BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİşte ekonomide 2023 yılı....----

İşte ekonomide 2023 yılı....

İşte ekonomide 2023 yılı....
27 Aralık 2023 - 11:03 www.finansgundem.com

Türkiye'de 2023'ün ilk dört ayı, teknoloji ve savunma sanayisinde stratejik yatırımların öne çıktığı Yılın ikinci 4 aylık dönemine, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde ekonominin dümenine geçen isimlerin belirlenmesi damga vurdu.

Türkiye'de 2023'ün ilk dört ayı, teknoloji ve savunma sanayisinde stratejik yatırımların meyve verdiği bir dönem oldu.

Yılın ocak, şubat, mart ve nisan aylarını kapsayan dönemde, ekonomide öne çıkan başlıklar arasında Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkileri, yüksek teknolojide sağlanan gelişmeler, ihracat rekorları, enflasyon karşısında vatandaşların korunması için atılan adımlar ve yeni konut projeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılının ilk günlerinde 2022 yılına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. 2022 yılında ihracat, önceki yıla göre yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara çıkarak Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. İhracat rekorları 2023 yılında da devam ederken yılın ilk ayında en yüksek ocak ayı ihracatı yakalandı. Asrın felaketi depremler nedeniyle şubat ayında ihracat gerilerken, alınan tedbirlerle mart ayında yeniden yükselişe geçerek yüzde 4,4 artışla 23,6 milyar dolara çıktı ve tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı kaydedildi.

Vatandaşların enflasyon karşısında korunmasına yönelik adımlar atılırken, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme hayata geçirildi.

Konut arzının artırılması ve orta gelirlilerin uygun koşullarda konuta kavuşması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca "Yeni Evim" kampanyası başlatıldı. Bu kapsamda, yararlanıcılara düşük faizli kredi imkanıyla ödeme kolaylıkları sağlanırken, inşaat şirketleri de konut arzının artırılması için desteklendi.

Türkiye şubatta Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldı. Can kayıpları ve sosyal hayattaki yıkımların yanı sıra bölgenin büyüklüğü sebebiyle ekonomi de yara aldı. Depremin ekonomik bilançosu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının raporuyla gözler önüne serildi. Asrın felaketinin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon lira (103,6 milyar dolar) düzeyinde olduğunun tahmin edildiği açıklandı.

Teknoloji yatırımları yılın ilk aylarında hayalleri gerçeğe dönüştürdü. İlk Togg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teslim edildi. İlk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE uzaya fırlatılırken, Türkiye'nin ilk uzay yolcuları belli oldu.

TCG Anadolu Türk donanmasının hizmetine girerken, Ankara-Sivas hızlı tren hattı açıldı.

Derlenen bilgilere göre, Türkiye ekonomisinde yılın ilk 4 ayında yaşanan önemli gelişmeler şöyle:

2 OCAK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel olumsuzluklara rağmen 2022 yılı ihracatının, önceki yıla göre yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bu rakamın Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu bildirdi. İthalat 2022'de yüzde 34,3 yükselişle 364 milyar 395 milyon dolar oldu. Aynı dönemde dış ticaret hacmi de yüzde 24,6 artarak 618 milyar 605 milyon dolara ulaştı.

3 OCAK

- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin çağrısı sonrası birçok zincir market ve mağaza, fiyat sabitlemesi ya da indirimine gittiğini açıkladı.

4 OCAK

- Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yüzde 30'luk zam oranı doğrultusunda, aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.

- Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile orta gelirliye yönelik yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen "Yeni Evim" kampanyasını açıkladı.

15 OCAK

- 2023 Yılı Yatırım Programı Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2023 Yılı Yatırım Programı'nda yer alan 3 bin 546'sı ana proje olmak üzere 10 bin 915 projeye toplam 454,2 milyar lira ödenek tahsis edildi.

16 OCAK

- Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Yeni Evim Kampanyası'na başvuruların bugün itibarıyla başladığını bildirdi.

18 OCAK

- Tarım ve Orman Bakanlığınca "Kent Tarımı" uygulamaları kapsamında 3 ilde başlatılan projeyle kadın çiftçilere 4 milyon adet yerli sebze fidesi hibe edildi.

23 OCAK

- Tüketici güven endeksi ocakta aylık bazda yüzde 4,6 artarak 79,1 olurken bu rakam, son 16 ayın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

26 OCAK

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtım toplantısında, "2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk" dedi.

