BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredileri sınırlayacak önlemler geliyor----

Kredileri sınırlayacak önlemler geliyor

Kredileri sınırlayacak önlemler geliyor
12 Eylül 2023 - 08:50 www.finansgundem.com

Kredi kartı harcamaları ile kredilere sınırlamalarına ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kredi kartının ödenmeyen bakiyesinin azaltılmasının amaçlandığını ve taksit sayılarının sınırlandırılabileceğini belirtti.

Ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredilere ilişkin sınırlama mesajı vererek, birinci konutu kredilendirme noktasında bir değişiklik yapmayacaklarını ancak ikinci ve sonraki konutları krediyle desteklemeyeceklerini söyledi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, BDDK geçen ay bir sınırlama getirmişti. Hem kredi kartlarında hem de kredilerde yeni sınırlayıcı kararlar alınacak.

LİMİT ARTIŞI SINIRI

Bakan Şimşek dün, kredi kartı üzerinden kredi hacminin yüzde 140 arttığını belirterek, bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonun ve cari açığın kontrol altına alınamayacağını dile getirdi.

Merkez Bankası verilerine göre 1 Eylül itibarıyla yıllık dönemde kredi kartı harcamalarındaki artış yüzde 139.85. Market ve alışveriş merkezlerindeki harcama artışı ise yüzde 101.75. Kredi kartının ödenmeyen bakiyesinin azaltılmasının amaçlandığı da tahmin ediliyor. Taksit sayıları sınırlandırılabilir. Ayrıca bankaların kredi kartıyla ilgili limit artışına sınır getirilmesi de bekleniyor.

KMH İLE İLGİLİ YENİ TEDBİRLER ALINABİLİR

Ekonomi yönetiminin nakit kullanıma yönelik Kredili Mevduat Hesabı (KMH) ile ilgili yeni tedbir alınması beklenebilir. KMH ve kredi kartlarına uygulanan faiz, politika faizine paralel olarak artıyor. Ancak temmuz ayında alınan bir önlemle KMH hesaplamasındaki formül değişmişti. KMH için tekrar bir puan artışı da gelebilir.

Geçen ay BDDK konut kredilerinde ikinci ve sonrası konut için sınırlama getirmişti. Şimşek’in açıklamalarından sonra kredilere miktarsal bazda da sınırlama gelebileceği tahmin ediliyor.

İhtiyaç kredilerinde faiz yüzde 55'e dayandı

 

Kredi kartlarına limit sınırı mı geliyor

 

Şimşek: OVP’de birinci önceliğik enflasyonu tek haneye indirmek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)