BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKavcıoğlu: Liralaşma stratejisi fiyat istikrarında ana unsur----

Kavcıoğlu: Liralaşma stratejisi fiyat istikrarında ana unsur

Kavcıoğlu: Liralaşma stratejisi fiyat istikrarında ana unsur
24 Mart 2022 - 11:21 www.finansgundem.com

Yatırımcılarla bir araya gelen Merkez Bankası Başkanı, ekonomiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda yatırımcılarla bir araya geldi.

Toplantıda, ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Kavcıoğlu, yüksek frekanslı verilerin, ilk çeyrekte de büyümenin güçlü olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Kavcıoğlu, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan risklerin yakından takip edildiğini vurgulayarak, "KDV indirimi ve kademeli enerji tarifesinin, enerji fiyatlarındaki artışı dengeleyeceğini düşünüyoruz. Yönetilen, yönlendirilen enerji kalemleri dışında üretici fiyatları, tüketici fiyatlarına büyük ölçüde yansıdı. Son dönemde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) makası ham verilerin ima ettiğinden düşük." değerlendirmelerinde bulundu.

Liralaşma stratejisinin fiyat istikrarında asli unsur olduğuna dikkati çeken Kavcıoğlu, cari denge beklentilerindeki sapmanın enerji fiyatından kaynaklandığını bildirdi.

Kavcıoğlu, son bir yıldır geliştirdikleri proaktif rezerv yönetim stratejilerini son aylarda çeşitlendirdiklerine işaret ederek, "Bu kapsamda rezervlerimiz, son dönemde istikrarlı bir seyir izlemekte. Biz, TCMB olarak rezervlerimizi aynı kararlılıkla güçlendirmeye devam edeceğiz. Öte yandan uzun vadeli yatırım kredilerini önemserken, bireysel kredilerin yavaşlamasının enflasyondaki düşüşü destekleyeceğini düşünüyoruz. Baz etkilerinin kalkmasıyla dezenflasyonist süreç başlayacak." ifadelerini kullandı.

"Enflasyon gelecek yıl tek haneye yakınsayacak"

Toplantı kapsamında TCMB Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Orhun Sevinç de bir sunum yaptı.

Sunumunda, bölgesel çatışmanın Rusya ve Ukrayna'ya olan ihracatı etkilediğini, ancak ihracatçıların pazar değiştirme esneklikleri sayesinde başta Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracatla kayıpların telafi edildiğini anlatan Sevinç, "2022'de turizm gelirlerinin salgın öncesi seviyelere ulaşabileceğini tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.

TCMB Para Politikası Kurulu Üyesi Mustafa Duman ise enflasyonun, dışsal ve geçici faktörlerden dolayı yükseldiğini belirterek, "Enflasyon yıl sonuna doğru gerileyecek, gelecek yıl da tek haneye yakınsayacak." değerlendirmesinde bulundu.

PPK toplantı özeti yayımlandı

 

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Saliha Gergili24 Mart 2022 21:37

    Enflasyonla mücadele edin, belli bir seviyelere indirin. Ancak ondan sonra bunu konuşabilirsin. Millet parası elinde mum gibi erirken tabi ki döviz ve altın almaya devam edecektir.

  • Hamsi24 Mart 2022 20:45

    Dehşet ve hayretle olanları izliyorum, her markete gittiğimde migdeme ağrılar giriyor, eşime ve çocuklarıma durumu yansitmamak için tebessüm ederken bir yandan içimden Rabbime dua ediyorum yaptığım alışverişin parasını ödeme kolaylığı ve haneme bereket versin diye, sözde teknoloji var fast mıdır nedir ihalar sihalar bilişim çağındayız liseye giden kızıma bilgisayar lazım ama kolaymi almak halbuki 500 USD ama dolar böyle olunca , bir yandan faturalar, düşünüyorum yanlışı nerede yaptık ta böyle oldu diye

