BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredilerde atağa kalkacak----

Kredilerde atağa kalkacak

Kredilerde atağa kalkacak
18 Şubat 2013 - 08:13 www.finansgundem.com

Burgan Bank'ın Genel Müdürü Mehmet Sönmez, 2013 planını açıkladı

Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez'e göre orta ve küçük ölçekli bankalar kredide daha hızlı büyük bankalar ise daha kontrollü ve yavaş büyümeli. Dünya Gazetesi'nden Ece Ceyhun'un haberine göre, Merkez Bankası'nın finansal istikrar adına kredi büyümesine çizdiği patikayı sonuna kadar desteklediğini ifade eden Sönmez, kredi büyümesinde 'baz'ın da dikkate alınması gerektiğini ve kredide sektör değil banka farklılaştırılması gerektiğini düşünüyor. Sönmez, "Zannediyorum bu sene banka bazında da takip edileceğiz" ifadesini de kullandı.
Eurobank Tekfen'i satın alarak Türk bankacılık sektörüne 'Gücün Merkezindesiniz' sloganı ile hızlı bir giriş yapan Burgan Bank, büyüme planlarında da iddialı. Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez, 29 Ocak'ta yapılan tanıtım toplantısı ile ilk sinyallerini verdiği büyüme stratejisinin detaylarını DÜNYA'ya açıkladı. Mehmet Sönmez,  stratejilerini açıklarken "Biz kredilerde sektör yüzde kaç büyürse 10 puan üzerinde büyüyeceğiz" dedi. Bu yıl sektörün kredilerde yüzde 16 büyüyeceğini öngören Sönmez'in planında dolayısıyla yüzde 26'lık bir kredi büyümesi var. Üstelik bu büyüme stratejisi 2016 sonuna kadar geçerli.
Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez ile bankanın planlarının yanı sıra sektördeki gelişmeleri de konuştuk. Burgan Bank olarak kendilerine bankacılık sektöründen daha hızlı bir kredi büyümesi hedefi koyduklarını açıklayan Mehmet Sönmez'e Merkez Bankası'nın kredi büyümesi için çizdiği sınırları hatırlattığımızda "Sektörün bütününün belli bir büyümeyi aşmaması gerektiğine inanıyorum. Ama ilk 9 bankanın kredilerden ve bilanço büyüklüğünden aldığı pay yüzde 80 civarında. Global krizde ilk öğrendiklerimizden biri de büyük bankalar çok daha fazla büyür, orta ölçeklilerde küçük kalırsa sistemik risk olasılığı arttığıydı. Dolayısıyla büyüklerin 8'i veya 9'unu belli bir oranda büyütüp diğer orta ölçekli bankaları daha fazla büyütürseniz hem riski dağıtıyorsunuz hem de sektörün toplam büyüklüğünde hedeflenen rakamı aşmıyorsunuz. Bir de orta ölçeklilerin bazının da küçük olduğunu unutmamak lazım" cevabını verdi.
Yeni gelen yüzde 500'de büyüyebilmeli
Bankacılar kredi artış hızına ilk defa sınır geldiğinde bazı sektörlere verilen kredilerin bu hesabın dışında tutulması gerektiğini ifade etmişti. Cari açığa panzehir olarak gösterilen enerji, hatta büyük montanlı proje kredilerinin de bu kapsamda farklı değerlendirilmesi gerektiği yorumları yapılmıştı. Sönmez, bu noktada sektörden ziyade büyük-küçük Banka farklılaşması gerektiğine inanırken şöyle konuştu: "Orta ve küçük ölçekliler daha hızlı büyümeli. Büyüklerde kontrollü ve yavaş büyümeli. En sağlıklısının bu olduğuna inanıyorum. Merkez Bankası yüzde 15 diyorsa bizim bu sınırı sektör olarak aşmamamız lazım. Burada 'büyükler mi daha hızlı büyümeli? Yoksa küçükler mi?' sorusu akla geliyor. Benim şahsi kanaatim, evet şu anda çok uzağındayız ama sistemik riski de dikkate aldığımızda küçük ve orta ölçeklilerin büyüklere nazaran bir çıt daha fazla büyümesi lazım. Yüzde 10 daha fazla büyüme planı kulağa çok büyük bir artış olarak gelebilir ama baz küçük. Tek şubeyle bu piyasaya yeni giren bir bankanın yüzde 300, yüzde 500 büyümesi lazım. Büyümesine yüzde olarak bakmaktan ziyade mutlak değer olarak bakmak gerektiğine de fayda görüyorum."
