BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKazaks, riskler ECB'yi faiz artışına zorluyor----

Kazaks, riskler ECB'yi faiz artışına zorluyor

Kazaks, riskler ECB'yi faiz artışına zorluyor
14 Ekim 2022 - 08:21 www.finansgundem.com

Letonya Merkez Bankası Başkanı Kazaks, mali genişleme riskleri ECB'yi daha fazla faiz artışına zorluyor.

Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını hızla yükseltmeye devam etmesi gerektiğini ve 19 ülkeli euro bölgesindeki genişlemeci maliye politikasının bankanın daha fazla sıkılaştırma riskini artırdığını söyledi.

Kazaks, Reuters'e verdiği demeçte, ECB'nin mevduat faiz oranını 27 Ekim'de 75 baz puan yükseltmesi ve aralık ayında başka bir büyük artışa gitmesi gerektiğini söyleyerek, bu ay büyük bir hamleyi savunan ve giderek büyüyen bir politika yapıcılar kampına katıldı.

Ancak, ECB'nin büyük boyutlu özel ve kamu tahvilleri portföyünü küçültmek gibi diğer hamlelerle tamamlanırken, bundan sonra adımların daha da küçülebileceğini de sözlerine ekledi.

ECB'nin Faiz belirleme Yönetim Konseyi'nde yer alan Kazaks, "Bir sonraki toplantıda büyük bir adım atılması garanti ve bence 75 baz puanın uygun olduğunu düşünüyorum.Aralık ayında da önemli bir adım atabiliriz ama 50 mi, 75 mi, yoksa başka bir şey mi olacağı tartışmaya açık” dedi.

ECB, faiz oranlarını temmuz ayından bu yana 125 baz puan artırarak rekor düzeydeki en hızlı politika sıkılaştırma hızını gerçekleştirdi ve piyasalar mevduat faizinin yıl sonunda %2'ye ve önümüzdeki baharda %3'e yükseleceğini öngörüyor.

Kazaks, hükümetlerin hedeflenen bütçe desteğiyle toplumun en savunmasız gruplarına yardım etmesi gerektiğini savundu, ancak artık para ve maliye politikasının birbirine karşı koyma riskine dikkat çekti.

Çok fazla mali harcama doğal olarak enflasyonu artırıyor ve Kazaks, artık maliye ve para politikalarının birbiriyle çelişme riski olduğunu söyledi.

Kazaks, "Mali politika enflasyonist baskılara katkıda bulunmamalı ve bu ince bir çizgi üzerinde yürümek. Maliye politikası etkisinin farkında olmalıdır" dedi.

Kazaks: ECB faiz artırımlarına devam etmeli

 

Kazaks: Eylül'de faiz artırımının ciddi büyüklükte olması gerekli

 

Kazaks: 50 baz puan faiz artışı incelenmeye değer

 

ECB yetkilisi Kazaks faiz artış sinyali verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)