BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKoca sektör krizde----

Koca sektör krizde

Koca sektör krizde
07 Mayıs 2013 - 13:12 www.finansgundem.com

Perakende de stoklar şişti. Ellerinde kalan mallar için ' 2 al 1 öde ' kampanyalarına başladı

Perakendede stoklar şişti. 15-50 gün arasında olması gereken stok gün sayısı bazı zincirlerde 150'yi buldu. Şirketler, ellerinde kalan malları eritmek için '2 al 1 öde' kampanyalarına başladı.
Perakende sektöründeki kârsızlık, stokların şişmesiyle iyice dibe vurdu. Normal şartlarda 15 ila 50 gün arasında olması gereken stok gün sayısının bazı zincirlerde 150'ye kadar çıktığı belirtildi. İndirim mağazaları ile yerli-yabancı süper-hipermarketlerin stoklarını iyi yönettiği gözlenirken, sıkıntının büyük oranda yerel marketlerde yaşandığı iddia edildi. Elde kalan malların satılması için indirimler ve '2 al 1 öde' gibi kampanyalar devreye girdi. Bir üründeki maksimum kâr oranı yüzde 5'e kadar geriledi. Perakende danışmanı Nurullah Öztürk, bazı yerel zincirlerde stok gün sayısının 120-150'ye çıktığını söyledi. Öztürk, "Ulusal zincirlerde ve indirim marketlerinde bu kalem iyi yönetiliyor. Ancak birçok yerel zincir yönetimi konuya global markalar kadar hakim değil" dedi.
KÂR ELDEN GİDİYOR
İndirimli ve kampanyalı satış, kârsızlığa yol açıyor. Nurullah Öztürk, "Bazı zincirler genel giderlerini bile karşılayamaz durumda. İndirim yapıp ciroyu artırmak istiyorlar. Rakiplerine uyup indirim yapmayınca müşteri kaybediyor" dedi. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün de, yerel zincirlerin birçoğunun stok yönetiminde eksiği olduğunu söyledi. Aygün, "Sıkıntının farkındayız. Biz de bu konu üzerinde çalışıyoruz. Geçen ay düzenlediğimiz perakende konferansında konuyu ele aldık. Ancak bu alana yatırım yapan zincirler de var" diye konuştu.
Ucuz almak da risk
Özhan Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Özhan, firmalarının ortalama stok süresinin 46 gün olduğunu söyledi. Özhan, piyasanın genelinde stok problemi olduğunu belirterek, "Tedarikçi firmalar marketlere mal satmak için çeşitli kampanyalar yapıyor. Marketler de cazip fiyattan yüklü alım yapıyor. Bu da stokları şişiriyor" dedi. Geçtiğimiz aylarda Makromarket tarafından alınan Uyum'un da Mart 2013'te stok gün sayısı 90'ı buldu. Uyum Market'in patronu Şeref Songör, "Unlu mamul ve ette üretim olduğu için bir miktar stok olması gerekiyor. Ayrıca 3 ayrı depomuz vardı. Bunu teke indirdik. Stoklarımız yavaş yavaş azalacak" dedi. Özge Yavuz/Sabah
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)