BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKaçak sigara bulunduran yandı----

Kaçak sigara bulunduran yandı

Kaçak sigara bulunduran yandı
29 Kasım 2013 - 03:43 www.finansgundem.com

Resmi Gazete'de dün yayımlanan ÖTV tebliğine göre Maliye, evinde ya da arabasında kaçak içki ya da sigara yakaladığı kişiden vergi cezası isteyecek

Maliye artık bir kişinin evinde, arabasında ya da işyerinde kaçak içki ya da sigara yakaladığında önce yakalanan kişiden vergi cezasını isteyecek. Daha sonra ithal eden ya da üreten firmanın kapısını çalacak.
Resmi Gazete’de dün yayınlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tebliğine göre, içkide 50 litreyi geçen, sigarada ise 250 paketin üstünde bandrolsüz kaçak sigara ve içki yakalanırsa bunun vergi cezası yakalanandan istenecek. Aslında kaçak içki ve sigaraya yönelik bu düzenleme nisan ayında çıkarılan 6455 sayılı yasada yer aldı. Nasıl uygulanacağına ilişkin Maliye’nin çıkardığı tebliğe göre, ilk aşamada ‘bulunduranlar’ sorumlu olacak. İkinci adımda ise ithal veya imal edenlere gidilecek. Emsal değer üzerinden kaçakçılık cezası uygulanacak. Bu durumda yakalanan içki ya da sigaranın değerinin 3 katına kadar vergi cezası ve gecikme cezası istenecek.
Kaçak sigara ve içkiyi yakalayan kolluk kuvvetleri hazırlayacakları tutanakta el konulan malın miktarı, marka bilgilerine yer verecek. Alınacak numuneler TAPDK’ya gönderilecek. TAPDK numuneden kimin ithal ettiğini ya da hangi imalatçıya ait olduğunu tespit edecek. TAPDK analiz sonuçlarını ve malların emsal bedellerini içeren bir değerlendirme raporu hazırlayacak. Emsal değerlerde piyasada satılan perakende satış fiyatı dikkate alınacak. Hazırlanan raporlar kaçak nerede yakalanmışsa oranın vergi dairesine gönderilecek. Vergi daireleri de TAPDK tarafından kendisine gönderilen rapor ve tutanaklara göre tahsilat için harekete geçecek.
Maliye yetkilileri, bu yetki ile artık kaçak içki, sigarayı buldukları yerde vergisini tahsil edebileceklerini belirtti. Eski düzenlemede kaçak içki ya da sigaranın bulunduğu işyeri ile sınırlı kalındığını, çoğu zaman da işyerinin sahibinin bulunamadığını anlatan yetkililer, “Ceza ortada kalıyordu, tahsil edilemiyordu. Şimdi yakaladığımız yerde kim bulunduruyorsa o sorumlu olacak” dediler.

İthal araca emsal değer

Yurtdışından getirilen arabalarda artık emsal değer uygulanacak. Yani bir araba ithal edildiği fiyatın altında bir fiyata satılamayacak. Örneğin, “Distribütör (A) firmanın ithal ettiği silindir hacmi 1.600 santimetreküp altında olan bir otomobil için ithalattaki KDV matrahı 42 bin lira olup, bu mal (A) tarafından, otomobil bayi olan (B) firmasına KDV hariç 45 bin liraya teslim edilmiştir. (A), bu otomobille ilgili olarak (B)’ye yüzde15 iskonto (indirim) yapmıştır. Daha sonra (B), bu otomobili müşterisi (C)’ye ilk iktisap kapsamında, ÖTV ve KDV hariç 40 bin liraya satmıştır. Bu durumda (B), (C) adına düzenleyeceği satış faturasında ÖTV’yi aşağıdaki gibi hesaplayacaktır.
-Otomobilin vergisiz satış bedeli : 40 bin TL
-Alış bedeli: 45 bin TL
-İskonto tutarı (45.000 x 0,15 =) : 6 bin 750 TL
-Alış bedelinden indirilebilecek iskonto tutarı (45.000 x 0,10 =) :4 bin 500 TL
-Alış bedelinden yüzde10 iskonto tutarıdüşülmüş tutar (45.000 - 4.500 =):
40 bin 500 TL
-İthalattaki KDV matrahı: 42 bin TL
-ÖTV matrahı: 42 bin TL
-Hesaplanan ÖTV (42.000 x 0,40 =) :16 bin 800 TL
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burcu29 Kasım 2013 09:02

    Kaçak olan tüm zararlı olan maddeleri nasıl denetleyip ceza keseceksiniz o kadar çok ki ulu orta satışı yapılıyor bundan nemalanan yetkililer dahi oluyor. Duyda İnanma.