Banka bazında takip edilebiliriz
BDDK ve Merkez Bankası açısından değerlendirildiğinde sektörü kontrol edebilecekleri pek çok enstrüman olduğuna da işaret eden Sönmez, "Sanıyorum bu yıl BDDK ve Merkez Bankası ,banka bazında takip edecek" dedi. Banka bazında takibin sermaye yeterlilik rasyolarında yapıldığını da hatırlatan Sönmez, "Bir bankanın çok hızlı gittiğine inanıyorsanız birden çok enstrüman var. Dengeleyebilirsiniz" diye konuştu.
Rekabet geçen yıldan daha yüksek
Mehmet Sönmez, 2012 yılı karlılıklarında faizlerin hızlı düşmesi ile birlikte Hazine kağıtlarından elde edilen gelirlerin etkisinin yüksekliğine de dikkati çekerken "Bu sene faiz dipte. Gösterge tahvilden durum belli. İkincisi kredi genişlemesinde yıl yüzde 16-17 ile bitti. Yılı yüzde 15 kredi büyümesi ile bitiremesek de bir hedef var. Üstelik faizler çok düştüğü için marjlar daraldı. Geçen yıldan çok daha fazla yoğun bir rekabet yaşıyoruz şu anda. Mevduata verilen faiz ile krediye verilen Faiz arasındaki marjlar çok daraldı. Ama negatife de düşmez. Onun düşmemesi gerektiğini çok iyi bilen bankacılarız" değerlendirmesinde bulundu.
Mevduatta sınırı artırmaya gerek yoktu
Sönmez, geçen yıla göre marjların azaldığı bir dönemde mevduatta garanti sınırının artırılmasını da sürpriz olarak nitelendirdi. Sönmez şöyle devam etti: "Bana göre en güvenilir bankacılık sektörünün olduğu bir ortamda maliyetleri artırmaya hiç gerek yoktu. Güven problemi yok. Çok yoğun rekabet var. Sektörün üzerindeki diğer baskıları da dikkate aldığımda bu sene geçen yıla göre düşüşle öz sermaye karlılığının yüzde 13'lerden yüzde 12 civarında oluşmasını bekliyorum." Burgan Bank'ta öz sermaye karlılığını bu düzeye çıkartacak.
Şube harcına düzenlemeyi bekliyoruz
Bankacılık sektörü bir süreden beri şube açılışlarına getirilen harç yükümlülüğünün de yeniden düzenlenmesini bekliyor. Bu konuya değinildiğinde Sönmez, 31 Aralık tarihinde açılan bir şube ile 1 Ocak tarihinde açılan şubenin harcının miktarının değişmediğini belirterek "Sektör olarak 10 bin şubemiz var. Bankacılık sektörünün Türkiye'de en az 25 bin şubesi olması lazım. Primler, harçlar, ücret ve komisyonlar derken üzerimizdeki baskılar yoğun olunca biz nasıl şube açacağız. Yatırımcı açtığı bankadan öz sermaye karlılığını istiyor. Burgan Bank Türkiye'ye güvendiği için geldi. Ekonomik ve siyasi istikrar var. Türkiye'nin bölge ile ticareti artıyor ama yatırdığı sermayenin karşılığını almak istiyor. 49 bankayız bana göre artık yeni bankaya da ruhsat vermeye gerek yok. Niye yok. Önce bir mevcutları büyütelim. Bugün aktif büyüklüğümüz 1.3 trilyon liraya geldi. Milli geliri yakaladı. Milli gelir yüzde 130 olması lazım. Sağlıklı bir bankacılık sisteminde oran yüzde 130'dur. Bizim sektör olarak aktif büyüklüğümüzü verimli bir şekilde büyütmek birinci önceliğimiz olmalı diye düşünüyorum. O yüzden de yeni oyunculara bundan sonraki dönemde izin verilmesinden ziyade orta ve küçük oyuncuların hele yeni girmişlerin sağlıklı büyümesine destek verilmeli ama sektörün toplam büyümelerini riske atmadan."
20-30 bin lira tasarrufu olana özel hizmet verecek 
Mehmet Sönmez Burgan Bank olarak izleyecekleri stratejiyi anlatırken de 3 ana yol üzerinden gideceklerini söyledi. Odaklı bankacılık yapacaklarını vurgulayan Sönmez, detayları anlatırken bireysel, KOBİ ve ticari bankacılıktaki yol haritalarını şöyle aktardı:
İKİNCİ ÇEYREKTE BAŞLAYACAK: Bireysel bankacılığa daha fazla ağırlık vereceğiz. Geçtiğimiz son 10 yıl içerisinde tasarrufların GSMH'ya oranı yüzde 23'lerden yüzde 13 seviyelerine geldi. Biz bu yüzde 13'ün tekrar yukarı doğru gidebilmesi için özel bankacılıkta verilen hizmetleri farklı bir iş modeli ile 20-30 bin lira birikimi olan bireylere de vermeye başlıyoruz. Tam olarak nisan-mayıs ayında devreye sokacağız. 20-30 bin lirası olan kişi için elindeki tasarrufu çok kıymetli. Tasarruf sahibi yatırımının düşük görülebileceği endişesi ile birebir ilişkiye geçmeye de çekiniyor. Oysa biz Burgan Yatırım'ın çok güçlü bir yanını, birikimi olan bireylere de sunmaya başlıyoruz.
