyonu Başkanı İbrahim Kanaan, asıl sorunun her zaman yasaların uygulanması olduğunu belirterek, Dünya Bankası’ndan alınan kredinin kullanımı ve takibinin meclis tarafından sıkı şekilde denetlenmesi şartının tutanaklarda yer almasını istedi.

Yoksul ailelere verilmesi planlanan desteğin görüşülmesi sırasında, Demokratik Buluşma Bloğu üyesi Hadi Ebu Hasan, Dünya Bankası kredi tasarısının onaylanmasına temel destek malzemelerini rasyonelleştirme planının da eşlik etmesi çağrısında bulundu ve hükümeti bu çerçevede tartışılıp onaylanmak üzere net bir plan hazırlamaya davet etti. Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, aksi halde kredinin hedefine ulaşamayacağını kaydetti. Ebu Hasan, düşünülen projenin 12 ay boyunca Lübnan'da en yoksul kategorisindeki 147 bin ailenin tüm ihtiyaçlarını kapsayan bir proje olduğunu belirterek “Bundan sonra ne yapacağız?” diye sordu. 

Emel Hareketinin üyelerini içeren Kalkınma ve Kurtuluş Bloğunun bir üyesi olan Ali Hasan Halil, Parlamentonun uygun kararı vermek için toplanmaya hazır olduğunu bildirdi. Halil’e göre, her milletvekilinin istediği fikre katılma veya boykot etme hakkı olmakla beraber her birinin ruh hali ve mizacına göre yasama kuralları dayatmasına izin verilemezdi.

Parlamento oturumunda Ketaib Partisi lideri Sami Gemayel, Parlamentoyu eleştirerek, yapılacak her reform veya değişikliğin önünde ana engel olduğunu ifade etti.

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Gemayel, “Bazı kişiler (parlamenterler) insanlara rüşvet vermek adına kredi ve ek borçlanmaları onaylamak istiyor, bazıları ise krize çare aramak yerine para basıyor, diğer bir kısmı da koltuğunda oturarak Parlamentoyu boykot ediyor" ifadelerini kullandı.

Yasama oturumu esnasında UNESCO Sarayı çevresinde alınan sıkı güvenlik önlemleri altında bir dizi oturma eylemi yaşandı. Temel eğitimde sözleşmeli öğretmenler, sözleşme ve çalışma saatlerinin düzenlenmesi talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi düzenledi. Yurtdışındaki öğrencilerin ebeveynleri de, daha önce Parlamentoda onaylanan ancak uygulanmayan ‘öğrenci doları’ yasasının uygulanmasını talep etmek için toplandı.

Sivil aktivist gruplar da, “Geçiş hükümeti için birlikte!” sloganları atarak Beyrut'taki İçişleri Bakanlığı önünden başlayıp Lübnan Bankası’ndan Parlamento’ya doğru bir yürüyüş düzenlediler.

Lübnan Enerji Bakanı: Karanlığa doğru gidiyoruz

Lübnan Başbakanı Diyab: Ülke patlamanın eşiğinde

Lübnan MB Başkanı’nın hesapları inceleniyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)