BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKamu şirketlerinin kâr payı avans dağıtımında değişiklik----

Kamu şirketlerinin kâr payı avans dağıtımında değişiklik

Kamu şirketlerinin kâr payı avans dağıtımında değişiklik
05 Ocak 2019 - 00:59 www.finansgundem.com

Ticaret Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlananan tebliğine göre yarıdan fazlası kamuya ait şirketler, kesinleşmemiş hesap dönemine ait kâr üzerinden bir ay içinde yapılacak genel kurulda alınacak karara göre kâr payı avansı dağıtabilecek

FINANSGUNDEM.COM

Ticaret Bakanlığı, yarısından fazlası kamuya ait şirketlerin kâr avans dağıtımı hakkında değişikliğe gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni tebliğe göre sözü edilen şirketler, kesinleşmemiş hesap dönemi sonu finansal tablolarda yer alan kâr üzerinden, ilgili hesap döneminin bitiminden itibaren bir ay içinde yapılacak genel kurullarında alınacak karara göre kâr payı avansı dağıtabilecek. 

Resmi Gazete'de yer alan Ticaret Bakanlığı'nın tebliği şöyle: 

MADDE 1 – 9/8/2012 tarihli ve 28379 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğin 5 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan şirketler, kesinleşmemiş hesap dönemi sonu finansal tablolarda yer alan kâr üzerinden, ilgili hesap döneminin bitiminden itibaren bir ay içinde yapılacak genel kurullarında alınacak karara göre kâr payı avansı dağıtabilirler. Bu durumda ödenecek kâr payı avansı, hesap dönemi sonu kârından 7 nci madde gereği indirimler yapılmak suretiyle hesaplanan tutarın yüzde doksanını geçemez.”

MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

MERKEZ BANKASI'NIN OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL KARARI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) çarşamba günü yayımladığı duyuruda Olağanüstü Genel Kurul kararı aldığını bildirmişti. Merkez Bankası duyurusunda Olağanüstü Genel Kurul'un, 18 Ocak 2019'da Ankara'da gerçekleştirileceği ifade edilmişti. 

Söz konusu toplantıya ilişkin MB tarafından yayınlanan duyuruda yer alan 3 ana gündem maddesi ise şu şekilde sıralanmıştı. 

- Açılış ve toplantı başkanlığının oluşturulması

- Banka Esas Mukavelesi'nin 14. maddesi A fıkrasında Banka Genel Kurul Toplantısının her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve Banka Meclisinin tespit edeceği günde toplanabilmesi yönünde değişiklik yapılması hususunun Bankamız Kanunu'nun 16. maddesi uyarınca Genel Kurulun onayına arzı

- Bankamız 2018 yılı dönem karından avans dağıtımı yapılmasına karar verilmesi hususunun Genel Kurulun onayına arzı.

TCMB her yıl Nisan ayında gerçekleştirdiği Genel Kurul sonrası kârının büyük bölümünü ana hissedar olan Hazine'ye aktarıyor. 
Bankanın vergi sonrası kârı 2017 yılında bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 92.5 artışla 18.38 milyar TL olarak gerçekleşti. 
TCMB Hazine'ye 2016 yılından sağladığı yaklaşık 9.55 milyar TL kâr üzerinden yaklaşık 6.41 milyar TL aktarmıştı. Banka Hazine'ye 2017 kârından ise yaklaşık 12 milyar TL aktardı. 2018 yılına ilişkin TCMB bilançosu ise henüz açıklanmadı.

Merkez Bankası Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı05 Ocak 2019 18:04

    TCMB nereden baksan geçen sene 40 milyar kar elde etmiştir, çok döviz sattı yüksekten ayrıca yıl boyu 100 milyardan fazşa haftalık ve gecelik borç verdi.  Bunu hemen alıp seçime kadar ihalelerde düşük faiz isteyecek hazine. Dolara gitmez, bence borsaya gelir boştaki para.

  • Hurdacı 05 Ocak 2019 16:39

    Seçimden sonra gelmesi gereken  paraları seçimden önce yiyip bitirecekler . 

  • adem05 Ocak 2019 13:21

    anladığım kadarı ile yıl sonunda yaptığı kar oranının belirli kısmını hemen dağıtabilecek yani önceki gibi kar yaptığı tutarın kdv si ödemeden ben bu kadar kar yaptım yatırımcıya da bunu dağıttım size vergi yok diyerek gider olarak gösterecek  YANLIŞ MI ANLADIM ???

  • cevapör18 Ocak 2019 12:02

    sanırım ya kesilerek yada avans alandan alınmak üzere... yani konu devletse kdv zaten devlete gideceğinden bir fark olmuyor... özelse sorun olur kdvyi avans alan ödemez şirkettende alamazsın. ancak 7. maddedeki kesintiler arasında kdv varmı bakmalı...