30 OCAK

- Ekonomik güven endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 1,3 artarak son bir yılın en yüksek seviyesi olan 99,3 değerini aldı.

1 ŞUBAT

- Ticarete ilişkin düzenlemeler içeren "torba kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Perakende ticarette haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesi için caydırıcı idari para cezası uygulanması, tarım ve gıda ürünlerine ilişkin ödeme vadelerinde düzenlemeye gidildi.

2 ŞUBAT

- Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İhracat, en yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaşmıştır. Ocak ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir." dedi.

3 ŞUBAT

- Enflasyon ocakta yıllık bazda yüzde 57,68 olurken bu rakam, son 11 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocakta aylık bazda yüzde 6,65, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,15 artış gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Mevcut veriler, enflasyonda en zorlu dönemi ardımızda bıraktığımızı, önümüzdeki ayların çok daha iyi olacağını işaret etmektedir." ifadesini kullandı.

4 ŞUBAT

- Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektörüyle ilgili son dönemde sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığına, vergi mevzuatına aykırı hareket edildiğine, elden tahsilat yapılarak vergi kayıp ve kaçağına yol açıldığına yönelik şikayetler üzerine inceleme başlattı.

6 ŞUBAT

- Türkiye'nin nüfusu, 2022'de bir önceki yıla göre 599 bin 280 kişi artarak 85 milyon 279 bin 553 kişi oldu.

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören iletişim hatlarının onarılması, vatandaşların kesintisiz iletişim sağlamaları için operatörlere talimat verdi ve borç nedeniyle kapalı tüm mobil, internet ve sabit hatların görüşmeye açılmasını sağladı.

- Kamu İhale Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde 7-17 Şubat tarihlerinde yapılacak ihalelerin, ihale tarihinden itibaren 2 hafta sonra aynı saatte yapılmak üzere ertelendiğini bildirdi.

7 ŞUBAT

- Ticaret Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş artış yapıldığı iddialarına yönelik ülke genelinde denetimler başlatıldığını bildirdi.

- Ticaret Bakanlığı himayesinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören vatandaşların öncelikli olarak ihtiyaç duyacakları ürünlerin satılacağı e-Ticarette Deprem Yardımlaşma Seferberliği (e-Seferberlik) başlatıldı.

10 ŞUBAT

- Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası fahiş fiyat artışı yaptığı değerlendirilen 353 firmaya toplam 84 milyon 975 bin 532 lira idari para cezası verdi.

11 ŞUBAT

- Mali Suçları Araştırma Kurulu, depremden etkilenen ve olağanüstü hal ilan edilen illerde hem maaş ödemelerinde sıkıntı yaşanmaması hem de diğer bankacılık işlemlerinin yapılabilmesi için kimlik belirleme uygulamalarına kolaylık getirdi.

12 ŞUBAT

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle pistinde hasar oluşan Hatay Havalimanı'nın hizmet vermeye başladığını bildirdi.

14 ŞUBAT

- Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarların, esnaf kredi ve kefalet kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan Halkbank'tan kullandıkları düşük faizli kredi borçları 6 ay ertelendi.

15 ŞUBAT

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, iş dünyasının ve hayırseverlerin katılımıyla deprem bölgesine kalıcı konut yapma kampanyası başlattı.

17 ŞUBAT

- Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki yetiştiricilere, bir defaya mahsus olmak üzere büyükbaş için hayvan başına 500 lira, küçükbaş için hayvan başına 50 lira destekleme ödemesi yapılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

20 ŞUBAT

- Tüketici güven endeksi şubatta aylık bazda yüzde 4,3 artarak 82,5 oldu. Bu değer, son 23 ayın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

23 ŞUBAT

- Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik hazırlanan prefabrik yapı ve konteynerlerin montaj ve kurulumunda KDV'nin yüzde 1 olarak uygulanmasına karar verildi.

1 MART

- Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

2 MART

Ticaret Bakanlığı, şubatta ihracatın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle gerileyerek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 18,6 milyar dolar olduğunu bildirdi. Deprem nedeniyle şubat ayı ihracatına doğrudan 1,5 milyar dolarlık aşağı yönlü etki olduğu değerlendirildi.

