BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto, merkezileşmeye mi zorlanıyor?----

Kripto, merkezileşmeye mi zorlanıyor?

Kripto, merkezileşmeye mi zorlanıyor?
13 Ekim 2022 - 14:26 www.finansgundem.com

Finansal İstikrar Kurulu’nun kripto piyasalarına yönelik düzenleme önerileri, sabit paraların (stablecoin) merkezileşmeye zorlanması ve birçok kripto şirketinin parçalanması anlamına gelebilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasalarıyla ilgili düzenleme girişimleri sürüyor. Son olarak Finansal İstikrar Kurulu tarafından önerilen düzenlemeyle kripto para piyasalarında merkezileşmenin amaçlandığı düşünülüyor. Özellikle ‘sabit para’ olarak bilinen algoritmik ‘stablecoin’lere yönelik olarak yürürlüğe konulması planlanan düzenlemenin bazı kripto para şirketlerinin çöküşüne bile neden olabileceği tahmin ediliyor.

Coindesk’ten Jack Schickler’in haberine göre, dünyanın en büyük yirmi ekonomisinin 2009 yılında bir araya geldiği G20 Londra Zirvesi’nde, Finansal İstikrar Forumu’nun halefi olarak kurulan Finansal İstikrar Kurulu, küresel finansal sistemi izleme görevi üstleniyor. Sistem hakkında üyelere tavsiyelerde bulunan Kurul’un son önerisi, kripto para piyasalarında merkezileştirme çabalarını açık ediyor.

Kripto kışı, değerlendirmeleri güçleştirdi

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, merkez bankaları ve maliye bakanlıkları tarafından desteklenen ve küresel finansal sistemi için bir izleme ve standart belirleme rolü üstlenen Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board - FSB), son kripto piyasası kargaşasının ardından çok yönlü çıkar çatışmalarını hedef alan kapsamlı bir uluslararası kural kitabı yaratmayı hedefliyor.

FSB'ye başkanlık eden Hollanda Merkez Bankası yetkilisi Klaas Knot, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye bakanlarına yazdığı mektupta, “Mevcut ‘kripto kışı’ bu piyasalardaki mevcut yapısal güvenlik açıklarına ilişkin değerlendirmemizi güçlendirdi” diye yazıyor. Knot mektupta, FSB'nin kripto ekosistemiyle yüksek seviyede bağlantılı olan likidite uyumsuzlukları, yüksek kaldıraç ve uygunsuz iş modelleri konusundaki endişelerinden bahsediyor.

Knot, mektupta ayrıca, “Bitcoin ve Ethereum gibi büyük varlıkların fiyatının düştüğü, Celsius gibi dev kripto şirketlerinin çöktüğü ve kripto para piyasasında topyekun bir değer kaybının görüldüğü değişken ve kargaşa dolu bir yıl, kripto varlık düzenlemesine duyulan kapsamlı bir yaklaşım ihtiyacının altını bir kez daha çizdi” dedi. Knot, yayınlanan raporların bu çerçeveye doğru büyük bir adım olduğunu ekledi.

Genişleme ve yeni normlar

FSB tarafından istişare amacıyla yayınlanan rapor, dünya çapındaki yargı yetkilerini mevcut finansal normları genişletmeye ve kripto piyasasında oluşacak yeni riskler için yeni normlar geliştirmeye çağırıyor.

Gelecek yıl daha kapsamlı bir politika değerlendirmesi vaat eden rapor, merkezi olmayan finans (Decentralized Finance - DeFi) gibi yeni alanları derinlemesine araştırmayı şimdilik erteliyor ancak yönetişim rollerinin ifşa edilmemesinin, düzenleyicilerin bazı sözde merkezi olmayan yapılarda kimin sorumlu olduğunu bulmasını engelleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Bazı kripto şirketlerinin alım satım, borç verme, saklama ve aracılık gibi geleneksel olarak ayrı kabul edilen faaliyetler alanlarını birleştirerek yasaları zaten ihlal ettiğini belirten rapor, ulusal makamları, artan riskler veya çıkar çatışmaları durumunda devreye girip bu alanları ayırmaya davet ediyor.

Raporda, “Çeşitli kripto varlık faaliyetleri genellikle tek bir varlık içinde, bazen de mevcut düzenlemelere uymayarak bir araya getiriliyor. Yetkililer yetkilerini kullanmalı ve araçlarını uygun şekilde ve yasal çerçevelerine uygun olarak belirli işlevlerin ayrıştırılması yönünde kullanmalıdır” deniliyor.

Stablecoin kurallarında sıkılaştırma

FSB, cüzdan sağlayıcıların, ABD doları gibi geleneksel varlıklara karşı değerlerini korumaya çalışan kripto para birimleri olan stablecoin'ler için hizmet sunduğunda oluşacak ekstra riskler konusunda da uyarıda bulunuyor. Raporda, bir cüzdan hizmetindeki aksaklıkların kötü niyetli transferlere yol açabileceği ve potansiyel olarak panikleyen müşterilerden kaynaklanan bir izdihama neden olabileceği aktarılıyor. Ayrıca, cüzdan sağlayıcıların iflas etmesi durumunda ne olacağı konusunda da bir netlik olmadığı belirtiliyor.

Rapor, endüstride yer alan çoğu oyuncunun başlangıcı 2020 yılına kadar uzanan mevcut normlara ayak uydurmak için çabaladığını söylese de, uluslararası stablecoin kurallarını sıkılaştırma niyeti taşıyor.

Rapor ‘yönetim, risk yönetimi ve düzenleyici bildirimler’ gibi alanlardaki eksikliklere atıfta bulunarak mevcut stablecoin düzenlemelerinin çoğunun FSB'nin üst düzey tavsiyelerini karşılamadığını belirtiyor.

Stablecoin kapısı kapanıyor mu?

Yeni FSB planları kapsamında, birden fazla yetki alanında kullanılabilen stablecoinler, denetimi merkezileşmeye zorlayabilir gibi gözüküyor. Bu durumun da defolu TerraUSD gibi sabit koinlerin değerini korumak için otomatik algoritmaların kullanılamayacağı anlamına geliyor.

Raporda, “Yetkililer, küresel stablecoin ihracının bir veya daha fazla tanımlanabilir ve sorumlu tüzel kişi veya kişiler tarafından denetlenmesini ve işletilmesini talep etmelidir. Bir küresel stablecoin, sabit bir değeri korumak için her zaman arbitraj faaliyetlerine güvenmemeli ve değerini algoritmalardan türetmemelidir” deniliyor.

FSB'nin kirpto şirketleri üzerinde herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor. FSB, tavsiyeleri gelecek yılın ortasına kadar tamamlamayı hedefliyor.

Portekiz'den kripto kazançlarına vergi

 

Visa destekli kripto banka kartı

 

Kriptoya girmeye hazırlanıyor

 

Fed yetkilisi, kriptoların gerçek paranın yerini alması zor

 

Kripto baharı kaçınılmaz

 

Kripto endüstrisi kalıcılığını kanıtladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)