BURGAN YATIRIM'IN ARAŞTIRMASI GÜÇLENİYOR: Burgan Yatırım yurtdışından Türkiye'de yatırım yapmak isteyen bireylere özellikle hisse senedi ve fonlar tarafında, piyasalar da ne oluyor, kurlar nereye gidiyor, cari açık, enflasyon gibi makro ekonomik verilerdeki gelişmeleri hakkında günlük danışmanlık veriyor. Burgan Yatırım da çok güçlü bir araştırma ekibi var. Şimdi biz bu araştırma ekibini biraz daha kuvvetlendirerek Türkiye'de birikimi olan bireylere de hizmet sunmaya başlıyoruz. Her gün sabah saat 10:00'da online platform üzerinden ve doğrudan e-maillerine bu bilgileri direkt nokta atışla 'Biz bugün şu hisselerin şuraya geleceğini, yatırım fonlarının performansının şöyle olacağını öngörüyoruz' diyeceğiz. Yani yurtdışında yüksek notlar aldığımız müşteri beğenilirliliğinde gücümüzü artıran bir hizmetimizi nisan ayından itibaren iç piyasada 20-30 bin lira parası olan yatırımcıya sunacağız.
ONLİNE PLATFORM YATIRIMI YAPIYOR: Ayrıca yine nisan-mayıs aylarında yeni bir online platform ile çıkacağız. Bu online platform son derece hızlı, bir bireyin, çok fazla parası olmasa da istediği üründe her türlü yatırımını değerlendirebileceği araçları taşıyacak bir web sitesi ile çıkıyoruz. Son hazırlıkları bitmek üzere. Buna 6 aydır hazırlanıyoruz. Rekabet ortamında fark yaratabilmek için bu şekilde ilerleyeceğiz.
 KÖRFEZLE KÖRPÜ KURACAĞIZ: Ayrıca, Körfez'den bir çok bireysel yatırımcının geleceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla Körfez'den Türkiye'ye şahsi olarak yatırım yapmak isteyecek bireylere de bireysel bankacılığımız aracılığıyla aracılık etmeye başlayacağız. Türkiye'de ev almak isteyebilir, hisse almak isteyebilir bir bilene gelmek istediğinde Burgan Bank, Körfez ülkelerinde çok iyi bilinen bir banka. Burgan Bank'ın Türkiye'de olması Türkiye'ye bireysel yatırımcıların gelmesini sağlayacak ve bizde banka olarak köprü görevi kuracağız. 
KOBİ'LERE OLAN ODAK ÇOK DAHA FAZLA ARTACAK: İkinci kulvarımız olan KOBİ bankacılığında da biz imalat yan sanayi, ticaret ve hizmetler sektörünün yer aldığı özellikle organize sanayi bölgeler ile ticaretin çok faal olduğu il ve ilçelerde faaliyetlerimizi artırarak devam ettireceğiz. Üstelik, yine Körfez'den Türkiye'deki KOBİ'lere yönelik, birleşme ve satın almalar gündeme gelecek. Biz banka olarak KOBİ'lerimizin sermayelerinin daha da güçlenmesi için bu birleşme ve satın almalara da aracılık edeceğiz. Burgan Bank markasının odaklı bankacılık anlayışının sektördeki diğer bankalara göre bir farkı da burada ortaya çıkacak. Dolayısıyla hem KOBİ'lerde büyüyeceğiz hem de KOBİ'lerin sermayelerine güç katmalarına aracılık edeceğiz. Aynı zamanda turizm segmentinin bir altı olan pansiyonculuk ve küçük oteller işletmeleri ve acentaların yer aldığı turizmin KOBİ'lerine eskisinden çok daha fazla odaklanarak penetrasyonu artıracağız. Körfez'den de Türkiye'ye yatırım yapmak isteyecek yatırımcılara hem turizm sektöründe hem imalat sektöründe aracılık açısından ön planda olacağımızı söyleyebilirim. Orada likidite var burada da büyümek isteyen firmalar var. 
