BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKüresel gıda fiyatları düşüyor----

Küresel gıda fiyatları düşüyor

Küresel gıda fiyatları düşüyor
08 Eylül 2023 - 12:50 www.finansgundem.com

Yükselişe geçen küresel gıda fiyatları, ağustosta yeniden düştü. Dünyada ağustosta et, süt, ayçiçek yağı, tahıl fiyatları gerilerken sadece şeker ve pirinç fiyatları arttı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bugün yayınladığı rapora göre uluslararası gıda emtia fiyatları Ağustos ayında pirinç ve şeker dışındaki temel gıda maddeleri öncülüğünde geriledi.

Yaygın ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos ayında ortalama 121,4 puan ile Temmuz ayına göre yüzde 2,1 düşüş gösterdi ve Mart 2022'deki zirvesinin yüzde 24 kadar altında kaldı.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi temmuz ayına göre yüzde 0,7 oranında, 0,9 puan gerileyerek 125,0 puan oldu. Uluslararası buğday fiyatları, önde gelen birçok ihracatçının mevsimsel olarak artan arzı nedeniyle Ağustos ayında yüzde 3,8 oranında düşerken, uluslararası iri taneli tahıl fiyatları, Brezilya'daki rekor hasat ve ABD'de hasadın yakında başlayacak olması nedeniyle küresel mısır arzının bolluğu nedeniyle yüzde 3,4 oranında düştü.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ağustos ayında yüzde 3,1 düşerek 125,8 puana geriledi ve Temmuz ayındaki yüzde 12,1'lik keskin yükselişi kısmen tersine çevirdi.Buna karşın FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan'ın Indica beyaz pirinç ihracatını yasaklamasının ardından ticarette yaşanan aksaklıkları yansıtarak temmuz ayına göre yüzde 9,8 artarak 15 yılın nominal en yüksek seviyesine ulaştı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Okyanusya'dan bol miktarda tedarik edilen tam yağlı süt tozu için uluslararası tekliflerin öncülüğünde temmuz ayına göre yüzde 4,0 düşüşle 111,3 puan oldu. FAO Et Fiyat Endeksi de yüzde 3,0 oranında düşüşle 114,6 puana geniledi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi temmuz ayına göre yüzde 1,3 artarak Ağustos ayında 148,2 puana çıktı ve bir yıl önceki değerinden yüzde 34,1 daha yüksek bir ortalamaya ulaştı.

Küresel tahıl üretiminde rekor bekleniyor

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)