BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi"Krediler yüzde 15 enflasyon yüzde 5"----

"Krediler yüzde 15 enflasyon yüzde 5"

Krediler yüzde 15 enflasyon yüzde 5
29 Ocak 2013 - 13:32 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı. Özellikle kredi derecelendirme kuruluşlarına yönelik değerlendirmesi dikkat çekti

Merkez Bankası'nda düzenlediği basın toplantısında yılın ilk Enflasyon Raporu'nu açıklayan Başçı, toplantının ardından basın mensuplarıyla bir süre sohbet etti.
Türk bankacılık sektöründe sermaye yeterlik rasyosunun riskleri minimize edecek derecede yüksek olduğuna dikkati çeken Başçı, bankaların yüzde 16-17 civarında sermaye yeterlik rasyoları bulunduğunu, ayrıca yüzde 7,6 civarında da ortalama kaldıraç rasyoları bulunduğunu söyledi.
Bir gazetecinin, ''Reel efektif döviz kurlarında ilave değerleme görülürse politika faizlerinde de gözden geçirme söz konusu olabilir mi-'' şeklindeki sorusu üzerine Başçı, faiz koridorunda ve/veya politika faiz oranlarında gerekirse ölçülü indirimlerin gündeme gelebileceğini, reel efektif döviz kurları haddinden fazla değer kazanırsa, hangi politikanın uygulanacağına Para Politikası Kurulu'nun karar vereceğini kaydetti.
24 ay sonrasının enflasyon beklentilerinin yüzde 6'nın altına düştüğüne işaret eden Başçı, bunun da yüzde 5'te istikrar kazanmasını arzu ettiklerini dile getirdi. ''Cari açığı yüzde 5'e indirebilir miyiz- Gayet mümkün görünüyor'' diyen Başçı, TÜİK'in bugünkü hesaplama yöntemiyle cari açığın yüzde 6'ya yakın bir yerde olacağını ve 2013 yılı sonunda da cari açıkta yüzde 5'li rakamları görme ihtimali bulunduğunu vurguladı.
Başçı, ''Bu Orta Vadeli Program'da öngörülenden daha iyi bir performans. Dolayısıyla bu (cari açık) daha az tartışılan bir konu olacaktır kademeli olarak. Odak bundan sonra enflasyon üzerinde olacaktır'' dedi.
Moody's'in değerlendirmeleri
Gazetecilerin, Moody's'in dün Türkiye ile ilgili düzenlediği telekonferansa ilişkin olarak ''Moody's'in eleştirilerine katılıyor musunuz-'' şeklindeki soruları üzerine Başçı, ''Bir şey demiyorum, bir şey demedikçe önemi azalacak, göreceksiniz. Çünkü cevap verirsem önemi daha da artmış gibi olacak, cevap vermezsek önemi azalır'' yanıtını verdi.
Başçı, ülke görünümleri için tek tek analizlere bakmaya gerek olmadığını, sermaye akımlarına bakmanın yeterli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin 2012 yılı cari açığının yüzde 6,6 hedefinin altında kalacağını tahmin ettiğini belirten Başçı, 2013 sonu cari açığının da yüzde 5'e yaklaşma ihtimali bulunduğunu bildirdi.
Büyüme ile enflasyon arasındaki orantıya dikkati çeken Başçı, ''Enflasyon engelini kaldırdığınız zaman büyüme kendiliğinden oluyor. Enflasyon büyümenin önünde bir engel. Biz enflasyonu ne kadar düşürürsek büyüme de kendiliğinden olur'' diye konuştu.
Başçı, Türkiye yüzde 5 büyürse dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında olacağını, yüzde 4 büyüme ile de yine dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olacağını vurguladı. Dünyanın şu anda düşük büyüme dönemine girdiğini, böyle bir dönemde yüzde 5 gibi bir büyümenin çok önemli olduğunu ve bunun değerinin bilinmesi gerektiğini dile getiren Başçı, ''Artı büyüme şu anda dünyada çok önemli. Bence Türkiye bu yıl da büyümesiyle dünyadaki ilk 5 ülke arasına girecek'' dedi.
Başçı, yıllık ortalama yüzde 5 büyüme ile Türkiye'nin 2023 hedefine rahatlıkla varacağını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)