IRAK VE CEZAYİR'E TÜRK MASASI KURDU BİLE: Üçüncü kulvarımız da ticari bankacılık. Bugün ticari bankacılık alanında dış ticarette sektörümüzdeki diğer bankalara göre çok önemli bir fark bekliyor bizi o da şu: 5 ülkede Kuveyt, Tunus, Cezayir,Ürdün ve Irak'ta 145 şubemiz var. Sadece Irak'ta, ki Kuzey Irak değil ülkenin geneline yayılmış, 38 şubemiz var. Bugün ihracatçılarımızın ve dış ticaret yapan firmaların en büyük sıkıntısı nakit transferinde. Bu ülkelerle iş yapan firmalarımızın nakit akışında çok önemli bir rol alarak dış ticaret yapan firmaların ilk 3 bankasından biri olacağız. Bu firmaların nakit akışını aldığımızda teminat mektuplarını da veren banka olacağız. Biz onların Türkiye içerisindeki bütün işlemlerini de yapan banka olacağız. Bu ülkelere yönelik dış ticaret masaları da kurmaya başladık. Son 15 gün içinde Irak ve Cezayir'e Türk masalarını kurduk. Kısacası dış ticaret denilince MENA (Orta Doğu –Kuzey Afrika) bölgesinde akla gelen ilk banka biz olacağız. 
Kredi faizinde düşüş, hedefi zorlar 
Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez, enflasyonunun bu yıl yüzde 6-6.5'un altını görmesini beklemiyor. Bu durumda da yüzde 5.8 düzeyinde olan gösterge tahvilde faizin yılın son çeyreğine doğru hafifçe yükselerek yüzde 6.10-6.20 düzeyinde olacağını düşünüyor. Bundan sonra şartlar değişmezse kredi faizlerinde de bir düşüş beklemediğinin altını çizen Sönmez, "Bugün ile 31 Aralık arasında kredi faizlerinde düşüş olmaz. Çünkü kredi faizlerindeki daha fazla düşüş yüzde 15'lik hedefi aşırtır. Mevduat faizinin de daha düşeceğini öngörmüyorum. Şu anda mevduat faizleri yüzde 7.5'e geldi. Enflasyon yüzde 6 - 6.5 olacaksa mevduat faizi yüzde brüt 7.5 düzeyindeyse bunun neti yüzde 6.5'a gelir. Bu durumda yatırımcı 2013 yılında mevduattan çok fazla para kazanmaz. Ancak enflasyona karşı korunur" açıklamasında bulundu.
2016'ya büyüklüğünü ikiye katlamış olacak 
Eurobank döneminde global kriz başladığından bu yana kredilerini 5 kat, mevduatını 4 kat, şube sayısını 2 kat, çalışan sayısını yüzde 100 artıran Burgan, için bu yıl verimlilik yılı. 20 ilde 60 şube ile hizmet verdikleri bilgisini paylaşan Sönmez, bu şube büyüklüğü ile 2013 yılını tamamlayacak. 2014 yılından itibaren ise yeni şubeler açacak. Sönmez 2016 sonuna kadar en az 30 ile gitmeyi planladıklarını da kaydederek "Sektör her sene yüzde 15 büyür, bizde her sene yüzde 25 büyürsek 2016 sonunda mevcut bankamızın bilanço ve hacmini ikiye katlamış olacağız" dedi.
Üst bireysel ve firmalar tarafında alt sektörleri de seçerek giden Burgan Bank'ın 100 bine yakın aktif müşteri tabanı var. Bu sayının da en az 2.5 kat artışla 250-300 bin aktif firma ve üst bireysel müşteriye ulaşılması hedefleniyor. Sönmez, "Bankacılık sisteminde pazar payımız daha düşük görünebilir ama ticari ve KOBİ segmentinde yüzde 2'lik bir pazar payı hedefliyoruz" dedi. Sönmez ayrıca Burgan Portföy şirketini kurduklarını ve geleceğine çok inandıkları BES'te de mevcut şirketlerden birisi ile iş yapma olanaklarını araştırdıklarını söyledi. Burgan Leasing cephesinde de yeni kanunun da olanak tanımasıyla software yazılım leasingi işine girecekleri bilgisini verdi. 
"Marka tanıtımının yapıldığı 29 Ocak gerçekten benim doğum günümdü. 29 Ocak'ta doğum günümle birlikte lansmanı yaptık ve müthiş bir enerji ile işe başladık. Bu müşterilerimizin zaten beklediği bir değişimdi ve son derece memnuniyetle karşılandı. Müşterilerimizin kendilerini 'Gücün Merkezinde' hissedebilecekleri çok fırsatlar gelecek."
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)