BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringKDV indirimi KOBİ'ler in önünü açar----

KDV indirimi KOBİ'ler in önünü açar

KDV indirimi KOBİ'ler in önünü açar
08 Kasım 2011 - 07:41 www.finansgundem.com

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, 'KDV indirimi KOBİ'ler in önünü açar' dedi

Leasing sektöründe KDV indiriminin, KOBİ'lere uzun vadeli makine yatırımlarının yolunu yeniden açacağını belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in leasing (finansal kiralama) sektöründe yüzde 1'lik KDV teşvikinin yeniden uygulamaya alınacağı yönündeki açıklamasına destek verdi.
İTO, uygulamanın kaldırıldığı 2008 yılından bu yana, indirimin yeniden uygulamaya konulması için pek çok girişimde bulunmuştu. Yalçıntaş, KOBİ'lerin orta ve uzun vadeli kaynak konusunda büyük sıkıntılar yaşadığına dikkati çekerek, sektöründe kullanılan ithal ve yerli makinelerin yüzde 60'ının leasing yöntemiyle satın alındığını dile getirdi. Leasing sektöründe KDV indiriminin kaldırıldığı 2008'de yüzde 35, 2009'da ise yüzde 60'a yakın oranda gerileme yaşandığını belirten Yalçıntaş, şunları kaydetti: "Biz uygulama kaldırılırken itiraz ettik. Finansman zorluğu çeken ve henüz KDV üretmemiş yeni girişimcilerin yatırım maliyetlerine yüzde 17 oranında yük getiriyor diye uyarılarda bulunduk. Nitekim, uyarılarımızın doğruluğu geride kalan yıllarda ortaya çıktı." Yalçıntaş, geçtiğimiz mayıs ve haziran aylarında mikro işletmelerle yaptıkları toplantılarda leasingle alınan mallarda KDV'nin en azından yüzde 8'e çekilmesiyle konsensüs oluştuğunu dile getirerek, bu talepleri Bakan Şimşek'e ilettiklerini ifade etti.
Yerli makine üreticilerini korumak için alınması gereken tedbirlerin de bulunduğunu bildiren Yalçıntaş, ''Makine üreticilerimiz hammaddelerini yüzde 18 ile alıp, ürettiği makineyi yüzde 1 ile satıyorlar. Aradaki yüzde 17'lik KDV yükünü üzerinde taşıyorlar. Üreticilerin KDV'yi devletten mahsup edebilmesi yönünde işlemler de mutlaka hızlandırılmalı.'' dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)