  • Sfr24 Mart 2022 18:23

    Hayal kurmanın engüzel yanı bedava mutluluk

  • Mucise Reis ;)24 Mart 2022 16:39

    Ey yönetici... koskoca Türkiye cumhuriyeti kimin izni ile usd bazlı ukraynadan buğday ve zeytinyağ alıyor ? kim bu ithalatları yapıp yerli çiftçi üretim yapamıyorum dedi halde tarım bakanlıgı sessiz ziraat halkbank kredisiz  durmazdan geliyor. çiftçi ekemiyor da, kim bu kurnaz yurtdışından ihhalat yapıyor ? isimleri söyle bakalım hangi chpa iyi parti miş o ithalatçılar :D geçin bu ayakları. birileri kazanacak diye devletin kurumları sizin gibi atamalarla kitlenmiş, parti binasına şubesine dönmüş.  programsızlıkla  eriyor TL . Der devlet kurumu asli görevini yapsa bu kriz ortadan kalkar.. X kişi asli görevini yapmıyor diye, devlet kurumları o kişinin yükünü omuzluyor , iyileşme o bakımdan asla bu kafa yapısı ile olmaz.

  • AHMET ÖZBİR24 Mart 2022 15:11

    Sn. BAŞKANIM Türk evladı uyandı, "EZİKLİĞİ" üzerinden attı hamdolsun. Vatanımız "TÜRKİYE", Paramız "TÜRK LİRASI" Ne işimiz olur USA'nın KILsasıyla, onun bunun ZIRTasıyla. "GARANTİ DEVLET BABA'YA YATIR PARANI, ŞAHLANDIR LİRA'NI!"

  • yatırımcı24 Mart 2022 13:56

    yabancılara yüksek faiz oranından tahvil sat, yüksek faizle borçlan içerideki vatandaşını her geçen gün enflasyona karşı ezdir. sonra çıkıp liralaşma vb. konulardan atıp tut bakalım.

  • Mucise Reis ;)24 Mart 2022 13:37

    Devlet kurumları oldu siyasi parti şubesi :D devlt yatırım yapılabilir ortamı kurar oluşturur. Ne yatırımı ? 100 bin Tl dükkan açan 3 ayda battı kapattı. Faize para koyan 27 bin tl net kazandı... 100 tlsi olan 6 aylık asgari ücretli geliri elde etti 10 aylık emekli maaşı geliri.. :D kim yatırım yapsın ? evde oturan daha çok kazanıyor. emek ve alınteri karşılığı kuru ekmek oldu: Rezil ettiniz ekonomiyi.. emekçi kazanmalı, evde yatan çalışmaya itilmeli.. tam tersi oldu...Benzin fiyatı TL ye endeksleyin 20 tl aştı litresi.

  • Aziz24 Mart 2022 12:41

    Hayatımda gördüğüm en başarısız Merkez Bankası Başkanı. Yakında sen de gideceksin

  • kur koruma24 Mart 2022 12:17

    TL de faize yatırım yapıp dolara bulaşmamış olanlar kişiler Kur korumalı hesaba geçtiklerinde.% 27 para kazandı. TL de kalsalardı. % 4-5 para kazanacaklardı. Bu durumu siyasiler görmüyorlar mı. Kur korumalı hesap kaldırıldığında bu güne kadar TL de yatırım yapanların hepsinin dolara geçme ihtimali çok çok fazla. dolardaki kazancı gördü.ve TL de kalmak istemeyeceklerdir.

  • Yorum 24 Mart 2022 13:31

    Halkbank hissedarı olanlar bırakın kazanmayı, anaparası hergecen gün eriyor.Bu nasıl fiyat istikrarı. Bireysel yatırımcıların canını okudular. Kim inanır açıklamalara, yabancılar gerçek zamanlı verilere göre işlem yapıyor. Bizim gibi vatan, bayrak, din ile kandırılma durumları olmuyor...