BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ticaret otomobil talebiyle canlandı----

Küresel ticaret otomobil talebiyle canlandı

Küresel ticaret otomobil talebiyle canlandı
27 Kasım 2023 - 14:17 www.finansgundem.com

DTÖ'nün son üç aylık Mal Ticareti Barometresi, küresel mal ticareti hacminin son dönemdeki düşüşün ardından toparlanmakta olduğunu, otomobil satışları ve üretimi ile elektronik bileşen ticaretinin toparlanmaya öncülük ettiğini gösterdi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)'nün 27 Kasım'da yayınladığı son üç aylık Mal Ticareti Barometre endeksinin 100,7 olan mevcut değeri, geçen ağustos ayındaki 99,1'lik değerin üzerinde ve 100 olan temel değere yakın gerçekleşti.

Barometre, küresel mal ticareti hacminin son dönemdeki düşüşün ardından toparlanmakta olduğunu, otomobil satışları ve üretimi ile elektronik bileşen ticaretinin toparlanmaya öncülük ettiğini gösterdi.Bununla birlikte, karışık ekonomik sonuçlar ve artan jeopolitik gerilimler yakın vadeli görünümü oldukça belirsiz hale getirdiğini vurguladı.

DTÖ yaptığı değerlendirmede, "Bu durum, karışık ekonomik veriler ve artan jeopolitik gerilimler nedeniyle belirsizliğin yüksek olmasına rağmen, mal ticaret hacminin 2023'ün ikinci yarısında kademeli olarak orta vadeli trendine döneceğine işaret ediyor" dedi.

Mal Ticareti Barometresi, dünya ticareti için bileşik bir öncü göstergedir ve son trendlere göre mal ticaretinin gidişatı hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlıyor. Barometrenin 100'den büyük değerleri trendin üzerindeki ticaret hacimleriyle ilişkilendirilirken, 100'den küçük barometre değerleri mal ticaretinin trendin altına düştüğünü ya da yakın gelecekte düşeceğini göstermekter.

Dünya mal ticareti hacmi 2023'ün ikinci çeyreğinde yatay seyrederek bir önceki çeyreğe göre %0,2 arttı ancak yıllık bazda %0,5 azaldı. Durgun Avrupa Birliği ekonomisi küresel talep üzerinde baskı yaratmaya devam etse de, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de hızlanan GSYH büyümesi sayesinde üçüncü çeyreğe ilişkin ticaret istatistiklerinin biraz daha güçlü olması bekleniyor.

Yüksek enerji fiyatları, artan faiz oranları ve pandemiye bağlı aksaklıkların önde gelen ekonomilerde ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesi nedeniyle geçen yılın aynı döneminde azalan ticaret miktarı nedeniyle yıllık ticaret büyümesinin 4. çeyrekte her halükarda güçlü olması muhtemeldir. Bu gelişmeler, DTÖ'nün 2023 yılında küresel ticaret hacminde %0,8'lik bir artış öngören 5 Ekim 2023 tarihli tahmini ile tutarlıdır. Tahmin değişmemekle birlikte, Orta Doğu'daki son gelişmeler ışığında ticaret görünümüne ilişkin riskler aşağıya doğru kaymıştır.

Barometrenin bileşen endeksleri karışık bir görünüm sergilerken, bazıları trendin belirgin bir şekilde üzerine çıkarken, diğerleri trendin üzerinde ya da altında kaldı. En büyük artışlar otomobil satış ve üretimi (110,0) ve elektronik bileşen ticareti (109,8) endekslerinde görüldü. Hava taşımacılığı (100,3), ihracat siparişleri (99,4) ve konteyner taşımacılığı (98,0) endeksleri trendin üzerinde veya biraz altında kalırken, hammadde endeksi (95,6) trendin altına düştü.

Otomotiv ürünleri ve elektronik bileşenler endekslerinin gücü, elektrikli araçlara yönelik küresel talepteki artışla açıklanabilirken, hammaddelere ilişkin zayıf sonuç kısmen faiz oranlarının yüksek seyretmesi nedeniyle zayıflayan emlak piyasalarından kaynaklanıyor olabilir.

Euro Bölgesi 10 milyar euro ticaret fazlası verdi

 

Rusya’nın dış ticaret fazlasında büyük azalma

 

ABD'nin dış ticaret açığı eylülde yüzde 4.9 arttı

 

Türkiye-BAE ticareti 40 milyar doları görecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)