3 MART

- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE şubatta yüzde 3,15, Yİ-ÜFE yüzde 1,56 arttı. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 55,18, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 76,61 oldu. TÜFE son 12 ayın, Yİ-ÜFE son 15 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. TÜİK, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle şubatta Gaziantep, Malatya ve Hatay bölge müdürlüklerine bağlı illerde saha fiyatlarının derlenemediğini bildirdi.

- Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

6 MART

- Rekabet Kurulu, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın, Twitter Inc'in tek kontrolünü devralması işlemine izin verirken, bu işlemin Kurulun izni olmadan gerçekleşmesi nedeniyle Musk'a Türkiye'deki 2022 gelirinin binde 1'i oranında ceza uygulanmasını kararlaştırdı.

- Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun, TCMB'ye 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması kararına ilişkin, "Bu karar, Suudi Arabistan yönetiminin Türk ekonomisine güveninin ve ortak çabalarımızın olumlu bir neticesi olmuştur." ifadesini kullandı.

7 MART

- Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan "Hayata Dönüş Kredisi"nin kapsamı, depremden etkilenen 11 il ve Sivas'ın Gürün ilçesindeki esnaf ve sanatkarı içine alacak şekilde genişletildi.

9 MART

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AA Editör Masası'nda, 6 Şubat'taki depremlerin ilk günlerinde mobil iletişim hizmetlerinde yaşanan sorunlara ilişkin inceleme ve soruşturmalar başlattıklarını bildirdi.

10 MART

- Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşirken Ağustos 2022'den bu yana ilk kez tek haneye düştü.

- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il ile Sivas'ın Gürün ilçesindeki satış, ön izin, irtifak hakkı, kullanma izni, kira bedelleri ve hasılat payları ile ecrimisil borçlarının ertelenmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

14 MART

- Rekabet Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ankara'da faaliyet gösteren emlakçıların ve komisyoncuların, gayrimenkul satış ve kiralama ücretlerinde birlikte fiyat belirleyerek rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla ön araştırma başlattı.

17 MART

- Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon lira (103,6 milyar dolar) düzeyinde olduğunun tahmin edildiğini açıkladı.

25 MART

- Depremlerden etkilenenlere vergi kolaylıkları sağlayan kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

27 MART

- Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, depremlerden etkilenen vatandaşlara hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptıklarını bildirdi.

31 MART

- Kur korumalı vadeli mevduat hesaplarına uygulanan Türk lirası faiz üst sınırı kaldırıldı.

1 NİSAN

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının, yetkili en az bir gerçek veya tüzel kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesini zorunlu hale getirdi.

3 NİSAN

- Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, afet bölgesindeki konteyner kentlerin dışında barınacak olan vatandaşlara taşınma ve kira yardımı sağladıklarını belirterek, "175 bin 262 afetzedemize hane başı 15 bin lira olmak üzere toplam 2,6 milyar lira Afetzede Taşınma Destek Ödemesi gerçekleştirdik." dedi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi avlusunda düzenlenen "İlk Togg T10X Teslim Töreni"ne katıldı.

4 NİSAN

- Türkiye'nin otomobili Togg, yola çıkmadan önce onlarca testten başarıyla geçerken, Türk Standardları Enstitüsü tarafından üretimin uygunluğu kontrolleri ile Araç Tip Onay Belgelendirme süreci tamamlandı.

- Ticaret Bakanı Muş, depremlerin üretim ve tedarikte oluşturduğu olumsuzluklara rağmen mart ayında ihracatın yüzde 4,4 artışla 23,6 milyar dolara çıktığını belirterek, "Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır." dedi.

5 NİSAN

- Orman köylüsünün ormandan sağlanan gelire ortak olması, orman yangınlarında hayatını kaybeden görevlilerin şehit statüsünde sayılması gibi düzenlemeleri içeren Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

6 NİSAN

- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uluslararası sermaye piyasalarındaki ilk Çevresel, Sosyal ve Yönetişim-Environmental, Social and Governance tahvil ihracında 2,5 milyar dolarlık satış gerçekleştirildi.

7 NİSAN

- Ticaret Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde merkezi ve üretim tesisi bulunan firmaların ihracat destek sürelerinin bir yıl uzatılmasını kararlaştırdı.

8 NİSAN

- Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı'nın Çam ve Sakura Şehir Hastanesi İstasyonu hizmete açıldı.

10 NİSAN

- Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde düzenlenen törenle Türk donanmasının hizmetine girdi.

