BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinLokuma standart geldi----

Lokuma standart geldi

Lokuma standart geldi
12 Eylül 2013 - 10:55 www.finansgundem.com

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, lokumun nasıl olması gerektiğini açıkladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, lokumların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin özellikleri belirledi. Lokum, tanımında belirtilen çeşide has tat ve kokuda olacak ve yabancı tat ve koku içermeyecek. Çiğ nişasta tadında olamayacak. Çeşni ilavesiyle üretilen lokumlarda ürün adı, çeşni adı ile birlikte belirtilecek. Firmalar, 1 Eylül 2014'e kadar tebliğ hükümlerine uyum sağlayacak.
Lokum elastiki yapıda olacak ve dokusu ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilecek. Lokum üzerinde veya içinde yabancı madde bulunmayacak. Lokuma geleneksel ürün olma özelliğini bozacak, ürün tanımında belirtilmeyen başka herhangi bir madde katılamayacak.
Hazır ambalajlı hale getirilmeksizin piyasaya arz edilen ürünler; satış yerlerinde tüketicinin ürüne temasını engelleyecek, ancak ürün görselliğine de izin verecek şekilde uygun malzemeden yapılmış açılır-kapanır tezgah dolaplarında muhafaza edilecek ve satış yetkilisi kontrolünde Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesi kullanılarak tüketiciye sunulacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, lokumların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin özellikleri belirledi. Lokum, tanımında belirtilen çeşide has tat ve kokuda olacak ve yabancı tat ve koku içermeyecek. Çiğ nişasta tadında olamayacak. Çeşni ilavesiyle üretilen lokumlarda ürün adı, çeşni adı ile birlikte belirtilecek. Hazır ambalajlı hale getirilmeksizin piyasaya arz edilen ürünler; satış yerlerinde tüketicinin ürüne temasını engelleyecek, ancak ürün görselliğine de izin verecek şekilde uygun malzemeden yapılmış açılır-kapanır tezgah dolaplarında muhafaza edilecek. Firmalar, 1 Eylül 2014'e kadar tebliğ hükümlerine uyum sağlayacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Sade, çeşnili, aromalı, sultan, sucuk tipi ve kaymaklı lokumu kapsayan tebliğ, lokumun tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin özelliklerini belirlemeyi amaçlıyor.
LOKUMA GELENEKSEL ÜRÜN ÖZELLİĞİNİ BOZACAK HERHANGİ BİR MADDE KATILAMAYACAK
Bugünden itibaren yürürlüğe giren tebliğ ile sade, çeşnili, aromalı, sultan, sucuk tipi ve kaymaklı lokumun ürün özellikleri belirlendi. Buna göre lokum, tanımında belirtilen çeşide has tat ve kokuda olacak ve yabancı tat ve koku içermeyecek. Çiğ nişasta tadında olamayacak. Lokum elastiki yapıda olacak ve dokusu ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilecek. Lokum üzerinde veya içinde yabancı madde bulunmayacak. Lokuma geleneksel ürün olma özelliğini bozacak, ürün tanımında belirtilmeyen başka herhangi bir madde katılamayacak.
Lokumun Kimyasal Özellikleri                    Yüzde
Toplam Şeker (Meyve ve kaymak kısmı ayrılmış,
sakaroz cinsinden kuru maddede kütlece en az)    75
Rutubet (kütlece en çok)                         16
Saponin / Sultan Lokumlarda (kütlece en çok)    0.1
 MEYVE VE KAYMAK ORANLARI BELİRLENDİ
Bu Tebliğ kapsamındaki çeşnili lokuma katılabilen kuru, kurutulmuş veya sert kabuklu meyvelerin miktarı çeşnili lokumda kütlece en az yüzde 12, sucuk tipi lokumlarda kütlece en az18 olacak. Sultan lokumlar için de yüzde 12 değeri geçerli olacak. Lokum üretiminde çeşni maddeleri ile aroma verici ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerinin aynı üründe kullanılması durumunda da kuru, kurutulmuş veya sert kabuklu meyvelerin miktarı bu oranlarda uygulanacak.
Kaymaklı lokuma katılan Afyon kaymağı en az yüzde 10, kaymak ise en az yüzde 8 olacak.
Lokumun Çeşni Oranları                    Yüzde
Kuru/Sert Kabuklu/ Kurutulmuş Meyve
Çeşnili Lokum (kütlece en az)*                  12
Sucuk Tipi Lokumlarda (kütlece en az)           18
*Sultan lokumlar için de yukarıdaki değer geçerlidir.
  Kaymak Oranları
Kaymaklı Lokum          Afyon kaymağı        Kaymak
(kütlece en az)                  10             8
 KATKI MADDELERİ
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılacak katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne; kullanılacak aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’ne; pestisit kalıntı miktarları, Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’ne uygun olacak.
ETİKETLEME
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketi Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun hazırlanacak. Ayrıca etiketlerde şu noktalara dikkat edilecek:
“-Çeşni ilavesiyle üretilen lokumlarda ürün adı, çeşni adı ile birlikte belirtilecek.
-Yöresel veya ülkesel adları ile bilinen ürünler, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla bu isimlerle üretilebilecek.
-Tebliğ kapsamında hazır ambalajlı hale getirilmeksizin piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği tezgah dolaplarında alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne uygun etiket yer alacak.
-Hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilen ürünlerin etiketleri üzerinde bulunan ürün adı ve resimleri ile ürün içeriği aynı olacak.
DÖKME ÜRÜNLER, AÇILIR-KAPANIR TEZGAH DOLARLARINDA MUHAFAZA EDİLECEK
Lokum ve lokum çeşitlerinin taşınması ve depolanması, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun yapılacak. Hazır ambalajlı hale getirilmeksizin piyasaya arz edilen ürünler; satış yerlerinde tüketicinin ürüne temasını engelleyecek, ancak ürün görselliğine de izin verecek şekilde uygun malzemeden yapılmış açılır-kapanır tezgah dolaplarında muhafaza edilecek ve satış yetkilisi kontrolünde Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesi kullanılarak tüketiciye sunulacak.
KARŞILIKLI TANIMA
Tebliğ hükümleri Avrupa Birliği üyesi bir ülkede yasal olarak üretilmiş veya yasal olarak serbest dolaşıma girmiş ürünlere uygulanmayacak. Ancak Bakanlık, bu ürünlerin “Düzenlenmemiş Alanda Karşılıklı Tanıma Yönetmeliğinin Üçüncü Bölümünde” belirtilen usul ve esaslara uyarak değerlendirmeye tabi tutabilecek ve bunun sonucunda bu Tebliğ ile aranan koruma düzeyini eşdeğer ölçüde sağlamadığını tespit ederse ürünün piyasaya arzını yasaklayabilecek, koşula bağlayabilecek veya piyasadan geri çekilmesini veya toplatılmasını isteyebilecek. Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1 Eylül 2014 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)