BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİstihdam destekleri bitiyor: Yarın ne olacak?----

İstihdam destekleri bitiyor: Yarın ne olacak?

İstihdam destekleri bitiyor: Yarın ne olacak?
30 Haziran 2021 - 14:34 www.finansgundem.com

Pandeminin başında çalışan ve işverenlere destek amaçlı başlatılan kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı, işçi ve işveren örgütlerinin 'devam etmeli' çağrıları sürerken, bugün itibarıyla son buluyor.

İş dünyası ve sendikalar kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı için 'devam etmesi' konusunda hem fikir ama istihdam destekleri uzatılmazsa bugün itibarıyla bitiyor.

İŞTEN ATILANLAR İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLECEK Mİ?

Vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, Sözcü haberine göre, kısa çalışmadan yararlanan çalışan sayısının 1 milyon 200 bin, ücretsiz izinden yararlanan çalışan sayısının 2 milyon 600 bin olduğuna dikkat çekerek “Milyonlarca çalışan yarından itibaren işsiz kalabilir” dedi.

Pandeminin başında işveren ve çalışana destek amacıyla alınan istihdam destekleri, henüz dünyada tam anlamıyla atlatılamayan salgında ekonomilerde öngörme zorken, sona eriyor. İşletmelerin “1 Temmuz'dan itibaren sigorta primlerini ve maaşları”  yatırmasının beklendiğini ancak bunun mümkün olmadığını belirten Türkmen, yarından itibaren işsiz kalacakların çoğunun işsizlik maaşı da alamayacağına dikkat çekti.

Ücretsiz izin kullandırılan çalışanların bu esnada sigorta primlerinin yatırılmadığını ve kısa çalışmada da bu düzene uygun yatırıldığını hatırlatan Türkmen, yarından itibaren iş sözleşmesi feshedilecek kişilerin çoğunun işsizlik maaşı için gerekli olan son 3 yılda 600 gün prim ödenmesi şartını yerine getiremeyecekleri ve bu yüzden de bu haktan yararlanamayacaklarını belirtti.

Türkmen, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinin devam etmesi gerektiğin düşündüğünü de söyledi.

İŞSİZLİK ARTACAK MI?

Kocaeli Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nden Doç. Dr Aziz Çelik, yarından itibaren kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve nakdi ücret desteğinin sona ereceğini hatırlatarak, işsizlik maaşları için normal düzene dönüleceğini, yani son 3 yılda 600 gün prim yatırılması şartı olacağını belirten Çelik, ücretsiz izin döneminde iş sözleşmesi askıya alındığı için önceki dönem için 600 gün prim şartı aranacağını, işten atılan birçok kişinin işsizlik maaşı alamayacağını söyledi.

Çelik, özellikle hizmet sektöründe pek çok işletmenin tam anlamıyla normalleşemediği için ciddi bir işsizlik artışı beklediğini de belirtti.

Erdoğan 12 Mart'ta duyurmuştu! Ekonomi Koordinasyon Kurulu kuruldu

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi! Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu

Elvan: Fiyat istikrarı görevi Merkez Bankası'nındır

Kısa çalışma ödeneği sona eriyor