BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşte Ortadoğu sermeyesinin yeni Mekkesi----

İşte Ortadoğu sermeyesinin yeni Mekkesi

İşte Ortadoğu sermeyesinin yeni Mekkesi
01 Kasım 2013 - 10:30 www.finansgundem.com

İslami finansın İslam dünyası dışındaki en büyük merkezi Londra, İngiltere Başbakanı Cameron'ın öncülüğünde yeni atılımlar peşinde...

Panelin adı amacına çok uygun: “Değişen Dünya; Yeni İlişkiler”... Milliyet Gazetesi yazarı Meral Tamer de katılmış ve çarpıcı bir izlenim yazısı kaleme almış.
Tamer, geleneksel bankacılıktan % 50 daha hızlı büyüyen ve 2015 yılında 1.6 trilyon dolara ulaşacağı öngörülen İslami finans endüstrisine ve Londra'nın bu piyasada oynadığı/oynayacağı role dikkat çekiyor.
İşte Meral Tamer'in kaleminden "Ortadoğu sermayesinin yeni Mekkesi" olma yolundaki Londra'dan izlenimler...
Cameron'dan "Selamün Aleyküm"
Özel nedenlerle birkaç günlüğüne geldiğimiz Londra’da bizi bir sürpriz bekliyordu. Gerek otelimizin lobisinde, gerekse gittiğimiz lokantada hararetle Davos benzeri bir ekonomik forumdan bahsedildiğinde, ne olduğunu pek kavrayamamıştım; ancak televizyonda "Selamün Aleyküm" diyen İngiltere Başbakanı David Cameron’a denk gelince mesele anlaşıldı.
Meğer Davos’taki ünlü Dünya Ekonomik Forumu toplantılarından esinlenerek 9 yıl önce Malezya’nın inisiyatifiyle kurulan Dünya İslami Ekonomik Forumu DİEF’in 29-31 ekimde yapılan yıllık toplantısına denk gelmişiz.
Bu yılki toplantının önemi, DİEF’in tarihinde ilk kez İslam dünyasının dışındaki bir ülkenin Forum’a ev sahipliği yapması. Ana sponsoru ise Muhtar Kent’in başında bulunduğu The Coca-Cola Company.
56 Müslüman ülkeden...
Toplantı için DİEF’e üye 56 ülkenin devlet başkanları, başbakanları, önde gelen bankacıları ve işadamlarının yanı sıra toplam 120 ülkeden finansçıların da bulunduğu 2 bin kişi Londra’ya gelmiş. Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan temsil etti ve ilk günkü “Değişen Dünya; Yeni İlişkiler” başlıklı panelde konuştu.
Katar sermayesi
Londra, yıllardan beri Müslüman dünyanın en fazla yatırım yaptığı kentlerden biri. Örneğin temmuzda açılan Londra’nın en yüksek binası, 72 katlı Shard’ın sahibi Katar hükümeti. 2012 Londra Olimpiyatları için inşa edilen Olimpiyat Köyü’nün sahibi de, en büyük İngiliz bankalarından Barclays’in büyük hissedarı da Katarlılar. İngiliz Ordusu’nun ünlü mekânlarından Chelsea Kışlası’nı ise Abu Dabi sermayesi 3 milyar sterline satın almıştı.
İngiliz Independent gazetesine göre Başbakan Cameron Londra’yı, İslami finansın Batı’daki rakipsiz merkezi, Ortadoğu’daki servetin Mekke’si haline getirmek istiyor.
Cameron iddialı
Nitekim Cameron da DİEF’teki konuşmasında,  küresel iş hacmi 1 trilyon doları bulan şeriata uygun finansman sektöründe, önde gelen bir oyuncu olma hedefini vurguladıktan sonra özetle şöyle dedi:
“Londra İslami finansın, İslam dünyası dışındaki en büyük merkezidir. Ben bugün bunun bir adım daha ötesine geçmek istiyorum. Londra, sadece Batı dünyasında İslami finansın büyük bir merkezi değil, Dubai’nin yanı sıra dünyadaki en büyük İslami finans merkezi olmalı. Halen 20’den fazla İngiliz bankası İslami finansal ürünler sunuyor. Son 5 yılda toplam 34 milyar dolar tutarındaki 49 İslami bono, Londra borsasına kote oldu.
İslami Finans endüstrisinin toplam hacmi 2010’da 836 milyar dolardı; 2015’te 1.6 trilyon dolarlık hacme ulaşması bekleniyor. Geleneksel bankacılıktan % 50 daha hızlı büyüyen bu alandan biz de pay almak istiyoruz.”
İslami Pazar Endeksi
İngiltere bu bağlamda ilk adım olarak 200 milyon sterlinlik İslami bono (sukuk) ihraç edecek ve Müslüman dünya dışında sukuk çıkaran ilk ülke olacak; Cameron’un verdiği bilgiye göre Londra Borsası’nda İslami Pazar Endeksi oluşturulacak. Bu bonoların getirisi ise İngiliz hükümetine ait varlıkların kira gelirine endeksli olacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)