11 NİSAN

- Sanayi üretim endeksi, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli deprem felaketinin yaşandığı şubatta aylık bazda yüzde 6, yıllık bazda yüzde 8,2 azalış gösterdi.

12 NİSAN

- AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı açıldı.

15 NİSAN

- Türkiye'nin ilk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE uzaya fırlatıldı.

24 NİSAN

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli'nde, 22 Nisan'da 85 bin 437 araç geçişiyle rekor kırıldığını ifade etti.

- Ticaret Bakanı Muş, ilk yerli ve milli x-ray tarama sistemlerinin yarı sabit modellerinde seri üretime geçildiğini, mobil ve 'backscatter (hayalet sistem)' tarama sistemlerinin de Türkiye'de üretiminin başladığını bildirdi.

26 NİSAN

- Kamuoyunda "ATAK-2" olarak bilinen Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, ilk kez motor çalıştırdı.

- Ankara-Sivas Hızlı Treni ilk seferi için başkentten hareket etti.

27 NİSAN

- Türkiye'nin ilk hidrojen vadisi ve en büyük kapasiteli yeşil hidrojen tesisi için imzalar atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi" ile "Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesi"nin Türkiye'ye hidrojende lig atlatacağını belirtti.

28 NİSAN

- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2'nin ilk kez havalandığını bildirdi.

29 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST'te, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek yolcuları açıkladı. Buna göre uzay yolcusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığında önemli başarılara imza atan Türk pilot Alper Gezeravcı oldu. Yedek olarak ise Roketsan'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan sistem mühendisi Tuva Cihangir Atasever seçildi.

- Türkiye'nin milli ana muharebe tankı Altay, uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te ilk kez vatandaşlarla buluştu.

Ekonomide 2023 böyle geçti: Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos

Yılın mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan döneminde, ekonomi yönetiminin şekillenmesi ve makro ekonomik verilerdeki olumlu gelişmeler öne çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine, daha önce de bakanlık ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı yapan Mehmet Şimşek atandı. Daha önceki kabinelerde ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı ve bakanlık görevleri üstlenen Cevdet Yılmaz da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev aldı.

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,9 büyüme gösterirken, ikinci çeyrek sonunda ülke, 12 çeyrektir kesintisiz büyüdü.

Türkiye'nin ihracatı, 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler ve Kurban Bayramı tatili gibi etkenlerle bazı aylarda gerileme gösterse de yılın genelinde aylık bazda rekor kırmaya devam etti.

İşsizlik oranı da aylık ve çeyrekler itibarıyla düşüşünü sürdürdü. İşsizlik yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,7 olarak kaydedildi. Böylece işsizlik oranı 20 çeyrek sonra tek haneye geriledi.

Ticaret Bakanlığının, ikinci el otomobil satışına yönelik düzenlemeleri de bu dönemde öne çıktı. Bakanlık, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına kısıtlama getirdi.

Bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkilerde önemli adımlar atıldı. Yılmaz ve Şimşek'in ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ülkeyle toplam tutarı 50,7 milyar dolar olan 13 anlaşma imzalandı.

Derlediği bilgilere göre, Türkiye ekonomisinde yılın ikinci 4 aylık diliminde yaşanan önemli gelişmeler şöyle:

1 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Muharip Uçak'ın adının KAAN olduğunu açıkladı

2 MAYIS

- Ticaret Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ihracat üzerindeki olumsuz etkisinin nisanda da devam ettiğine işaret ederek "İhracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 azalışla 19,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir." ifadesini kullandı.

3 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl için destek ödemesiyle birlikte yaş çay alım fiyatını kilogram başına yüzde 64 artırarak, 11 lira 30 kuruşa çıkartıyoruz." dedi.

6 MAYIS

- KOSGEB, deprem bölgesinde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin bakım, tadilat, onarım, personel, ham madde, malzeme, teçhizat, donanım gibi giderlerinin karşılanmasına katkı sağlamak için 75 bin liraya kadar geri ödemeli destek sağlayacağını açıkladı.

- Ticaret Bakanlığı, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan yetkili bayilerin, stoklarında bulunmasına rağmen taşıt satışından kaçınmaları, tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmeleri halinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinin iptal edileceğini ve bu işletmelere bir yıl süreyle yetki belgesi verilmeyeceğini bildirdi.

9 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle, refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz, böylece en düşük kamu işçisi ücretini 15 bin liraya çıkıyor." dedi.

