BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKentsel dönüşümde ilk imza İş Bankası'ndan ----

Kentsel dönüşümde ilk imza İş Bankası'ndan

Kentsel dönüşümde ilk imza İş Bankası'ndan
19 Ocak 2013 - 13:30 www.finansgundem.com

İş Bankası, Kentsel Dönüşüm konut-işyeri yapım ve güçlendirme kredisi” için Çevre ve Şehircilik Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzaladı

İş Bankası, risk raporu bulanan veya riskli alanda yer alan binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesi için hazırladığı “Kentsel Dönüşüm konut-işyeri yapım ve konut-işyeri güçlendirme kredisi” için yıllık yüzde 4 ile yüzde 3 faiz indirimi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzaladı. İş Bankası, bu kapsamla bakanlık ile protokol imzalayan ilk banka oldu. İmza töreninde konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kentsel dönüşüm kapsamında bakanlık düzeyinde imzalanan protokolün bir ilk olduğunu söyledi. Çok önceden temaslar kurmak suretiyle bu çalışmaları yürüttüklerini belirten Bali, burada kendilerini asıl heyecanlandıran hususun, kalıcı ve uzun vadeli bir hizmete vesile olma imkanını görmeleri olduğunu söyledi. İş Bankası Grubu olarak toplumun ortam menfaatlerini, sosyal faydayı gözeten ve ülkeye hizmet etmeyi sağlayan bütün imkanları ve vasıtaları kullanmayı, değerlendirmeyi öncelikli bir misyon olarak gördüklerini belirten Bali, “Nerede farklı tarafların doğrularını gözetme gereği varsa, öyle bir işin gönüllüsü hepi İş Bankası olmuştur. Zira bizim için bu konu kredi değil, hizmet vermek. Krediyi zaten veriyoruz. İnsanımızın kaliteli, çağdaş, sağlıklı ve güvenli konutlarda oturacak olmasına vesile olmak bu işin bizim için en kıymetli tarafı” dedi.
Çorbada tuzumuz olacak”
Bali, toplum kültüründeki ev ve yuva sahibi olmanın kıymetini bildiklerini, bunun klasik bir bankacılık anlayışı içinde açıklanabilecek bir kavramlar olmadığını söyledi. Bu işte hem aidiyet, hem de güven hissi bir arada sağlanacağından, başından bu yana heyecan duyduklarını dile getiren Bali, insanın bütün mücadelesinde çalışıp, didinip bir ev sahibi olmak için uğraştığını, olabildiğinde ise evinini, sığındığı bir liman gibi olduğunu, kentsel dönüşümü de vatandaşlar açısından böyle bir içtenlikle algıladıklarını kaydetti. Ev sahibi olmanın bugünle ilgili de bir durum olmadığını ifade eden Bali, çocukların da geleceğini ve güvencesini de gözeten bir husus olduğuna dikkat çekerek, “Bütün bunlara vesile olabilecek bu işte çorbada tuzu olabilecek bir iş yapabilecek olursak, hizmet etme koşullarımızı en rekabetçi koşullarda belirlemek üzere kendimizi mutlu addederiz” dedi. -“
Maksimum 500 bin lira
Kentsel dönüşüm kapsamında bakanlığını, 13 Ekim 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bankalarca 31 Aralık 2013 tarihine kadar kullandırılacak konut kredilerinde yıllık yüzde 4, iş yeri kredilerinde yıllık yüzde 3 faiz desteği uygulandığını belirten Bali, “Azami kredi vadesinin azami 2 yıl ödemesiz dönemi de içerecek şekilde konutta 10, iş yerinde 7 yıl olacağı, hak sahipliği bazında konut ve iş yerinde 100 bin, güçlendirmede 50 bin TL olmak üzere toplamda destek sağlanacak kredi tutarı 500 bin TL geçemeyecek” dedi.
