BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiJPMorgan: Amerikalılar finansal açıdan pandemi öncesi dönemden daha kötü durumda olacak----

JPMorgan: Amerikalılar finansal açıdan pandemi öncesi dönemden daha kötü durumda olacak

JPMorgan: Amerikalılar finansal açıdan pandemi öncesi dönemden daha kötü durumda olacak
08 Aralık 2023 - 16:35 www.finansgundem.com

JPMorgan, Amerikalıların yüzde 99’unun 2024 yılı ortasında finansal açıdan pandemi öncesi dönemden daha kötü durumda olacağını söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de birikimlerin tükendiğine dair görüş giderek daha çok savunucu buluyor. Dev yatırım bankası JPMorgan da bu öngörüye ortak oluyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan, Amerikalıların tasarruflarının tükenmek üzere olduğunu ve 2024 yılı ortasında finansal açıdan pandemi öncesi dönemden daha kötü durumda olacaklarını öngörüyor.

Artan kredi kartı ve otomobil kredisi ödemeleri

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, Amerikalıların çoğunluğu, Kovid-19 salgını sırasında biriken tasarruf fazlasını tüketti. JPMorgan, gelecek aylarda neredeyse herkesin finansal açıdan 2019'a göre daha kötü durumda olacağının muhtemel olduğunu söylüyor.

Bankanın üst düzey hisse senedi stratejisti Marko Kolanoviç, yayınladığı notta, ABD’de toplam tüketimin yaklaşık üçte ikisini oluşturan bir grup olan tüketicilerin yüzde 80'inin, pandemi döneminde karantina sırasında oluşturdukları tasarruf yastıklarını çoktan tükettiğini söylüyor. Kolanoviç, artan kredi kartı ve otomobil kredisi ödemelerine işaret ederek, “Tüketicilerin yalnızca gelir açısından en üstteki yüzde 1'lik kesiminin pandemi öncesine göre daha iyi durumda olması muhtemel” diye yazıyor.

Likit varlıklar Mart 2020 seviyesinin altında

Kolanoviç, Haziran 2024 itibariyle, en tepedeki yüzde 1 dışında kalan tüm gelir gruplarının, mevduat ve para piyasası fonları şeklindeki enflasyona göre düzeltilmiş likit varlıklarının hızla Mart 2020 seviyelerinin altına düştüğünün gözlendiğini ifade ediyor. JPMorgan daha önce, hükümet teşvik kontrollerinin de etkisiyle fazla tasarrufların Ağustos 2021'de 2,1 trilyon dolara ulaştığını tahmin etmişti. Şirketin Ekim ayı hesaplamalarına göre bu miktar o zamandan beri 148 milyar doların altına düşmüş durumda.

JPMorgan stratejistleri o dönemde şöyle yazmıştı: “Tüketiciler daha sıkı kredi koşulları ve artan faiz oranlarının yanı sıra Kovid dönemi teşvik ve yardım programlarının sona ermesi, azalan fazla tasarruf ve likidite ve birkaç yıl boyunca ortalamanın üzerinde seyredecek enflasyonla karşı karşıya.”

Y kuşağı en zor durumda

Bank of America'nın yakın tarihli bir notunda yazdığı gibi, Y kuşağının durumunun özellikle zor olduğu görülüyor. ABD ekonomisi üzerinde önemli etkiye sahip olan ve 1980'lerde doğan Amerikalılardan oluşan ve genç yetişkinler olarak da bilinen Y kuşağı, yaşamlarının kritik çalışma yıllarında pandeminin yanı sıra 2008 mali krizini de atlatmak zorunda kaldı.

İki ekonomik fırtınanın yanı sıra artan çocuk bakımı maliyetleri ve yapışkan enflasyon, büyük bir grubun ev sahibi olmasını, emeklilik için tasarruf etmesini ve imkanları dahilinde rahatça para harcamasını zorlaştırdı.

6,5 trilyon dolarlık ticari gayrimenkul borcu

JPMorgan, yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle piyasanın büyük ölçüde donmuş kalmasına rağmen, neyse ki şimdilik konutta sistemik zayıflığa dair çok az işaret bulunduğunu belirtiyor.

Kolanoviç, “Tüketiciler düşük faiz oranlarına kilitlendiğinden, konut ipoteklerinde henüz önemli bir gecikme yaşanmadı. Ancak mevcut ev satışları rekor düşük seviyelere yaklaştı ve yaklaşık 6,5 trilyon dolarlık ticari gayrimenkul borcu hala bir tehlike olmaya devam ediyor."

ABD'de kişisel tüketim harcamaları ekimde arttı

 

ABD'de tüketimin yavaşladığını gösteren 5 işaret

 

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları eylülde arttı

 

ABD'li tüketicilerden rekor harcama bekleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)