BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurum analizleri: Faiz indirimi yakın mı, uzak mı? ----

Kurum analizleri: Faiz indirimi yakın mı, uzak mı?

Kurum analizleri: Faiz indirimi yakın mı, uzak mı?
06 Mayıs 2021 - 16:28 www.finansgundem.com

Merkez Bankası faizlerde beklentilere paralel değişime gitmedi. Uzmanlar uzun zamandır telaffuz edilen faiz indirimine işaret ediyor.

FINANSGUNDEM.COM

TCMB politika faizi olan haftalık repo faizini beklentilere paralel olarak, %19,0'da sabit bıraktı.

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler tarafından hazırlanan analizde, "Mayıs 2021: TCMB politika faizini sabit bıraktı faiz indirim beklentileri ötelenebilir” denilirken, analizin devamı şu şekilde:

Birincisi, TCMB'nin açıklama metninde geçmiş metinlerden farklı olarak, para politikasına ilişkin "sıkı" ifadesini kullanmadığı dikkati çekiyor. Şöyle ki, TCMB geçen ay "Kurul, politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir"  cümlesini kullanırken, bu ay sadece "Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir" diyor. TCMB buna rağmen, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki "mevcut" duruşun sürdürüleceğini belirtiyor ki bu da halen şahin bir söylem olarak değerlendirilebilir.

İkincisi, TCMB aslında, "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar" diyerek aslında önemli bir yönlendirme yapıyor. TCMB son Enflasyon Raporu'na göre, enflasyondaki belirgin düşüşün ancak son çeyrekte (daha net olarak ifade edersek, Kasım'dan itibaren) gerçekleşebileceğini öngörüyor. Bu ifade, TCMB'nin kısa vadede Faiz indirimi planlamadığı yönünde önemli bir ipucu olabilir. TCMB'nin enflasyon trendine ilişkin öngörüsü bizim beklentilerimizle uyumlu olsa da, bizim sene sonu TÜFE enflasyonu tahminimiz (%15,0), TCMB'nin %12,2'lik öngörüsünün oldukça üzerinde yer alıyor.

Piyasada (olası) faiz indirim sürecine ilişkin beklentiler ötelenebilir. Özetle, metinden "sıkı" ifadesinin çıkarılmasını, TCMB'nin şartlar izin verdiğinde parasal gevşeme başlatmak yönünde niyeti olduğu şeklinde yorumlamak mümkün olsa da, enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar (TCMB bunun son çeyrekte olmasını bekliyor)  mevcut duruşun sürdürüleceği açıklaması nedeniyle, piyasada (potansiyel) faiz indirimine ilişkin beklentilerin Eylül/Ekim, hatta Kasım/Aralık aylarına kadar ötelenmesi daha yüksek olasılık gibi duruyor. Bu da aslında, daha önce de ifade ettiğimiz üzere, mevcut enflasyon görünümünün kısa vadede para politikasında bir gevşemeye izin vermediği yönündeki görüşümüzle uyumlu. TCMB'nin kademeli faiz indirimine ilişkin zamanlaması, iç politikaya ilişkin ve jeopolitik gelişmeler (ABD, Rusya ve AB ile ilişkiler), aşılama hızı ve de küresel risk iştahının seyrine de (özellikle ABD 10-yıllık tahvil faizlerinin seyri) büyük ölçüde bağlı olacak."

Gedik Yatırım analizi için tıklayınız…

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde, Merkez Bankasının bugün açıkladığı faiz kararında değişikliğe gitmemesi sebebiyle 2021 yılı son çeyreğinde faiz indirimi olasılığının arttığı belirtildi.

Analizin tamamı şu şekilde:

"Yurtiçinde piyasaların beklediği TCMB faiz kararı açıklandı. TCMB politika faizini beklentiler dâhilinde %19,00 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde ‘sıkı duruş’ yerine ‘mevcut duruş’ yazılması dikkat çekerken, metne "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar mevcut para politikası duruşu sürdürülecektir’ ifadesi eklendi. Bu kapsamda bir sonraki PPK’da faizde değişiklik olacağını düşünmüyor, enflasyonda belirgin bir düşüş görülmekle birlikte son çeyrekte faiz indirimi beklentilerimizi artırmış bulunuyoruz."