Hazır olacağız
Bu kapsamda, bir taraftan riskli yapı sahiplerine inşaat sürecinin tamamlanmasına kadar geri ödemesiz dönemi de içerecek şekilde bir finansman sağlama ihtiyacı bulunduğunu, diğer taraftan yapım işini üstlenen müteahhitlere de imalat ile uyumlu bir hak ediş sistemi oluşturmak gerektiğini belirten Bali, şunları söyledi: “Düzenli bir nakit akışı sağlamak ve sorunsuz imalatı garanti altına almak gerekiyor. Biz bu kurgu kapsamında iş yüklenecek olan müteahhit firmalardan, iş bitirme garantisi ve taahhütlerini alacağız. Bunun için öncelikle vatandaşın konut ya da iş yeri olarak kullandığı yapının, afet riskine açık olduğunun belgelenmesi veya bir rapora bağlatması gerekiyor. Bunun için de 6306 sayılı yasa kapsamında yetkilendirilmiş olan kuruluşlara başvurmaları geriyor. Bu başvuru sonucunda şayet, riskli yapı rapor ile tescil edilmişse, Çevre İl Müdürlüğü’nün onayına sunuluyor. Bu onay sonrası gayrimenkulün tapu siciline ‘riskli yapı şerhi’ düşülüyor. Bundan sonra riskli yapı tespit edilen yapıların yasa kapsamında, bakanlığın sağlayacağı Faiz desteğinden yararlanma hakkı doğmuş oluyor. Bu aşamadan sonra gayrimenkul maliklerinin bir güçlendirme veya yeniden yapım için birlikte karar almaları gerekiyor ve bu aşamadan itibaren de müteahhit ile anlaşma ve finansman açısından da banka ile temas kurmak gerekiyor. Biz bu aşamada vatandaşları ve müteahhitleri bilgilendirmek üzere hazır olacağız.”
Banka üzerine ipotek edilecek
Burada ihtiyaç hak sahipleri açısından zamanında ve istenilen vasıflarda konut veya işyerinin yapının sağlanacağı veya güçlendirileceğini, müteahhit firmalar açısından da hak edişlerin zamanında alınacağının garanti altına alınması zorunluluğu olduğunu belirten Bali, “Biz bu ihtiyaçları dikkate alarak bir finansman modeli oluşturduk. Böylelikle müteahhit firmanın yapım garantisini sağlayacak, garantör limitlerini oluşturacağız başlangıçta. Hak sahiplerine kullandıracağımız kredi bedelleri, imalata uyumlu olarak müteahhit firmanın hesabına geçecek ve müteahhit firmanın imalat bedelleri böylelikle garanti altına alınmış olacak. Hak sahipleri ile müteahhit firma arasında da imalat yapım sözleşmesi imzalanmış olacak. Böylelikle son aşama hak sahiplerinin bakanlığımızca sağlanacak faiz desteğinden yararlanması için yine bankamız, gereken teması bakanlığımız ile kuracak. Sonuçta projelendirme, inşaat ruhsatlarının alınması, kat ittifak tapularının hak sahipleri adına oluşturulması, bunun üzerinde Banka üzerinde ipotek tesis edilmesi gibi teknik süreçler bundan sonra devam edecek” diye konuştu.
Faiz aylık yüzde 0.45-0.50  olacak
İş Bankası’nın imzalanan protokol kapsamında geliştirdiği finansman modelinde, uygulayacakları faiz oranları açısından bakıldığında, rekabetçi piyasa koşullarını sonuna kadar gözeteceklerini açıklayan Bali, şöyle devam etti: “Piyasa koşullarına göre değişken olmakla birlikte, bakanlığımızın sağladığı 4 ve 3 puanlık faiz desteğinin haricinde uygulayacağımız oranı, bugünkü göstergelerle bakıldığında yüzde 0.45 ile yüzde 0.50 bandında aylık oranlar düzeyindedir ve 120 ay vade içindir. İş yerlerinde 84 ay vade söz konusu. Örnek olarak, 50 bin TL tutarında 10 yıl vadeli bir kredinin taksiti, 550 TL civarında olacak. Burada daha önemli şey, süreç tamamlandığında hak sahibinin konutu değerlenmiş olacak. Tapusu olmayan taşınmazlar da tapulu hale gelmiş olacak.” Bu süreçte boş durmadıklarını muhtelif finansal kuruluşlarla görüştüklerini söyleyen Bali, “Kentsel dönüşüme uluslar arası kaynak sağlamak üzere Fransız Kalkınma Ajansı’nın iştiraki gibi kuruluşlarla yaptığımız çalışmalar çok önemli aşamalara geldi diye konuştu.
