BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurumlar faiz kararını nasıl yorumladı?----

Kurumlar faiz kararını nasıl yorumladı?

Kurumlar faiz kararını nasıl yorumladı?
21 Ekim 2021 - 15:51 www.finansgundem.com

TCMB, Ekim PPK toplantısından beklentilerin üzerinde 200 baz puan indirim çıkınca piyasalar hareketlendi. Faiz kararını ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Merkez Bankası, kritik ekim ayı PPK toplantısında piyasa beklentilerinin üzerinde 200 baz puan faiz indirimi açıkladı. Yüzde 16’ye gerileyen faiz oranları Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun daha önce “çekirdek enflasyonu dikkate alma” açıklamasındaki yüzde 16,58 olan çekirdek enflasyonun da altına gerilemiş oldu. Kararın ardından piyasalarda da oynaklık yükseldi. Dolar ve gram altın rekor kırarken, Borsa geriledi. Finansgundem.com tarafında derlenen kurumların faiz kararını nasıl yorumları nasıl şekillendi? 

TCMB kritik Faiz kararını açıkladı: 200 baz puan indirim

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan TCMB faiz kararı analizi şu şekilde:

TCMB Politika Faizini 200 baz puan aşağı çekerek %18,00’den %16,00’ya indirdi. Politika faizi, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun daha önce vurguladığı %16,98 olan çekirdek enflasyonun altına geriledi. TCMB, karar metninde 23 Eylül'deki mesajlara paralel mesajlar verdi. Karar metninde, 'geçici enflasyon' vurgusu yapıldı. Metinde, ''Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendirmektedir.'' ifadesine yer verildi. Para politikasının ana hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun vadeli bir politika olarak destekleme kararı alınarak 200 baz puan indirime gidildi.

Karar metnine , ''Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yılsonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirildi'' ifadesi eklendi. Bu ifade önden yüklemeli faiz indimi olarak algılanabilir. Kasım ve Aralık aylarında TCMB'nin politikası yakından takip edilecek. TCMB’nin beklentilerin üstünde faiz indirimi sonrasında TL varlıklar değer kaybetti. Dolar / TL 9,49'u seviyesini test etti.

Ekonomistler, Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi

Akbank tarafından hazırlanan TCMB faiz kararı analizi şu şekilde:

TCMB, politika faizini 200 baz puan indirerek %16'ya çekti. Karar metninde öne çıkan noktalar:

Küresel Ekonomik Görünüm: TCMB, küresel ekonomik aktivitenin ilk yarıda toparlanma gösterdiğini ancak son dönemde açıklanan güven endekslerinin, salgının da etkisiyle gerilemeye başladığını belirtiyor. Buna paralel olarak aşılamalardaki artışa rağmen, yeni varyantların küresel ekonomik aktivite üzerinde aşağı yönlü risk unsuru olduğunun altını çiziyor. Dolayısıyla küresel ekonomik aktiviteye ilişkin olarak daha muhafazakâr bir görüş ortaya koyuyor.

Yurt İçi Ekonomik Aktivite: TCMB, öncü göstergelerin ekonomik aktivitenin güçlü seyrettiğine işaret ettiğini belirtiyor. TCMB bu güçlü eğilimde, dış talebin katkısını vurguluyor.

Aşılamanın genele yayılması ise, salgından daha olumsuz etkilenen sektörlerin canlanmasına ve ekonomik aktivitenin kompozisyonunun daha dengeli gelişmesine destek veriyor. TCMB, son dönemde dayanıklı tüketim malları talebinin yavaşladığına, dayanıksız tüketim mallarında ise toparlanma gözlendiğini belirtiyor.  Dolayısıyla faiz indiriminin daha çok borçlanma ile finanse edilen dayanıklı tüketim malları talebine yakın gelecekte destek vermesi beklenebilir.

Enflasyon Görünümü: TCMB enflasyonda yaşanan yükselişte, gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışların, tedarik kısıtlarının, yönetilen/yönlendirilen fiyat artışlarının ve açılmaya bağlı gelişmelerin etkili olduğunu belirtiyor ve ilgili etkilerin geçici faktörlerden kaynaklandığını değerlendiriyor.

Kredi Görünümü: TCMB, sıkı para politikasının, kredi ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin sürdüğünü belirtiyor. Bu daraltıcı etkilerin, ticari kredilerde öngörülenin üzerinde yavaşlamaya neden olduğunu vurgulamaya devam ediyor. Bireysel kredilerde ise,  makro ihtiyati politikaların olumlu etkilerinin gözlenmeye başladığını belirtiyor.

