BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKanuni'nin kayıp kalbi bulundu mu?----

Kanuni'nin kayıp kalbi bulundu mu?

Kanuni'nin kayıp kalbi bulundu mu?
03 Eylül 2013 - 08:19 www.finansgundem.com

Macarlar harıl harıl Kanuni'nin kalbinin arıyor, Peki bu işin sırrı ne?

Macarlar Muhteşem Süleyman olarak nam salan Kanuni'nin kalbini arıyor. 20 Eylül'de bulunan sonuçlar açıklanacak. Osmanlı'nın en uzun süre tahtta kalan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbi aranıyor. Bir grup Macar araştırmacı, bu ay içinde Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbinin nerede olduğuna dair bir rapor yayımlayacak.Kanuni'nin kalbi Viyana seferi sırasında vefat edince Zigetvar'da saklı bir yere gömülmüştü.
Fransız devlet adamı Kardinal Richeliu, 447 yıl önce Macar kalesi Zigetvar etrafındaki savaşı 'medeniyeti kurtaran savaş' diye tanımlamıştı.
Osmanlı Ordusu, Eylül 1566'da nihayet kaleyi ele geçirdi. Ama Sultan Süleyman'ın kendisi de dahil, o kadar büyük kayıplar verdiler ki, Viyana'yı 120 yıl daha böyle tehdit edemediler.
KALE TÜRK KALESİ
Şimdi de araştırmacılar, Sultan Süleyman'ın kalbini bulmak için toprağı ve arşivleri eşeliyor.
Pecs Üniversitesi'nden Coğrafya Profesörü Norbert Pap ile restorasyondan geçirilmiş surların etrafında gezinirken, "Macarlar Zigetvar kalesinde yürüdüklerinde bir Macar kalesinde olduklarını düşünüyorlar, ama tabi bu doğru değil' diyor.
Gülümsüyor ve 'Bu aslında bir Türk kalesi. Macar kalesi 1566 kuşatmasında yok edildi' diye ekliyor.
100 BİN ASKERİYLE VİYANA SEFERİ
Muhteşem Süleyman sayıları 100 bini bulan en iyi askerleriyle 1566 Ağustos'unun başlarında buraya geldi.
Kale Viyana yolu üzerindeydi. Viyana'yı fethedeceğinden emindi. Böylece Batı Avrupa'nın büyük kısımlarını imparatorluğuna katacak yolu açacaktı. Güzel Edirne şehrinde, bugün dahi hala yapılan büyük savaş davullarının sesleriyle yer gök titriyordu.Ama kalenin kumandanı Miklos Zrinyi ve 2300 adamı, o kadar sert bir mücadele ortaya koydu ki, Kanuni'yi durdurdu. Zrinyi, son saldırıda yanan kalede öldü.Süleyman da çadırında öldü. Bazı kaynaklar zaferden duyduğu heyecan nedeniyle öldüğünü söylüyor. 72 yaşındaydı ve 40 yıldır Macarlarla savaşıyordu.
NAAŞI GÖTÜRÜLDÜ AMA KALBİ ORAYA GÖMÜLDÜ
Naaşı İstanbul'a geri götürüldü, ama kalbi buraya, daha sonra Meryem Ana'ya adanmış bir Katolik kilisesine dönüşen türbeye gömüldü. En azından, kentin doğusunda bulunan Turbeki kilisesindeki kitabede böyle söylüyor.Ancak Prof Pap'a göre bu bir peri masalı. Kitabenin 1916'da siyasi nedenlerle kilisenin papazı tarafından konulduğunu anlatıyor.
MACARLAR ŞİMDİ O KALBİ ARIYOR
Şimdi Profesör Pap, yine siyasi nedenlerle Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbinin gömüldüğü yeri bulmakla görevlendirildi. Kente bir ya da iki beş yıldızlı yeni otel yapılması ve kalenin yanı sıra, diğer Osmanlı eserlerinin yeniden restorasyondan geçirilmesi söz konusu. Ama herşey, Süleyman'ın muhteşem kalbinin son istirahatgahının bulunmasına bağlı.
HARİTALAR VAR
1689 tarihli bir haritada kalbin gömüldüğü yer işaretlenmiş. Viyana'daki savaş arşivlerinde 1680'lerde kenti geri alan Habsburg hanedanına bağlı askerler için hazırlanmış başka haritalar da var. Profesör Pap ve ekibi bütün bu arşivlerde araştırmalar yaptı. Araştırmanın sonuçları 20 Eylül'de kamuoyuna açıklanacak.Profesör, "Burada mesele sadece Süleyman'ın kalbi değil. Son 400 yılın tarihinin her bir katmanının yeniden yazılması sözkonusu. Daha şimdiden çok şey bulduk" diyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)