BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKarton kutular ekonomi hakkında ne söylüyor?----

Karton kutular ekonomi hakkında ne söylüyor?

Karton kutular ekonomi hakkında ne söylüyor?
01 Şubat 2023 - 15:44 www.finansgundem.com

Birçok gösterge ekonomiye dair pek çok şey söyleyebiliyor ancak gözden kaçan bir gösterge, ABD ekonomisi için 2008 finans krizinden bu yana görülmemiş bir uyarı veriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik göstergeler, kesinlik içermeseler de geleceğe dair bazı öngörülerde bulunmayı kolaylaştırıyor. Hem dünya piyasalarında hem dünya ekonomilerinde yaşanan belirsizlik ortamı ise bazı göstergelerin birbiriyle çelişmesine neden olabiliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şu ana kadar birçokları tarafından ihmal edilen bir gösterge, ABD ekonomisi hakkında oldukça güvenilir ancak karamsar öngörülerde bulunmayı elverişli kılıyor: Karton kutular.

Talep düşüyor

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, ABD ekonomisi için en önemli veriler arasında yer alan tüketici harcamalarının bir bileşeni olan ‘karton kutular’, ülke ekonomisinin olumlu sinyaller vermediğini gösteriyor.

Fiber Box Association'dan alınan verilere göre, ABD karton kutu sevkiyatlarının dördüncü çeyrekte yüzde 8,4 oranında düştüğü görülüyor. Bu oran, 2008 finans krizi sonrasında, 2009 yılı ikinci çeyreğinden bu yana görülen en büyük üç aylık düşüşü temsil ediyor.

Karton kutular, tüketici harcamalarının büyük bir bileşeni olsa da, genel ekonominin sağlığını ölçmek anlamında gözden kaçan bir gösterge niteliği taşıyor. Oysa e-ticaret veya mağazalara toplu mal nakliyesi gibi alanlarda karton kutular, ekonomiye dair önemli veriler sunabiliyor.

Yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarının tüketicilerin harcama alışkanlıklarını etkilemeye başladığı bu dönemde ise karton kutuya yönelik talebin düştüğü gözleniyor. Perakende satışlar, genellikle yoğun harcama sezonunu ifade eden tatil dönemini kapsayan son dört ayın üçünde düşüş eğilimi sergiliyor.

Endişe verici bir gösterge

Fiber Box Association'a göre, karton kutulara olan talep düştükçe, ABD'de karton kutudan yararlanma kapasitesi de düşüyor. Karton kutu imalatçılarının kapasite oranının, 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana görülen en düşük seviye olan yüzde 80,9'a gerilediği gözleniyor. Diğer bir deyişle, bu durum, ABD'nin kutu üretme işletme kapasitesinin yaklaşık yüzde 20'sinin durma noktasına geldiğini gösteriyor.

Karton kutulara olan talep, genellikle yıldan yıla yüzde 1-2 gibi düşük ve tek haneli artışlar görüyor. Ancak bu talebin tüketicilerin evde kalıp daha fazla çevrimiçi alışveriş yapmak durumunda kaldığı pandemi sırasında aşırı oranda arttığı biliniyor.

Talepteki son düşüşün ise son birkaç yıldaki aşırı büyüme dikkate alındığında bir düzeltme olabileceği düşünülüyor. Ancak giderek daha fazla ekonomistin yakında bir resesyon beklediği bir dönemde, karton kutuların yatırımcıların ekonominin geleceğine dair değerlendirmelerinde endişe verici bir gösterge işlevi görmesi kaçınılmaz gibi duruyor.

Ambalaj kartonu ithalatında bazı ülkelere ek vergi getirildi

 

Karton ambalaj talebinde durgunluk

 

Wall Street ekonomistinden stagflasyon benzetmesi!

 

Cathie Wood: ABD ekonomisi stok durgunluğu içinde

 

Ekonomiye dair beklentiler olumluya dönüyor

 

Ekonomiye yön verecek 5 rakam

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)