Para Politikası: TCMB bu gelişmeler ışığında, talep faktörlerinin,  çekirdek enflasyon gelişmelerinin ve arz yönlü faktörlerin ayrıştırılarak değerlendirildiğini ve buna bağlı olarak, politika faizinde 200 baz puan indirim yapılmasına karar verildiğini belirtiyor. TCMB ayrıca politika faizinde, arızi unsurlar kaynaklı aşağı yönlü düzeltme için, bugünkü faiz indirimi sonrası, sınırlı bir alan kaldığını belirtiyor.  Kanımızca TCMB, yılsonuna kadar sınırlı bir miktar daha faiz indirim eğiliminde olacaktır.

200 baz puanlık indirim sonrası piyasaların tepkisi ne oldu?

Şekerbank ekonomistleri Dr. Gülay Elif Yıldırım ve Ozan Can Türkmen tarafından hazırlanan TCMB faiz kararı analizi şu şekilde:

PPK KARARI/İLK BAKIŞ     

PPK Ekim ayında politika faizinde 200 baz puan indirime giderken yıl sonuna kadar ek indirimler için sınırlı bir alan kaldığını ifade etmiştir…      

Para Politikası Kurulu,

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 18'den yüzde 16'ya indirilmesine karar vermiştir.

Karar metninde

Küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan toparlanmaya rağmen yakın dönemde açıklanan güven endekslerinin, salgının etkisiyle gerilemeye başladığı ifade edilmiştir.

Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim mallarında bir toparlanma gözlendiği belirtilmiştir.

Ekim ayı karar metninde, Eylül ayı metninden farklı olarak "bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için güçlendirilen makro ihtiyati politika çerçevesinin olumlu etkileri gözlenmeye başlamıştır" ifadesi yer almıştır.

Ekim ayı karar metninde "Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yılsonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir." İfadesinin yer almış olması dikkat çekicidir.

Ekim ayı karar metninde ilk kez iklim risklerine dair "Kurul, ayrıca iklim ve diğer çevre kaynaklı riskleri sınırlandırmak amacıyla, para politikasının ana hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun vadeli bir politika olarak destekleme kararı almıştır." İfadesi yer almıştır.

Kurul'un Ekim ayında Eylül ayı karar metnine benzer, aynı noktalara vurgu yapan bir metin ile faiz indirim kararı aldığını görüyoruz.

Metinde yılsonuna kadar ek faiz indirimleri için sınırlı bir alan kaldığının ifade edilmiş olması bir belirsizlik unsuru olarak önemlidir. Kurulun iklim ve diğer çevre kaynaklı yapısal riskleri azaltmaya yönelik uzun vadeli politikalar benimseneceğini ifade etmiş olmasını ise bu önemli risklerin ajandalara girmesi açısından olumlu buluyoruz."

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ22 Ekim 2021 00:58

    Benim tahminim yakında ülkemize 50 milyar dolar bir yerden para geleceğini tahmin ediyorum yoksa RTE bu hareketi yaptırmaz idi.Ters köşe şeyler olmasını beklemekteyim.bilmediğimiz bir olumlu şeyler olabilir.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ22 Ekim 2021 00:56

    Benim anlamadığım önden yüklemeli faiz artımı olunca iyi de önden yüklemeli faiz indirimi oluncamı kötü.faizde parası olanlar ters köşe oldular.yarın birgün bu fiyatlardan dövizi bizimkilere yıkarlar en az 6 ay bu fiyattan hamallıklarını yaptırırlar.

  • Finanstör21 Ekim 2021 22:06

    MB biran önce kendini kapatmalı fişini çekmeli güveni bırak yok hükmünde

  • Sufi 21 Ekim 2021 18:12

    Devlet eliyle fakirleşiyoruz.Dolar yükseldikçe herşeye zam geliyor, beraber yürümüştük biz bu yollarda.

  • EFE21 Ekim 2021 17:15

    ÇOK GÜZEL AFERİN YAPACAKLARI ENBÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ YAPTILAR BU VEBAL İLE NASIL YAŞARLAR YERLİ VE MİLLİ DEDİKLERİ GAVURA ÇALIŞIYORLAR AFERİN

  • Lobil21 Ekim 2021 16:42

    Ben olsam faiz lobisine resti cekerim.eger dolari 3 ay icin de 5 liraya inmezse, faizi %10 a indirecem derim.bakalim ozaman ne oluyor??

  • Kafanı22 Ekim 2021 06:05

    Vay be müthiş buluş he

  • Vatandaş21 Ekim 2021 18:39

    Kafa bu kadar çalışıyor işte.!