BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredi kartlarına limit sınırı mı geliyor----

Kredi kartlarına limit sınırı mı geliyor

Kredi kartlarına limit sınırı mı geliyor
09 Eylül 2023 - 10:31 www.finansgundem.com

OVP'de kredi kartı kullanımı ile ilgili düzenleme yapılacağının belirtilmesinin ardından bankalar harekete geçti. Bankalar kart sahiplerine limitlerin düşürüleceği şeklinde mesajlar geçti. Ancak ikinci mesajda "sehven geçildi" ifadesi yer aldı


Orta Vadeli Program’da (OVP) kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceğinin belirtilmesi sonrası birçok bankanın yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne ilişkin mesajlar gönderildiği belirtildi. Sputnik'te Milliyet kaynak gösterilen verilen habere göre kart limitlerinin artırılma süreçlerinin de zorlaştırıldığı ortaya çıktı.

Daha önce periyodik olarak bankalar tarafından artırılan veya müşterinin talebi üzerine kolay şekilde yükseltilen kredi kartı limitlerinde prosedürler zorlaştırıldı.

Son dönemlerde limit artırımı talep edilen müşterilerin gelir durumlarının daha dikkatli incelendiği öğrenilirken, özellikle yabancı şirketlerde döviz üzerinden çalışan, yüksek gelirli kişilerden limit artırımı için şirketlerinden gelir belgesi istenmeye başlandı. Bazı bankalar, şirketlerden gelen gelir belgelerinin yabancı dilde olması halinde, yeminli tercümandan çeviri talep ediyor ve ancak bundan sonra limit artırımı talebi değerlendiriliyor.

Aylık gelirin bile altında olacak

Daha önce, kullancıların tüm bankalardaki toplam kredi kartı limitinin, kart sahibi olduğu ilk yıl aylık ortalama net gelirinin 2 katını, sonraki yıllarda ise 4 katını geçemeyeceği yönünde yasal düzenleme yapılmıştı. Buna karşın son dönemde bazı kredi kartlarında, tüm kartlar toplamında aylık gelir miktarına bile ulaşmayacak şekilde limit belirlendiği öğrenildi. Tüketicilerin, aylık gelirlerinin altında, bazı durumlarda gelirlerinin yarısı kadar belirlenen kullanım limitleri için yine bankalarıyla temasa geçip limit artırma başvurusunda bulunması gerekiyor.

'Sehven gönderildi' açıklaması

Daha sonra ise bu mesajların ‘sehven’ gönderildiğine ilişkin yeni mesajlar, kart kullanıcılarının cep telefonlarına düştü.

İkinci mesajda, ilk mesajın yanlışlıkla gönderildiği belirtilse de gerek kart sahipleri gerekse de ekonomi uzmanları, bu durumu, “kart kullanımına sınır getirileceği” şeklinde yorumladı.

Kart kullanımının tüketim talebini dengeleyecek şekilde yeniden düzenleneceği bildirildi.

Aslanoğlu: Sınırlama getirilebilir

NTV'ye konuşan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, "Kredi kartı bir çeşit tüketiciye açılan kredidir. Genel anlamda iç talebi sınırlamaya dönük bir eğilim görüyoruz. Taksit sayıları düşürülebilir, belli ürün kategorilerinde bu tamamen kaldırılabilir. Bu tür uygulamalar görebiliriz" dedi.

Aslanoğlu, "Faizler artırılabilir. Bunu kredi gibi kullanan vatandaşlar açısından daha fazla frenleyici bir işlev görebilir bu tür adımlar. Sonuçta ya miktarsal ya da fiyat anlamında talebi düşürmeye dönük politikaların yansıması" yorumunu yaptı.




Kredi kartı kullanımına sınırlama

 

Kredi kartı borçlularının en kötü tercihi

 

Kartlı ödemelerde büyük artış

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.09 Eylül 2023 12:02

    KREDİ KARTI LİMİTİ AYLIK GELİRİN/MAAŞIN % 50 SİNİ GEÇMEMELİDİR AYLIK GELİRİN 2-4 KATI YÜKSELTİLMESİ ENGELLENMELİDİR