BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaJapon tahvillerinin faizi zirve yaptı----

Japon tahvillerinin faizi zirve yaptı

Japon tahvillerinin faizi zirve yaptı
20 Aralık 2022 - 07:36 www.finansgundem.com

Japonya Merkez Bankası ,10 yıllık devlet tahvili getirileri için hedef bandını 25 baz puan genişletti. 10 yıllık Japonya tahvillerinin getirisi 20,5 baz puan artışla yüzde 0,455’e yani 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizini değiştirmezken, getiri eğrisi hedef bandını genişletti. BoJ'un dün başlayan ve bugün sona eren para politikası toplantısında alınan kararlar açıklandı. Buna göre, banka, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bıraktı.

10 yıllık Japonya tahvillerinin getirisi 20,5 baz puan artışla yüzde 0,455’e yani 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

Söz konusu kararı oy birliğiyle alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına devam edeceğini bildirdi.

Banka ayrıca, piyasa işleyişini iyileştirmek ve getiri eğrisinin daha düzgün bir şekilde oluşmasını teşvik etmek için getiri eğrisi kontrolünün yönetimini değiştirmeye karar verdi. Buna göre, daha önce artı/eksi 25 baz puan olan 10 yıllık Japon devlet tahvili için hedef bandı, 25 baz puan genişletilerek artı/eksi 50 baz puan olarak belirlendi.

Ultra gevşek para politikası temellerinde değişime işaret eden karara gerekçe olarak Banka, spot ve vadeli piyasalarda arbitraj işlemleri ve farklı vadelerdeki tahvil faizleri arasında bulunan ilişki doğrultusunda, tahvil piyasalarının işleyişindeki bozulmayı gösterdi.

Karar metninde, ilkbahardan bu yana yurt dışı finans ve sermaye piyasalarındaki oynaklığın arttığı, bu durumun Japonya piyasalarını önemli ölçüde etkilediği belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Japon devlet tahvili getirileri; şirket tahvili getirileri, banka borç verme oranları ve diğer fonlama oranları için referans oranlardır. Bu piyasa koşulları devam ederse, bunun şirket tahvillerinin ihraç koşulları gibi finansal koşullar üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Banka, bugün alınan önlemlerin, getiri eğrisi kontrolü çerçevesinde oluşan parasal genişleme etkilerinin kurumsal finansman gibi yollarla iletilmesini kolaylaştıracağını beklemektedir. Banka, bu tedbirleri uygulayarak parasal genişlemenin sürdürülebilirliğini artırmayı ve böylece fiyat istikrarı hedefine ulaşmayı amaçlayacaktır. Banka, piyasa işlemlerinde yeni hedef banda uygun getiri eğrisi oluşumunu teşvik etmek amacıyla devlet tahvili alım miktarını daha da artıracak, sabit faizli alım işlemleri gerçekleştirerek her vade için hızlı tepkiler verecektir."

Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasına devam edileceği aktarılan metinde, yıllık enflasyon yüzde 2 hedefini aşana ve istikrarlı bir şekilde hedefin üzerinde kalana kadar parasal tabanın genişletilmesine devam edileceği vurgulandı.

Metinde, "Banka, korona virüs salgınının etkisini yakından takip edecek ve gerekirse ek genişleyici önlemler almaktan çekinmeyecektir. Ayrıca, kısa ve uzun vadede faiz oranlarının bugünkü veya daha düşük seviyede kalması beklenmektedir." şeklindeki yönlendirmenin korunması da dikkati çekti.

BoJ'un getiri eğrisi hedef bandındaki değişikliği, nisan ayında görev süresi dolacak olan BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın yerine gelecek adaylara ilişkin haber akışının yoğunlaştığı ve para politikasında nasıl bir değişiklik olacağının tartışıldığı bir süreçte geldi. 

BOJ'un aldığı kararların gevşek para politikasından çıkış stratejisi konusunda piyasanın test edilmekte olduğu yönünde değerlendirilmesi Japon yenini ABD doları karşısında 4 ayın en yüksek seviyesine taşıdı.

USDJPY, 137,47 seviyesine kadar yükselişle başladığı bugün 132,27'ye kadar geriledi. Şu sıralarda düne göre yüzde 3,42 düşüşle 132,30'dan işlem görüyor.

Analistler, USDJPY'nin yıl sonuna kadar 130 seviyesinin altını test etmesinin çok olası göründüğünü belirtiyorlar.

Asya borsaları BOJ etkisiyle negatif seyirde

 

Saxo Bank: Fed 2023'te faizleri düşürmeyecek

 

San Francisco Fed Başkanı'ndan faiz açıklaması

 

BoJ, devlet tahvili alımını artırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)