BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİTO Başkanı Avdagiç: Yerel parayla ticaretin önemi net ortaya çıktı----

İTO Başkanı Avdagiç: Yerel parayla ticaretin önemi net ortaya çıktı

İTO Başkanı Avdagiç: Yerel parayla ticaretin önemi net ortaya çıktı
04 Mart 2022 - 10:13 www.finansgundem.com

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılmasının yerel para ile ticaretin önemini net şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Avdagiç “Bazıları bu işi ciddiye almıyordu” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Rusya-Ukrayna savaşının yerel para ile ticaretin önemini net şekilde ortaya koyduğunu söyledi. İspanya'daki GSMA Mobil Dünya Kongresi sırasında bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyen Avdagiç, Rusya'nın uluslararası ödeme sistemi SWİFT'ten çıkarılmasıyla ilgili olarak "Yerel para ile ticaret yaptığınız zaman SWIFT sisteminin içine girmiyorsunuz. Bu ticaretin önü açık. Keşke bu savaş olmasaydı ama burada da sayın Cumhurbaşkanımızın yerel para ile ticarette ısrarının olağanüstü durumlarda ne kadar doğru ve ülkenin bekası için önemli olduğu gerçeğinin de altını çizmek istiyorum" dedi.

Avdagiç "Yani Cumhurbaşkanımızın ferasetini burada vurgulamakta fayda var. Bunu çok net bir şekilde ifade etmekte fayda görüyorum. Bazıları o zaman bunu ciddiye almıyordu. Kritik durumlarda bu işin, ülkelerin bekası için ne kadar önemli olabileceği bugün çok net bir şekilde daha ortaya çıktı" diye konuştu. Türkiye'nin her iki ülke ile de ciddi ekonomik ilişkisi olduğuna dikkati çeken Avdagiç, Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 27'sinin bu iki ülkenin vatandaşı olduğunun altını çizdi.

'SAKIN BU VİZE REJİMİNİ BOZMAYIN'

Yeşilköy'de İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) bünyesindeki İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendiren Avdagiç, A'dan Z'ye bir yenileme yatırımıyla İFM'nin 100 bin metrekarelik alanını Avrupa'nın en modern fuar merkezi haline getirdiklerini belirtti. Avdagiç, İstanbul'un fuarcılık alananıdaki gelişmesini anlatırken bir de anekdot paylaştı. Avdagiç "Alman parlamenter Dr. Joe Weingarten bizi ziyaret etti. 'Sakın bu vize rejimini bozmayın' dedim. Şaşırdı. Çünkü bu vize rejimi bizim fevkalade işimize yarıyor. Vizeniz yüzünden Ortadoğu'dan, Afrika'dan, eski Rusya Cumhuriyetlerinden, Doğu Bloku'ndan size gelemeyenler bizim fuarlara geliyor' dedim. Bunun yüzde 80 gerçek payı var" dedi.

SEÇİLMİŞ SURİYELİLER

Aynı parlamenterle vize konusunu da tartıştıklarını anlatan Avdagiç "Parlamanter 'Bizim Alman ekonomisini ayakta tutmak Doğu Avrupa'dan her yıl 400 bin kişi almamız lazım. Ama alacağımız adam kalmadı. Bizim mutlaka bu sistemi açıp bunu sizden sağlamamız lazım. Merkel seçilmiş Suriyelileri alarak bunu iki yıl öteledi. 800 bin kişiyi aldı" dedi. Rakam tam oturuyor ama burada seçilmiş sözünün altını çiziyorum" diye konuştu. Avdagiç Türk dizilerinin başarısına da dikkat çekerek "Ancak şu anda hepinizin bildiği büyük dizi film yapımcısı tekeller, Türkiye'yi de bloke etmeye çalışıyor. Bizim yapımcımızı devre dışı bırakıyor" diye konuştu.

DEVLERİN MERKEZİ İSTANBUL

İstanbul Havalimanı'nın yaptığı en büyük devrimin uluslararası mal dağıtımında İstanbul'u merkez haline getirmesi olduğunu vurgulayan Avdagiç, "Alibaba Çin'den sonra ilk dağıtım merkezi olarak İstanbul'u seçti. Amazon da İstanbul'u seçti. Çünkü İstanbul'dan 250 yurt dışı noktaya dağıtım yapabilecek bir yapıya sahipsiniz" dedi.

YAPIMCI TEKELLER BİZİ BLOKE EDİYOR

Şekib Avdagiç, Türk dizilerinin başarılarından bahsederek şunları söyledi: "Geçtiğimiz hafta Kosova Cumhurbaşkanı'nı ağırladık. Kitabi bir Türkçesi var. 'Nerede öğrendiniz' dedim, 'Türk dizilerinden öğrendim' dedi."

İTO BAŞKANLIĞI'NA YENİDEN ADAY

Şekib Avdagiç, bir gazetecinin bu yıl yapılması beklenen Oda seçimlerinde yeniden İTO Başkanlığına aday olup olmayacağı yönündeki soruya şu yanıtı verdi: "Bu konuda gerekli istişarelerimizi yaptık, önümüzdeki dönem için çalışmalarımıza başladık. İstanbul iş dünyası, tekrar bizi layık görürse, bugüne kadar yol yürüdüğümüz arkadaşlarımızla beraber yola devam edeceğiz. Tabii bu bir ekip işi ve bugüne kadar geldiğimiz bir çizgi var. Bu çizgideki ekiplerimizle birlikte, iş dünyasının tamamını kucaklayacak bir şekilde çalışmamızı yapıp, başladığımız işleri devam ettirme niyetindeyiz."

'HAYATIMDA İKİ DEFA AĞLADIM'

İTO Başkanı Avdagiç, İstanbul'a ilave fuar alanı kazandırmak üzere İstanbul Fuar Merkezi'ni üç aşamalı bir planla metrekare olarak daha da büyütmek istediklerini söyledi. Geçen ay 40 yıl sonra İDTM'nin tüm salonlarının tapusunu aldıkları bilgisini de veren Avdagiç "2005'te Murat Yalçıntaş sonra rahmetli İbrahim Çağlar döneminde bir süreç yürütüldü. Hayatımda iki defa ağladım. Birisi rahmetli babam vefat ettiğinde biri Murat Bey'i hapiste gördüğüm zaman. 40 gün bir suçu olmamasına rağmen hapis yattı. Ali Kopuz tutuklu kaldı diğer bir takım arkadaşlar bedel ödedi. Yüce Divan'da yargılandılar beraat ettiler. Uzun ve meşakkatli bir süreçti. Hem hukuki hem idari yönden bitirdik" dedi.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ'NE DAVA

Bakırköy Belediyesi'nin İFM'ye tahakkuk ettirdiği 93 milyon lira vergiden de bahseden Avdagiç "Hiçbir yerde böyle bir uygulama yok. Biz mahkemeye yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtık. CNR'dan kurtulduk şimdi yeni bir vaka ile uğraşıyoruz" dedi.

Avdagiç: Faiz ve kur üzerinden hesap görmek isteyenlere imkan vermemeliyiz

 

İTO Başkanı Avdagiç: Piyasa ile TCMB arasındaki bağ zayıflıyor

 

İTO Başkanı Avdagiç'ten 'caydırıcı önlem' vurgusu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)