BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKaradeniz'in ilk tohum bankası----

Karadeniz'in ilk tohum bankası

Karadeniz'in ilk tohum bankası
02 Ocak 2021 - 08:41 www.finansgundem.com

Korona virüs sonrası tarıma ve ata tohumlara yönelen vatandaşlar yeni yeni gelişen tohum bankalarına başvuruyor

Samsun'un Atakum ilçesindeki, Karadeniz Bölgesi’nin ilk tohum bankası olan AtaTohum Merkezi’nde 378 farklı çeşit atalık tohum bulunuyor. Pandemiyle birlikte tarıma yönelenler, merkezde çoğaltılacak atalık tohumları bekliyor.
Atakum ilçesinde belediye, yerel tohumla üretime destek olmak için AtaTohum Merkezi’ni kurdu. Karadeniz Bölgesi’nin ilk tohum bankası olan AtaTohum Merkezi’ne bu zamana kadar 378 farklı türde tohum kaydedildi. Samsun şehir merkezinde yaklaşık 1000 metrekarelik alana yayılan merkezde, tohum bankası, tohum laboratuvarı ve yetiştirme parselleri yer alıyor. Parsellerde üretilip, elde edilen tohumlar; bağışçının ismi, tohumun bölgesi ve türü ile kaydedilerek özel saklama alanında muhafaza ediliyor. Özellikle koronavirüs salgınıyla birlikte toprağa yönelen vatandaşlar, doğal ve sağlıklı tarım yapmak için AtaTohum Merkezi’nde çoğaltılacak atalık tohumları bekliyor. 

Bağışıklık sistemini güçlendiren lahanaya talep arttı

Tohum çeşitliliğini artırmak istediklerini ifade eden Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, ilçenin tüm tarlalarında bu tohumların ekilmesi için çalıştıklarını söyledi. Tohumun bir özgürlük ve bağımsızlık olduğunu ifade eden Deveci, "Pandemiyle birlikte tarıma yeniden bir dönüş oldu. Bu dönüşü ata tohumla yapmamız gerektiğini kamuoyuna anlatıyoruz. Bu merkezde atalık tohumlar var. Tohum takasları yapıyoruz ve tohum çeşitlerini artırmaya çalışıyoruz. Ziraat mühendislerimiz ve veteriner hekimlerimiz, kırsal mahallelerde tarımı teşvik ediyorlar. Bilimsel tarım ve hayvancılık yapmaya gayret gösteriyoruz. Ata tohumla ilgili hiç beklenmedik talepler alıyoruz. Bir bankacı, evinin bir bölümünde ata tohumlarını biriktirmiş, yıllarca saklamış. Bizim bu projemizi duyunca hemen bizlere ulaştı. Takas günlerde tarımla ilgisi olmayan ailelerin, tohum sakladığını görüyoruz. Bu tohum çeşitliliği çoğalacak ve tarlalarda atalık tohumlar olacak. Tüm köylerimizde bu tohumlar ekiliyor olacak" diye konuştu.

Üreticinin yüzü Dijital Tarım Pazarı ile güldü

Atalık tohumların, katıksız ve organik olduğunu belirten Deveci, "Bu merkezde çoğaltılan atalık tohumlar, çiftçilere veriliyor. Onlar da ekiyorlar, çoğaltıyorlar ve her sene biraz daha tohum artırarak, üretme katkı sağlıyorlar. Zirai tarım ve hayvancılığı, yan yana götürmeye çalışıyoruz. Doğal hayvan gübresini, tarımda kullanıyoruz. Ayrıca çok bereketli bir tohumdur. 1'e, 10 verim alıyoruz. Önümüzdeki yıl çok daha fazla tohum olacak ve ata tohum, Atakum’un tüm köylerinde ve tarlalarında ekiliyor olacak. Hedefimiz, yerel kalkınmayı tarımla sağlamak" dedi.





YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)