BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKılıçdaroğlu: Vatandaş nefes alamıyor----

Kılıçdaroğlu: Vatandaş nefes alamıyor

Kılıçdaroğlu: Vatandaş nefes alamıyor
10 Aralık 2014 - 20:57 www.finansgundem.com

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2015 bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak önemli açıklamalarda bulundu

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 2015 bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, hükümetin ekonomi ve dış politikasını eleştirdi.

KILIÇDAROĞLU’NUN GENEL KURUL’DA YAPTIĞI KONUŞMA:
Kılıçdaroğlu, "Kayıt dışı bütçe var. 36 milyar bunlardan birisi. Döner sermayeler, vatandaş para veriyor. 35 milyar lira. Bu bütçede yok. Niye yok? Hangi gerekçe ile yok? Neden koymuyor? Siz yeri geldiğinde hesap vermeyecek misiniz? Siz bütçeyi, babanızın çiftliği gibi kullanamazsınız. Parlamento’nun düzenlemesi vardır. Yasası, kuralları vardır. İstediğim gibi kullanırım, istediğim hesabı verir istediğim hesabı veremem. Bu doğru değil. 35 milyar lira eski para ile 35 katrilyon lira yine bütçenin denetimi dışındadır. TOKİ’nin hesabını bilen var mı? Niye gelmiyor buraya neden çıkardılar bütçeden? 157 rapor geldi nihayet. Bu raporlarda birden fazla sıkıntı var. Bu raporla Sayıştay tarafından kuşa çevrilerek geliyor. Sayın cemil Çiçek’e sesleniyorum. Sayın Başkan TBMM adına kamu harcamalarını denetleyen kurum özle bir çalışma ile denetçilerinin raporlarını kuşa çeviriyor. Buna engel olun. Makaslanmıyor düzeltiliyorsa hangi gerekçe ile yapıldı bilmemiz gerekiyor.

"SAYIŞTAY’IN ÜZERİNDE BİR VESAYET VARSA, BİR SİYASİ BASKI VARSA TBMM ADINA SAĞLIKLI DENETİM YAPAMAZ"
Kılıçdaroğlu, "Eğer Sayıştay’ın üzerinde bir vesayet varsa, bir siyasi baskı varsa o kurum TBMM adına sağlıklı denetim yapamaz. Bunun sorumlusu da sayın Cemil Çiçek’tir. Orman Su İşleri Bakanlığı’nın bütçeleri denetleniyor. Milli Parkların kiralanması ile ilgili büyük olaylar var. Denetim raporları, denetim kurulundan da geçiyor. Parlamento’ya gelecek fakat karanlık bir el tekrar devreye giriyor. Aynı kurul raporu yeniden incelemeye alıyor. Rapor gerçek anlamda kuşa çevriliyor ve önümüze geliyor. Bunun muhatabı hükümet değil. Hükümetin burada bir kabahati yok. Sayıştay’a sahip çıkmayan Parlamento. Sayın Cemil Çiçek’e soruyorum: hangi gerekçe ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Milli Parklarla ilgili raporu ikinci defa komisyona gelip makaslanıyor. Bunun bilgisini istiyoruz" diye konuştu.

"HANGİ BAKANLIKLARIN MALİ RAPORLARI DENETİM ELEMANLARINA İBRAZ EDİLMEDİ?"
Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan da duyuyor herhalde, gerekli mali tablolar alınamadığı için denetim yapamıyoruz diyor Sayıştay. Hangi gerekçe ile bu tablolar verilmedi? Siz, ben sayın Çiçek bilmiyor. Hükümet biliyor ama. Burada sorumlu hükümettir. Sayın Davutoğlu’na birinci sorum: Hangi bakanlıkların mali raporları denetim elemanlarına ibraz edilmedi. Hangi gerekçe ile. Ben merak ediyorum. Size oy verecekler en azından oy verirken vicdanları rahat etsin diye cevaplarını bekliyorlar. Hükümetin bir bütçe, ekonomi politikası var mı? Neyi hedefliyor. 12 yıldır yapısal reformlardan bahsediyorlar" ifadelerini kullandı.



"VATANDAŞ BORÇ BATAĞI İÇİNDE. NEFES ALAMIYOR"
Kılıçdaroğlu, "Bu büyüme masalı ile bu milleti artık aldatmayın. Kişi başına milli gelir, 2014 yılında 10 bin 537 dolar. 4-5 yılda 93 dolar artmış. Parlamento’ya hangi yüzle gelip bu bütçeyi getiriyoruz bize oy verin diyorlar.  Bütün Cumhuriyet hükümetlerinin harcadığı paradan 1 trilyon dolar daha fazla harcadılar. Ortalama büyüme yüzde 4.7 En son rakamlar çok daha kötü" dedi. 

Bankalara tüketici borcunun arttığını belirten Kılıçdaroğlu, "Vatandaş borç batağı içinde. Nefes alamıyor. Evde tencere kaynayacak mı? vatandaşın derdi bu. Bu rakamlar yanlışsa çıkıp özür dileyeceğim. Doğruysa hükümet çıkıp bu milletten özür dilesin. Borçtaki artış yüzde 11 bin 954. Cumhuriyet tarihinde hiçbir hükümet bunu yaşatmadı" dedi.

"İRAN BİLİMSEL YAYINLARDA BİZİ GEÇTİ BU AYIP BU HÜKÜMETE YETİYOR ZATEN"
Kılıçdaroğlu, "İran bilimsel yayınlarda bizi geçti. Bu ayıp bu hükümete yetiyor zaten. Siyasette, ahlakı egemen kılmadığınız zaman bozulma başladığında, yolsuzluk olduğunda bu tablo karamsar bir tablo olarak ortaya çıkar. Siz aklın zenginleşmesine karşı çıkan bir milli eğitim politikasını hayata geçiren bir hükümet ile karşı karşıyasınız" dedi.

"6 AYDA 9 BİN KİŞİ İŞ İSTİYOR"
İşsiz sayısının arttığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "6 ayda 9 bin kişi iş istiyor. İşsizlik yüzde 10’u geçti. Genç nüfusta işsizlik yüzde 20’lerde. Üniversite mezunlarında yüzde 20,25’lerde. Beyefendilerin çocukları işsiz değil. Bir eli yağda bir eli balda" diye konuştu.

"SAYIN BAŞBAKAN BONZAİ TÜKETİMİ NİYE BU KADAR ARTTI? SİZ Mİ TEŞVİK EDİYORSUNUZ?"
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu eleştiren Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan, Bonzai tüketimi niye bu kadar arttı? Siz mi teşvik ediyorsunuz?  Boşanmalar niye arttı. Aile yapısı neden bu kadar derinden sarsılıyor. Uyuşturucu batağına, fuhuşa bu ülke  neden sürükleniyor?" diye konuştu.

"İLK KEZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ YANDAŞ İŞ ADAMLARININ TAHSİLATÇISI KONUMUNA GETİRİLDİ"
Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, Türkiye Cumhuriyeti devleti, yandaş iş adamalarının tahsilatçısı konumuna getirildi.  Bir devlet, bir yandaşın tahsilatçısı olur mu? Böyle bir şeyi nasıl yaparsanız? Bu hükümetin burada oturacak yeri bile yoktur. Yatacak yeri yoktur" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Bu hükümetin bir markası daha var. Saman ithal ettiler" dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)