BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKüresel emlak piyasası krize doğru mu gidiyor?----

Küresel emlak piyasası krize doğru mu gidiyor?

Küresel emlak piyasası krize doğru mu gidiyor?
04 Kasım 2021 - 16:04 www.finansgundem.com

Pandemi sırasında artan emlak fiyatları zirve noktasına yaklaşmış olabilir. Ünlü emlak uzmanı Ivy Zelman küresel emlak piyasasının ciddi bir düzeltmeye yaklaştığını belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sırasında tüm dünyada tarihi bir seviyeye ulaşan emlak fiyatları yeni bir emlak balonunu oluşturuyor olabilir.

Wall Street’in ünlü emlak analisti Ivy Zelman Bloomberg International’daki röportajında emlak piyasalarının 2005 yılındaki gibi bir zirveye ulaştığı konusunda uyardı. Emlak piyasası söz konusu zirvenin iki yıl sonrasında çöküşe geçmişti.

Zelman emlak piyasasının aşırı ısınan alanlarında düzeltmeyle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Emlak uzmanına göre 30 yıllık mortgage oranlarında %4’lük mütevazı bir artış bile talebi durma noktasına getirebilir.

Ünlü emlak uzmanı ABD çapında bir kriz için şimdiden çatlakların oluşmaya başladığını belirtiyor. Pandeminin dip seviyelerinden bu yana artan emlak fiyatlarındaki ivme yavaşlamaya başladı. Zelman, ABD’nin Boise, Idaho ve Salt Lake City gibi şehirlerinde gayrimenkuller için teklif edilen fiyatların bir anda düşüşe geçtiğini söyledi. Ünlü emlak uzmanı röportajında en son mortgage krizinden bu yana ilk kez fiyatların zirveye ulaştığı konusunda endişe ettiğini söyledi.

55 yaşındaki emlak uzmanı en son emlak balonunda olduğu gibi ülke çapında bir çöküş beklemiyor. Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre söz konusu kriz sırasında riskli mortgage kredilerinin geri ödemelerindeki çöküş tüm finansal sisteme yayılmıştı.

Ancak Zelman şu anda görülen risklerin de benzer işaretler verdiğini belirtiyor. Yatırımcılar, fiyatları birincil alıcıların ulaşamayacağı bir seviyeye getirerek piyasayı bozuyor ve büyüyen inşaat ağlarına sahip inşaat şirketleri arazi değerlerini artırıyor. Zelman’a göre gayrimenkul piyasasındaki en büyük risk yatırımcıların yükselen fiyatlardan korkması ve satışa geçerek piyasayı bol miktarda arzla karşı karşıya bırakması. Emlak uzmanı inşaat şirketlerinin yeni başladıkları evleri bitirene kadar geçen sürede talebin yok olabileceğini söylüyor.

Zelman, “Şu anda bir ev alıcısı olsaydım beklemek isterdim. Çünkü bana kalırsa fiyatların sürdürülebilir olamayacağı bir seviyeye geldik” dedi.

 

Emlak piyasasının ateşini körükleyecek fiyat artışı

 

Evergrande sonrası Çin emlak sektörü yavaşladı

 

Çin’in emlak piyasası felaketin eşiğinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)