BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRus iş dünyası, Çin ve Türkiye'deki ödeme sorunlarına çözüm arayışında----

Rus iş dünyası, Çin ve Türkiye'deki ödeme sorunlarına çözüm arayışında

Rus iş dünyası, Çin ve Türkiye'deki ödeme sorunlarına çözüm arayışında
24 Nisan 2024 - 11:51 www.finansgundem.com

Rus milyarderlerin önerisi ile gündeme gelen dış ticarette ve transfer sistemlerinde 'yeni ödeme sistemi' projesine Sberbank Başkanı Gref'ten olumsuz yanıt geldi.

Rusya'daki iş dünyasının, yılın başından bu yana Türk ve Çin bankalarına ödeme yapmada yaşadığı sorunların çözümü için arayışlar Moskova'da ana gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor.

RBC'nın haberine göre Sberbank Başkanı German Gref, Sberbank Denetleme Kurulu toplantısının ardından yaptığı brifingde, Çin ve Türkiye'deki bankalarla yaşanan transfer sorunlarının çözümü için tek bir ödeme merkezi kurulması önerisini karşı çıktı ve buna ihtiyaç olmadığını söyledi.

Gref “Sınır ötesi işlemlerde tek bir ödeme sistemimiz var, başkası yok. Hepimiz aynı sorunlarla, engellerle karşılaştık ve elbette bunu hissediyoruz. Ama biz bu sorunları bir şekilde çözüyoruz ve öyle ya da böyle çözüm bulunacağını düşünüyorum. Tek ödeme merkezi konusunda bir girişim olduğunu bilmiyorum, varsa da buna ihtiyaç olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

İlk öneri Vekselberg tarafından gündeme getirilmişti

Bu öneri, önde gelen milyarder iş insanlarından, Renova şirketler grubunun yönetim kurulu başkanı Viktor Vekselberg tarafından ortaya atılmıştı.

İş çevrelerine göre Türkiye'de şu anda Rusya ile ilgili transferlerde bu kilit görevi, devlet kontrolündeki Emlak Katılım Bankası görüyor.

"Dış ticarette ödeme sorunlarının çözümü için tek bir konsolide merkez oluşturulmalı"

Vekselberg, "Dış ticarette ödeme yaparken ortaya çıkan sorunları çözmesine olanak sağlayacak tek bir konsolide merkez oluşturulması gerektiğini, iş dünyası ve devlet çalışma biçimini değiştirmezse bu küresel sorunun çözülemeyecğini" savunmuştu. Vekselberg'in önerisi, bir başka milyarder, Severstal'ın ana hissedarı Aleksey Mordaşov tarafından da desteklendi.

Sorunun temel kaynağı ABD'nin yaptırımları

Yılbaşından bu yana Çin ve Türkiye'deki bankalarda Rusya operasyonlarının yürütülmesinde engeller yaşanıyor.

Rus basınına göre bu, ABD Başkanı Biden'ın aralık ayında, Maliye Bakanlığı'nın Rusya'dan yaptırım uygulanan kişilerle çalışan yabancı bankalara karşı önlem alma kararnamesini imzalamasının ardından gerçekleşti. (turkrus)

Rusya'da bakan yardımcısı 'rüşvet' suçlamasıyla gözaltına alındı

 

Rusya Çin'e boruyla gaz sevkiyatında ilk kez lider

 

Medvedev: ABD'nin yardımlarına rağmen Rusya kazanacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)