BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKüresel gayrimenkul piyasasında pandemi patlaması----

Küresel gayrimenkul piyasasında pandemi patlaması

Küresel gayrimenkul piyasasında pandemi patlaması
10 Aralık 2020 - 16:45 www.finansgundem.com

Korona virüs kısıtlamalarının kalkmasıyla emlak piyasasında keskin bir yükseliş gözlemlendi. ABD’de emlak sahiplerinin gelirleri toplamda 1 trilyon dolara ulaşırken İngiltere’de ise kötü ekonomik tablo emlak balonunun söneceğini gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de emlak piyasasındaki patlama geçtiğimiz ay yeni alıcılarının ilgisinin azalmasıyla birlikte momentum kaybetme işaretleri gösteriyor. Buna karşın ABD’de emlak piyasası ev sahiplerine 1 trilyon dolar kazandırdı.

Royal Institution of Chartered Surveyors’ın (RICS) verilerine göre İngiltere’deki fiyat endekslerinde kasım ayına kadar son üç ayda görülen yükseliş 1999 yılından bu yana en büyük artışı ifade ediyor. Ancak endekste yeni gayrimenkul müşterilerinin azalmasıyla göstergedeki yükselişin belirgin bir şekilde yavaşladığı izleniyor.

Bloomberg’in haberine göre İngiltere’deki emlak piyasası sektörün kapanmasına neden olan bahar aylarındaki karantina sürecinin ardından yeniden açılmanın başlamasından bu yana güçlü bir yükseliş gerçekleştirdi. Emlak piyasasındaki bu yükseliş şehir merkezlerinden kaçmak isteyenlerin artmasıyla, pandemi nedeniyle vergilendirmelerdeki geçici muafiyetlerle ve genç alıcılar için İngiltere Hükümeti’nin yaptığı cazip kredi teklifleriyle desteklenmişti.

RICS’in Baş Ekonomisti Simon Rubinsohn, “Önümüzdeki yılın ilk çeyreği sonuna ilişkin işlem faaliyetlerinde keskin bir yavaşlama olasılığı konusunda ciddi endişeler var. Doğrudan hükümet desteğinin ölçeğinde bir miktar azalma bu endişelerin sebeplerinden birisi. Ancak tüm bunlar işsizlikteki gözle görülür artış beklentileriyle birleşiyor” ifadelerine yer verdi.

İngiltere’de iş piyasası gayrimenkul yükselişini frenliyor

İngiliz Sanayi Konfederasyonu (CBI) tarafından yayınlanan bağımsız tahminlere göre, işsizlik gelecek yılın ikinci çeyreğinde %7,3 oranında zirve yapacak. Yine de ekonomik büyümenin 2021 yılında %6'ya, bir sonraki yıl ise %5,2'ye yükselmesi bekliyor. Bu da 2022 sonuna kadar salgın öncesi üretim seviyelerine geri dönüş anlamına geliyor.

CBI lobisi, iş yatırımlarını zayıf seviyelerde kalmaya hazırlandığı ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Brexit sonrası Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasına varamaması halinde daha da zarar görebileceğine dair uyarıda bulundu. Anlaşmazlık ihtimalinde önümüzdeki iki yıl içinde İngiltere gayrisafi yurtiçi hasılasında %0,5'lik bir fark oluşacak ve etkisi çok daha uzun bir sürede hissedilmeye devam edecek.

Brexit yeniden tıkandı, AB acil durum planı hazırladı

CBI Baş Ekonomisti Rain Newton-Smith, “İşletmeler için en büyük sorun şu anda Covid ile ilgileniyor olmaları. Bunun üzerine anlaşmasız bir Brexit'i üst üste getirirseniz bu onlar için hayatı çok daha zor hale getirir ve bu da daha önce görülenden daha büyük bir ekonomik zarara yol açar” dedi.

ABD’de emlak piyasası 1 trilyon dolar kazandırdı

Atlantik’in diğer ucunda ise ABD’de ise gayrimenkul sahipleri 1 trilyon dolardan daha fazla zenginleşti. CNBC’nin haberine göre pandemi nedeniyle oluşan emlak bombası gayrimenkul sahiplerine yaradı.

Fiyatların yükselmesiyle birlikte ev sermayelerinde de artış gözlemlendi. Araştırma şirketi Core Logic’e göre geçtiğimiz yıl tüm mülklerin yaklaşık %63’ünü temsil eden mortgage sahiplerinin özkaynaklarında %10,8’lik bir artış görüldü.

Ev sahibi başına ortalama 17 bin dolar elde eden mortgage sahipleri toplamda 1 trilyon doları aşan kolektif sermaye elde ederek 6 yıldan uzun süredir en büyük özkaynak kazançlarını elde ettiler.

 

İşsizlik verilerinde istihdam ve hizmet sektörü ayrıntısı

 

ECB faizlere dokunmadı

 

Avrupa bankaları şirket evliliğine hazır değil

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)