BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİstihdam verisi beklenen tepkisi vermedi----

İstihdam verisi beklenen tepkisi vermedi

İstihdam verisi beklenen tepkisi vermedi
07 Aralık 2013 - 07:52 www.finansgundem.com

Son 5 yılın en düşük seviyesine gerileyen ABD işsizlik rakamları bu kez piyasalarda etkili olmadı

 Merkez Bankası Fed’in tahvil alımını azaltma için gözlediği çok önemli kriterlerden olan işsizlik oranında yine düşüş yaşandı. İşsizlik oranı yüzde 7.3’ten yüzde 7’ye indi. Böylece ABD’de işsizlik Kasım 2008’den beri en düşük seviyesine geldi. Hürriyet'in haberine göre, dünya piyasaları bu veriyi son aylarda en önemli verilerden biri olarak kabul ediyor. ABD ekonomisindeki olumlu havanın sürmesi halinde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltması bekleniyor. Bu da piyasalara daha az para pompalanacağı anlanıma geliyor.

DÖVİZ SEPETİ REKOR KIRDI AMA…

Dün istihdam rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Türk piyasalarında da hareketlilik yaşandı. İstihdam verisi açıklanmadan önce 2.0460 TL’de bulunan dolar günlük yüzde 0.7 yükselişle 2.0515 TL’nin üstüne yükseldi. Döviz sepeti 2.4287 TL’yi görerek tarihi zirvesini yeniledi. Euro ise 2.8 TL’yi gördü. Ancak yaşanan ilk hareketliliğin ardından piyasalar çabuk toparlandı. Piyasalar kapandığında dolar 2.0235 TL’ye kadar gerilerken rekor kıran döviz sepeti de 2,3970 TL’ye kadar geri çekildi. Euro ise 2.7680 TL’ye düştü. Döviz cephesindeki bu düşüş borsayı da olumlu etkiledi. BİST 100 günü yüzde 1.93 artışla 73 bin 378 puandan kapadı.

‘PİYASALAR HAZIRLIKLIYDI’

Uzmanlara göre ABD’den gelen istihdam rakamları beklentileri aşsa da piyasaların daha önce bu senaryoyu fiyatlaması olumlu tabloyu tamamladı. Burgan Yatırım Baş Ekonomisti Haluk Bürümcekçi ABD’de istihdam rakamlarının beklentileri aşmasına rağmen piyasaların olumlu tepki vermesini piyasaların bu durumu öncesinde fiyatlamasına bağladı. Bürümcekçi “Bu hareketler piyasanın bu verileri daha önceden fiyatlandığını gösteriyor. ABD istihdamı rakamları istikrarlı bir yükselişe işaret ediyor. Veri düzenli olarak güçlü geliyorsa eninde sonunda tahvil azaltımına gideceği düşünülmelidir. Aralık’ta azaltıma başlayacağını söyleyenlerin eli kuvvetlendi. Ancak azaltıma gitmemesi de halen ihtimal dahilinde. Tahvil alım azaltımında subjektif kriterler de rol oynuyor” dedi.

RAKAM DA İYİ ALGI DA

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı ise ABD istihdamının beklentileri aşmasına rağmen 200 bin eşiğini fazla aşamamasının piyasalar tarafından olumlu algılandığını belirti. Banu Kıvcı Tokalı “ABD istihdam piyasasındaki iyileşmenin kalitesiyle ilgili belirsizliklerin henüz ortadan kalkmamış olması para politikasında hızlı çıkış korkularını dizginlemiş görünüyor. Nitekim, veri sonrası bazı Fed üyelerinden gelen açıklamalardan istihdam verilerinin hemen büyüme görünümünü değiştirmediğini anlıyoruz. Ayrıca, bütçe ve borç tavanına ilişkin tartışmaların yeni yılla birlikte gündeme gelecek olmasını da, para politikalarının proaktif ve hızlı çıkış yönünde olmayacağı beklentisini destekleyen diğer bir unsur olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Sıradaki kritik tarih 17-18 Aralık

ABD istihdam verilerinin olumlu çıkmasıyla gözler Fed’e çevrildi. Fed’in tahvil azaltımına başlayıp başlamayacağı merakla bekleniyor. Fed’in bu azaltıma gitmesi durumunda gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye piyasalarının da etkilenmesi bekleniyor. Fed bu konudaki kararını en yakın 17-18 Aralık tarihindeki Açık Piyasa Komitesi toplantısında verecek.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)