BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto paralar bir tür suç aleti mi?----

Kripto paralar bir tür suç aleti mi?

Kripto paralar bir tür suç aleti mi?
28 Nisan 2023 - 16:28 www.finansgundem.com

Kripto paraların suçla ilişkisi bu varlıkların yanlış kullanımından kaynaklanan bir hata olmayabilir. FT yazarı Jemima Kelly suç amacıyla kullanımın kriptonun varoluş nedenlerinden biri olduğunu savunuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para birimlerinin kullanım alanları küresel finansın en büyük tartışma konularından birisi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, destekçiler kriptonun yeni bir tür para birimi oluşturduğuna inansa da eleştirel bakanlar için kripto para birimleri karanlık suç aletlerinden farklı bir şey değil. Financial Times yazarı Jemima Kelly de kriptonun modern bir suç aleti olduğunu düşünenler arasında. Finans yazarı teknolojinin oldukça karanlık suç faaliyetlerini kolaylaştırdığını savunuyor:

“Kripto ile ilgili bir panel sırasında sözümün en çok kesildiği konulardan biri, bu varlıkların para olarak düşünülmemesi gerektiğini savunduğum zamanlardı. Zira spekülasyon dışında kriptoyu kullanmanın tek nedeninin internetten uyuşturucu satın almak olduğunu söylüyordum. Sözümü kesen kişi buna akıl almaz bir fikir diyerek cevap verdi; kriptonun bundan çok daha fazlası için kullanıldığını söyledi.

Kripto meraklıları, dijital para birimlerinin suça izin verdiğini iddia etmenin yanlış olduğunu, zira teknolojinin kendisinin "tarafsız" olduğunu, bu nedenle herhangi bir yasadışı faaliyet için suçlanamayacağını savunuyorlar. Ancak bu doğru değil: kripto, geleneksel finansal sistemin dışında ve düzenleyicilerin görev alanının ötesinde çalışan, sansüre dayanıklı bir ödeme mekanizması olarak tasarlandı. Kripto işlemleri, geleneksel olanlarla aynı dolandırıcılık tespit mekanizmalarına, kara para aklamayı önleme veya şüpheli faaliyet kontrollerine tabi değildir. Sistemin dışında faaliyet göstermek onun varoluş nedenidir. Ve kripto endüstrisinin bir suça karşı nasıl davrandığına bakmak kripto için suçun bir hata değil bir özellik olduğunu görmek için yeterlidir.

Örneğin dünyanın en büyük kripto borsası Binance'i ele alalım. Geçen ay kripto borsasına karşı açılan bir davada, Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu(CFTC), Binance'in eski uyumluluk başkanının bazı Binance müşterileri hakkında şunları söylediğini iddia ediyor: “Hadi ama. Onlar suç işlemek için buradalar.” CFTC'ye göre, kripto borsasının kara para aklama raporlama görevlisi şu ifadeleri kabul etti: "Kötü şeyleri görüyoruz ancak 2 gözümüzü kapatıyoruz.”

Sorun bu kadar bariz olmasaydı komik dahi olabilirdi. Crypto Bubble’ın Ortak Yazarı Stephen Diehl bana, “Bu borsalar tam anlamıyla ne yaptıklarını biliyorlar” dedi. “Temel olarak karanlık bir ulusötesi ödeme ağı yaratıyorlar ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde suçlular tarafından kullanılacaklar. Bunun için özel olarak üretildiler.”

Geçen yıl, kripto için çalkantılı bir yıldı, çöken fiyatlar endüstrinin "piyasa değerinden" yaklaşık 1,5 trilyon dolar sildi ve birkaç yüksek profilli işletme çöktü. Ancak piyasadaki gerilemeye rağmen, kripto tabanlı suçlar için de rekor bir yıldı: Veri analizi firması Chainalysis'e göre, yasadışı kripto işlemleri 2022'de 20 milyar doları aştı. ABD yaptırımlarının hedef aldığı şirketleri içeren işlemlerdeki büyük artışın ardından bu rakam bir önceki yılki 18 milyar dolar seviyesinden yükseldi. (İşlemlerin çoğunluğu Rusya merkezli kripto borsası Garantex’ten geliyordu.) Fidye yazılımı saldırıları yıl boyunca biraz azaldı, ancak yine de neredeyse yarım milyar dolar tutarındaydı.