MB’nin faizi yüzde 14’e indirmesi bekleniyor

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analizde PPK metni inceleniyor. Analiz şu şekilde:

"TCMB politika metninde 

-    Global emtia fiyatlarındaki yeniden artış eğilimi ile yükselen küresel enflasyon beklentilerinin finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin altını çiziyor.

-    TCMB salgın koşullarına rağmen yurt içi iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğine vurgu yapmaktadır: Bu süreçte iç talebin salgın kısıtlamalarıyla bir miktar ivme kaybettiği, dış talebin ise gücünü koruduğu belirtilmektedir. Kredilerde ise ticari kredilerin yanı sıra bireysel kredilerde de daha ılımlı seyrin gözlendiğini, bu kredi gelişmelerinin kalıcılığının makro istikrar açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir önceki ayki metinde ise "finansal koşullardaki sıkılaşmaya rağmen bireysel kredi büyümesinde yükseliş eğilimi görülmektedir" diye belirtilmiş idi. 

-    Cari işlemler dengesi için de bir önceki ayın karar metnine göre daha olumlu bir görünüm ortaya konulmuştur. Nisan ayı metninde ihracattaki ve altın ithalatındaki olumlu gelişmelere rağmen, güçlü iç talep ve emtia fiyatı gelişmelerinin cari dengeyi olumsuz etkilediği belirtilmekte idi. Mayıs metninde ise iç talepteki ivme kaybı,  kredilerde gözlenen yavaşlamanın ve yine altın ithalatındaki önemli gerileme ile ihracattaki güçlü artış eğiliminin cari dengede öngördükleri iyileşmeyi desteklediği belirtilmektedir. 

-    TCMB enflasyon üzerindeki risklerin önemini vurgulamaktadır. Her ne kadar parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmeye başlasa da, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alındığında, TCMB, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceğini belirtmektedir.

-    Politika faizi güçlü dezenflasyonist etkiyi sağlayacak şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde korunacaktır.

-    Fiyat istikrarının öneminin tekrar altı çizilmektedir. Fiyat istikrarı ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması ve döviz rezervlerinin güçlenmesi yoluyla, finansman maliyetlerinin kalıcı gerilemesine ve makroekonomik ve finansal istikrara destek verecektir. Bu durum yatırım, üretim ve istihdam ortamını olumlu etkileyecektir.

YORUM: TCMB enflasyon görünümüne ilişkin riskleri vurgulamaya devam ediyor. TCMB'nin Nisan Enflasyon Raporu'nda öngördüğü patikadaki belirgin düşüş, asıl olarak 2021'in 4. çeyreğinde gerçekleşmektedir. Buna paralel olarak, biz de 3. çeyrek sonlarına kadar politika faizinin bu seviyelerde korunabileceğini, sonrasında ise enflasyonda görülecek gerilemeye paralel faiz indirimine gidileceğini değerlendiriyoruz. "

İş Bankası tarafından hazırlanan analizde ise, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere dikkat çekiliyor. Analizde:  

"Önde gelen ekonomilerdeki olumlu görünüm paralelinde küresel büyümeye ilişkin iyimserlik emtia fiyatları ve enflasyon beklentileri üzerinde yukarı yönlü etki yaratmaya devam ediyor.

Nisan ayı sonunda salgını kontrol altına almak amacıyla 17 günlük tam kapanma kararının uygulanmaya başlandığı yurt içinde öncü göstergeler ekonomik aktivitedeki toparlanmanın ivme kaybederek de olsa sürdüğüne işaret ediyor.

TCMB, 29 Nisan’da yayımladığı Enflasyon Raporu’nda yılsonu enflasyon tahminini %12,2’ye yükseltirken, TCMB Başkanı enflasyonda belirgin bir iyileşme gözlenene kadar politika faiz oranının gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde tutulmaya devam edileceğini vurguladı.

TCMB Nisan ayının ardından Mayıs ayındaki toplantısında da politika faiz oranını değiştirmedi. "

İş Bankası analizi için tıklayınız…

'Enflasyon düşmeye başlayınca faizler de inecek'

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)