BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredilerde faiz yüzde 30'u aştı----

Kredilerde faiz yüzde 30'u aştı

Kredilerde faiz yüzde 30'u aştı
26 Şubat 2023 - 09:19 www.finansgundem.com

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8.5'ta tutarken vatandaş bankadan ortalama yüzde 30.37 faizle kredi kullanıp, mevduattan yüzde 30 faiz alıyor

Merkez Bankası uzunca süredir düşük faiz politikasını uyguluyor. Bankanın son para politikası kararıyla politika faizi yüzde 8.5. Ancak vatandaşın kredi kullandığında karşılaştığı vergi oranı ve mevduatlara uygulanan faiz, politika faizinden kat kat önde. Mehtap Özcan Ertürk'ün, konuyla ilgili Sözcü'de yer alan haberi şöyle:

Piyasa faizi ile Merkez Bankası (TCMB) politika faizi arasındaki bağ tamamen koptu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) “deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu” gerekçesiyle politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 8.50 seviyesine çekti. Ancak faiz indirimleri piyasaya genişlemeci bir etkiden ziyade piyasa faizlerinin yükselmesine yol açan ve finansman ihtiyacını kilitleyen bir etki yaratıyor.

MAKAS DA DEĞİŞTİ

Merkez Bankası, ağustos ve eylül ayında 100'er baz puan, ekim ve kasım ayında ise 150'şer baz puanlık indirime gitmişti. Böylece son 4 ayda 500 puanlık indirim yapıldı. TCMB, aralık ve ocak aylarında politika faizini sabit tutmuştu. Böylece ağustostan bu yana 7 ayda 550 baz puanlık Faiz indirimi yapıldı. Ancak bu süreçte düzenleyici kurumlar tarafından piyasa faizlerini etkileyici bir dizi regülasyona imza atıldı. Bu düzenlemeler sonucunda bankaların mevduat rekabeti kızışırken, ticari kredi faizlerinde sert düşüşe rağmen, bu kez de bankalar kredi vermeyi kesti. Neticede politika faizi yüzde 8.5'e çekilirken, mevduat faizleri yüzde 30'u aştı, ticari kredi faizleri ise ortalama yüzde 14.49 seviyelerine geldi. İhtiyaç kredilerinde ise ortalama faiz yüzde 30.37'ye yükseldi.

Geçmişte ticari kredi faizlerinin altında kalan mevduat faizleri, Merkez Bankası'nın adımlarıyla, ticari kredi faizlerinin 12 puan üzerine çıktı. Faiz indirimleriyle enflasyonda tarihi yükselişe neden olan TCMB, uyguladığı makroihtiyati tedbirlerle birlikte kredi ve mevduat faizleri arasındaki makası da değiştirdi. Böylece, bankacılık sektöründe faizlerde daha önce görülmemiş bir tablo ortaya çıktı.

Ticari krediler kilitlendi

Politika faizi indirimlerine rağmen yaz aylarında yüzde 50'ye ulaşan ticari kredi faizlerine TCMB'den müdahale gelmişti. 20 Ağustos 2022 tarihli düzenleme ile bankaların, TL ticari kredilerinde yüzde 30'u aşan faiz uygulaması da zorlaştırıldı. TCMB'nin haftalık faiz istatistiklerine göre ticari kredilerde uygulanan ortalama faiz yüzde 14.49'a geriledi fakat ticari krediler durma noktasına geldi.

KKM faizi yüzde 18'lere çıktı

Merkez Bankası'nın haftalık faiz istatistiklerine göre politika faizinde indirimlerin yeniden başladığı Ağustos 2022'de 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri ortalama yüzde 19.53 seviyesindeydi. Bankalar arası rekabet artıkça TL mevduat faizleri de yükseldi. Son verilere göre 17 Şubat itibarıyla 3 ay vadeli TL mevduatta ortalama faiz yüzde 26.64'e çıktı. Bunda da özellikle Merkez Bankası'nın TL mevduat oranında bankaların ulaşması gereken hedefi 2023 ile birlikte yüzde 60'a çıkarması ve döviz dönüşü kur korumalı TL mevduatta faiz üst sınırını kaldırması etkili oldu. Dövizden dönüşlerde KKM faizi yüzde 18'lere kadar çıktı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası piyasalarda son durum

 

Merkez Bankası faiz indirdi

 

Piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

 

Bireysel krediler yüzde 55 yükseldi

 

Merkez Bankası'ndan kredilerde muafiyet kararı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hepyalan26 Şubat 2023 09:48

    Hepsi yalan hiçbir banka mevduata yüzde 30 faiz vermiyor yüzde 18 faizde vermiyor alayı birbiriyle anlaşmalı rekabet falan yok verdikleri enflansyonun altında eksi faiz enflanyon yüzde ikiyüzleri aşmış artık en ufak güven olmayan bankaların verdikleri tasarrufların tamamen erimesine dayalı olan sistem