9 banka ile protokol imzalanacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, kentsel dönüşümde bakanlık nezdinde sağlanacak faiz desteğinde ilk olarak İş Bankası ile protokol imzaladıklarını, bundan sonra da yeni bankaların gelebileceğini ve protokol yaptıkları bankaların faiz oranlarını anlık, günlük olarak internet sitelerinden duyuracaklarını açıkladı. Bu protokolün birincisini İş Bankası ile imzaladıklarını açıklayan Gürgen, “Bize bugüne kadar müracaat eden, İş Bankası ile birlikte 7 resmi müracaat var. 8 tane de sözlü olarak mutabakata vardığımız kurum, kuruluşlar var. Özellikle Halkbank, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası, Kuveyt Türk, Garanti Bankası, Şekerbank, Ziraat Bankası, Akbank, Vakıflar Bankası, bunlarla da inşallah önümüzdeki günlerde protokollerimizi aktedeceğiz diye konuştu.
Bugüne kadar 304 riskli bina tespit edildi
Bugüne kadar riskli yapıları tespit etmek üzere 175 tane kurum ve kuruluşu lisanslandırdıklarını açıklayan Gürgen, bu sayının 199’a çıkacağını ve tespitlerin de hızlanacağını açıkladı. Bugüne kadar 17 ilde şerh konulan yapılan yıkımının başladığını hatırlatan Gürgen, “İstanbul dahil 17 ilimizde bugüne kadar 304 tane bina riskli olarak tespit edildi. Bunun karşılığı nedir derseniz? 4 bin 46 tane bağımsız bölüm ediyor. Dolayısı ile 4 bin 46 bağımsız bölümde yaşayan yaklaşık 20 bin vatandaşımız kendi inisiyatifleri ile binalarının tespitini yaptırdılar ve dönüşüm için harekete geçtiler. Onları da bakanlığımıza, bizimle protokol yapacak finans kuruluşlarından kredi almak üzere davet ediyoruz” çağrısında bulundu. Vatandaşların binalarını risk durumunu mutlaka tespit ettirmelerini isteyen Gürgen, Öksürüyoruz ciğer filmi çektiriyoruz. Binalarımızın da MR'larını çektirelim, tabutların içinde yaşamaktan kurtaralım kendimizi” dedi.
Faizleri biraz daha aşağı çekerlerse
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise kentsel dönüşüm ve sunulacak faiz desteği ile son derece önemli bir adım attıklarını ve vatandaşın bu isteğinin biraz daha artmasını istediklerini belirtti. Bu konuda vatandaşa her açıdan yardımcı olmak istediklerini belirten Bakan Bayraktar, “İmar, ruhsat, harçlar, kefil, kira yardımı ve hatta yeni konut satışlarında KDV var. Afet kapsamında KDV uygulaması yok. Her konuda belki bu argümanları daha da artırmanın gayreti içinde olacağız. Bu açıdan İş Bankası’na da teşekkür ediyorum. Türkiyemizin köprü bankası, nezih bankası, inşallah faizleri biraz daha aşağı çekerler, vatandaş hiç faiz ödemeden kredi almak suretiyle yeni evlerine kavuşur. Bizim hükümet olarak derdimiz vatandaşa sıhhatli yuva yapmaktır. Fakir fukara, garip gurebaya başını sokacak sağlıklı evler yapmaktır” diye konuştu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)