BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKırmızı ete zam gelmeyecek----

Kırmızı ete zam gelmeyecek

Kırmızı ete zam gelmeyecek
20 Mart 2013 - 16:11 www.finansgundem.com

ETBİR Yöneyim Kurulu Başkanı Mustafa Bilikçı'dan çok önemli zam açıklaması

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, "ete zam gelecek" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını iddia eden yazılı bir açıklamada bulundu.
ETBİR'in dün gerçekleştirdiği basın toplantısının ardından Bılıkçı'nın, "Kırmızı ve beyaz et ürünlerinin sınırlandırılması ile birlikte daha önce karışım olarak satılan salam, sosis gibi kırmızı et ürünlerinde yüzde 10 ile 20 arasında bir fiyat artışı gözlemlenebilir" dediği öne sürülmüştü.
İşte Bılıkçı'nın iddiaları yalanlayan açıklaması:
ETBİR olarak , 19 Mart 2013 tarihinde İstanbul'da düzenlediğimiz basın toplantısının ardından medyada geniş yer alan "ete zam gelecek" haberleri hakkında bir açıklama yapma gereği duymuş bulunuyoruz. Bugünün gazetelerinde kırmızı ete zam geleceği yolunda çıkan haberlerin oluşmasına neden olmuş olan iletişim eksikliğini bu açıklamayla gidermek istiyoruz.
Kırmızı ete zam gelmesi için şu anda sektörde bir neden bulunmamaktadır. Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerine ilişkin açıklamalarımız ve ilgili Tebliğ'in ürün kalitesine olacak olumlu etkileri konusunda yaptığımız açıklamalar, kırmızı et pazarında fiyat artışı olabileceği yönünde algılanmıştır. Oysa ki,  "et pazarı" ve "et ürünleri" pazarı farklı dinamiklere sahip olduğundan ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Natürel olarak kasapta satılan kıyma, kuşbaşı gibi et arzında fiyat artışına yol açacak bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Natürel olarak satılan kırmızı et ile kırmızı etten üretilen ürünler birbirinden farklıdır. Et mamulleri veya et ürünleri olarak adlandırdığımız ürünler sucuk, salam, sosis, jambon, pastırma gibi ürünlerdir. Kasapta satılan ete zam gelmesi söz konusu değildir ve böyle bir söylemimiz olmamıştır. Ülkemizde şu an piyasaya et arzında bir sorun yoktur ve buna bağlı olarak fiyatlarda istikrarlı bir seyir vardır.
Öte yandan, yürürlüğe yeni giren Et ve Et Ürünleri Tebliği ile et mamullerinin üretim koşulları yeniden düzenlenmiştir. Artık geleneksel damak lezzetine uygun sucuk, pastırma ürünleri tamamen dana etinden üretilerek satışa sunulmaktadır. Soya proteini, süt proteini gibi katkı maddeleri kullanımının kalkmasıyla daha kaliteli etten, güvenilir ve lezzetli ürün tüketiciye sunulmaktadır. Sosis, salam ürünlerinde ise genellikle iki et türünün karışımı yapılmaktayken, artık tamamen dana etinden üretilmektedirler. Tavuk ürünlerinde de but eti, göğüs eti gibi kaliteli bölümler kullanılmakta, bu nedenle üretimde et kullanımı artmaktadır. Bu değişimin maliyetlere etkisi fiyat dalgalanmalarına sebep olabilir. Ancak tebliğ sonrası tamamen dana etinden üretilen ürünlere tüketicinin olumlu ilgisi, rekabet şartları çerçevesinde piyasaya olumlu yansımaktadır. Bu nedenlerle artış veya azalış olup olmayacağını piyasa koşulları içinde göreceğiz demekteyiz.
Et Ürünleri Tebliği sayesinde ucuz et ve yan ürün karıştırılmayan, içeriği dengelenmiş, sağlıklı koşullarda üretilmiş şarküteri ürünleri artık halkımızın sofrasında hak ettiği yeri almaktadır.  Bu tebliği bir milat olarak değerlendiriyoruz. Et ve Et Ürünleri Tebliği standardı korumak, sağlıklı üretim yapmak, geleneksel lezzeti ve reçeteleri yeni teknoloji ile yeniden üretmek yolunda atılmış en büyük adımdır.
İlginize teşekkür eder, saygılar sunarız,
Mustafa BILIKÇI
ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)