BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemLavrov'dan tahıl anlaşmasına şartlı dönüş sinyali----

Lavrov'dan tahıl anlaşmasına şartlı dönüş sinyali

Lavrov'dan tahıl anlaşmasına şartlı dönüş sinyali
31 Ağustos 2023 - 16:21 www.finansgundem.com

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya giderek, mevkidaşı Lavrov ile görüştü. Lavrov, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Şartlarımız karşılandığı zaman tahıl anlaşmasına döneceğiz" dedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Fidan, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’de gerçekleştireceği görüşme için bir hazırlık niteliği taşıyor.

Gündem tahıl koridoru anlaşması

Fidan-Lavrov görüşmesinde öne çıkan başlık tahıl krizi. Rusya'nın sonlandırdığı tahıl koridoru anlaşmasının yeniden hayata geçmesi için atılacak adımlar ele alınacak

İkili ilişkiler de Moskova'daki toplantının gündeminde. Enerji ve savunma sanayii projeleri başta olmak üzere Türkiye ve Rusya arasındaki iş birliği alanlarının geliştirilmesi için izlenecek yol haritası konuşulacak

Bakan Fidan ve Lavrov, görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Fidan: (Lavrov görüşmesi) Karadeniz girişiminin canlandırılması ve savaşın adil bir barışla sonlandırılması gündemimizde olacak

İki bakan basına poz vermelerinin ardından görüşmeye geçti. Bakan Lavrov ikili görüşmenin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, “Bugünkü görüşme isabetli bir görüşme olacak. Sayın Hakan Fidan’ı Türkiye Dışişleri Bakanı olarak atanmasından dolayı tebrik ediyor ve görevinde başarılar diliyorum. Çok ciddi bir görev üstlendiniz ve bu anlamda dış politikamıza büyük bir ivme kazandıracak. Liderlerimiz en kısa sürede yüz yüze bir görüşme yapacak ve biz de sizinle bu konuyu değerlendireceğiz. Hem ikili formatta hem diğer formatlarda bölgesel meseleleri ele alacağız. Sürekli olarak temas halinde bulunmamız gerekiyor ve bugünkü toplantımızın çok verimli olacağına eminim. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan üst düzey görüşmenin hazırlıklarını ele alacağız” dedi.

Bakan Fidan ve Lavrov, Moskova'da gerçekleştirecekleri görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu

“Cumhurbaşkanlarımızın yakında Soçi’de yapacağı görüşmeler için hazırlık niteliğinde olacak”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Lavrov’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Geçmişte birçok kez ziyaret ettiğim Moskova’yı bu kez Dışişleri Bakanı olarak ziyaret ediyorum. Sayın bakan ile uzun yıllara dayanan tanışıklığımız var. Bugünkü gündemimiz kendisinin de ifade ettiği gibi yoğun. İkili konular, bölgesel ve küresel meseleleri detay şekilde ele alacağız. Esasen ikili istişarelerimiz Sayın Cumhurbaşkanlarımızın yakında Soçi’de yapacağı görüşmeler için hazırlık niteliğinde olacak. Karadeniz girişiminin canlandırılması ve savaşın adil bir barışla sonlandırılması gündemimizde olacak. Ayrıca Suriye ve Güney Kafkasya başta olmak üzere bir takım bölgesel ve küresel konulara da değineceğiz” ifadelerini kullandı.

Moskova’da Türkiye-Rusya zirvesi | Hakan Fidan: Karadeniz girişiminin canlanması için elimizden geleni yapmaya hazırız - 1

Görüşme sonrası ortak açıklama

İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Lavrov, görüşmede Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşme sürecini değerlendirdiklerini ifade etti. Rus Bakan, “Ankara ve Şam’ın diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmesine yardımcı olacak ek adımlar ele alındı.” ifadelerini kullandı.

Sergey Lavrov, Rus tahılının ihracatıyla ilgili Batı'nın sözünde durmadığını belirterek "BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz" dedi.

Lavrov, "Batı ülkelerinin şüphe uyandıran girişimlerine rağmen biz Türkiye'nin dış politikasını takdirle karşılıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Fidan: Karadeniz tahıl girişimi için ülkemizin katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki güven duygusunun iki ülke arasındaki ilişkilerin istikametini belirlemede kritik rol oynadığını belirten Fidan, "Bugün de gerek ikili gerek bölgesel konularda hayli yoğun istişarelerde bulunduk. Karadeniz Girişimi'nin canlandırılması gündemimizin üst sıralarında yer aldı. Girişimin hem küresel gıda güvenliği hem de Karadeniz bölgesinin istikrarı açısından kritik rolünü vurguladık." ifadelerini kullandı.

Fidan, girişimin canlandırılmasının her iki alanda istikrarı geri getireceğine olan inancın tekrar edildiğini vurguladı.

Rusya'nın kendi tahıl ve gübresinin kesintisiz ihracına ilişkin talepleri olduğunu dile getiren Fidan, bunların karşılanmasının öneminin teyit edildiğini aktardı.

Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin katlanarak devam ettiğini belirten Fidan, "Ülkemizin yoğun çaba ve katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun, girişimin canlandırılması için uygun bir zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz. Savaşın gidişatı da gündemimizde önemli bir yer tuttu." diye konuştu.

Bakan Fidan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz." diye konuştu.

Daha kalıcı bir tahıl anlaşmasının nasıl devreye girilebileceğine dair çalışmalar olduğunu aktaran Fidan, bunun oldukça karmaşık ve zahmet gerektiren bir iş olduğuna dikkati çekti.

Fidan,"(Karadeniz Tahıl Girişimi) Çalışmalarımız devam edecek, bu anlaşma hem dünya gıda güvenliği için hem de Karadeniz'in istikrarı ve barışı için fevkalade önemli." dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan Rusya'ya ne zaman gidecek?

 

Bakan Fidan Lavrov'la görüşecek

 

Erdoğan-Putin görüşmesi 4 Eylül'de

 

Erdoğan'dan tahıl koridoru uyarısı

 

"Tahıl Koridoru'nun yeniden işlev kazanması için Türkiye ile yakın çalışıyoruz"