Bu rakamlar sadece ‘alt sınırlı bir tahmin’ olmakla kalmıyor. Zira şirketler, yasadışı faaliyetlerle ilişkili yeni kripto cüzdan adresleri tanımladığı için sayının zaman içerisinde artması muhtemeldir. Ancak aynı zamanda bu işlemler yalnızca blok zincirine kaydedilen ‘on-chain’ işlemleri içerir. Bu nedenle, kripto borsası FTX'te gerçekleştiği iddia edilen "büyük dolandırıcılığı” veya kriptonun ödeme aracı olarak kullanıldığı uyuşturucu kaçakçılığı gelirlerini içermeyecektir.

Rakamlar aynı zamanda 2022'de kripto yoluyla aklanan 23,8 milyar dolar değerinde parayı da içermiyor. Bu miktar bir önceki 12 aya göre yüzde 68'lik bir artışı ifade ediyor. Sadece İngiltere'de, Ulusal Suç Ajansı, her yıl kripto kullanılarak 1 milyar doların üzerinde yasadışı nakit paranın yurtdışına aktarıldığını tahmin ediyor.

İngiltere Ulusal Ekonomik Suç Merkezi Direktörü Adrian Searle "Gördüğümüz şey, kriptonun şu anda kara para aklama metodolojisinin bir parçası olarak kullanılmasıdır. Buna entegre edilmiş haldedir" diyor. Searle, kripto üzerinden yapılan kara para aklama oranının hala nispeten düşük olmasına rağmen, rakamın hızla artmasının beklendiğini ve kriptonun uluslararası suç ağlarını benzeri görülmemiş bir ölçekte kolaylaştırdığını söylüyor.

Kripto destekçileri, kriptonun iyilik için de kullanılabileceğini iddia etmekten hoşlanıyor. Bu doğru sayılabilir. Blockchain veri analizi şirketi Elliptic, bu ay FT'ye verdiği demeçte, savaşın patlak vermesinden bu yana Ukrayna’yı destekleyen nedenlere 200 milyon dolarlık kripto bağışlandığını ve bunun 80 milyon dolardan fazlasının doğrudan Ukrayna hükümetine gönderildiğini söyledi.

Ancak bunun bir bağlama oturtulması gerekir: pozitifler her zaman negatiflerden daha ağır basacaktır. Chainalysis'e göre, geçen yıl bilgisayar korsanları tarafından çalınan tahmini 3,8 milyar dolar değerinde kripto paranın (bu yeni bir rekor) yaklaşık 1,7 milyar dolarlık kısmı Kuzey Kore bağlantılı bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirildi. BM, bu paranın ülkenin balistik füze programına aktarıldığını iddia ediyor.

İngiltere Ulusal Polis Şefleri Konseyi'nde siber suçlar birimini yöneten Phil McInerney'e göre, "kripto para biriminin kullanımına dayanan" Dark Web'de kripto sadece yasadışı maddeleri satın almak ve satmak için değil, 3D baskılı ateşli silahlar, açığa çıkmış bankacılık kimlik bilgileri, sahte belgeler ve çocuk cinsel istismarı materyalleri için de kullanılıyor.

Tüm bunları düşününce sözümü kesenler gerçekten de haklıydı. Kripto sadece internette spekülasyon yapmak ve uyuşturucu satın almak için kullanılmıyor: Çok daha karanlık suç faaliyetleri için de kullanılıyor. “

4 milyonluk kripto para vurgunu

 

Ruslar kripto paraya yöneliyor

 

FTX'ten çarpıcı rapor: Kripto devini böyle batırmışlar!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)