11 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin lirayı bulacağını belirtti.

12 MAYIS

- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli ve milli çip tasarımı çözümlerinin geliştirilmesi amacıyla stratejik bir hamlede bulunarak, "Entegre Devre Tasarımı Çağrısı" açtı.

21 MAYIS

- Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) 28. Genel Kurulu’nda, Şemsi Bayraktar'ın başkanlığındaki liste, geçerli oyların tamamını aldı. TZOB Başkanlığına ilk kez 2003'te seçilen Bayraktar, altıncı kez bu görevi üstlendi.

25 MAYIS

- Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği ile KOBİ tanımı, "yıllık çalışan sayısı 250 kişiden az olan, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon Türk lirasını aşmayan işletmeler" olarak değiştirildi.

27 MAYIS

- Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) tarafından üretilen yerli ve milli tren seti, ilk yolculu seferine Ada Ekspresi ile Adapazarı'ndan başladı.

28 MAYIS

- Ticaret Bakanlığı tebliğiyle, yerli üretimi olan yeni nesil ürünlerden airfryer ve robot süpürgenin de aralarında yer aldığı bazı küçük ev aletlerinin ithalatında gözetim uygulanması kararlaştırıldı.

- TÜİK, doğal gaz faturalarının 24 Nisan-31 Mayıs döneminde devlet tarafından karşılanmasına ilişkin karar sonrasında, TÜFE kapsamında yer alan doğal gaz fiyatının, Mayıs 2023 dönemine ilişkin hesaplamalar yapılırken dikkate alınması gerekliliğinin ortaya çıktığını bildirdi.

31 MAYIS

- Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdü.

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığına, yeniden Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi.

2 HAZİRAN

- Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mayıs ayı ihracatının yüzde 14,4 artışla 21,7 milyar dolar olduğunu bildirerek, "Bu, tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracat değeridir." ifadesini kullandı.

3 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı Kabinesi’nin üyeleri duyuruldu. Buna göre, yeni kabinede ekonomi yönetimi de belirlendi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine, daha önce de bakanlık ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı yapan Şimşek atandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Bakan Yardımcılığı görevinde bulunan Mehmet Fatih Kacır getirilirken Ömer Bolat da Ticaret Bakanı olarak kabineye girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanlığına ise Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı getirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Alparslan Bayraktar olurken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında da Vedat Işıkhan görevlendirildi. Daha önceki kabinelerde ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı ve bakanlık görevleri üstlenen Cevdet Yılmaz da Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu.

5 HAZİRAN

- TÜFE mayısta yüzde 0,04, Yİ-ÜFE yüzde 0,65 arttı. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 39,59, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 40,76 oldu. TÜFE son 17, Yİ-ÜFE de son 24 ayın en düşük seviyesine geriledi.

- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığına Haluk Görgün atandı.

20 HAZİRAN

- Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesi konusunda anlaştı.

21 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BAE'yi ziyaret etti.

24 HAZİRAN

- Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 23 Haziran'da günlük ihracat değeriyle rekor kırıldığını açıkladı. Bolat, ihracatın dün günlük tarihi rekorla 2 milyar 121 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, "Günlük ihracatta 2 milyar dolar eşiği aşılmış oldu." ifadesini kullandı.

3 TEMMUZ

- İhracat, haziran ayında, Kurban Bayramı tatilini de kapsayan tatil döneminin etkisiyle, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azalışla 20 milyar 901 milyon dolar olarak gerçekleşti.

4 TEMMUZ

- Kamuya olan 370,4 milyar liralık alacak yapılandırıldı. Yapılandırma düzenlemesi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine 5 milyon 484 bin 289 mükellef başvurdu, 7 milyon 946 bin 460 yapılandırma dosyası oluşturuldu. Kanun kapsamında 56,8 milyar liralık tahsilat gerçekleşti.

6 TEMMUZ

- TÜİK bültenine göre dünya nüfusu 2022'de tahmini 8 milyara yükselirken, Türkiye 85 milyon 279 bin 553 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada yer aldı. Genç nüfus oranı dünya ortalaması 2022 yılında yüzde 15,5 olurken, Türkiye'nin genç nüfus oranının yüzde 15,2 ile dünya ortalamasının hemen altında olduğu görüldü.

7 TEMMUZ

- Katma değer vergisinde artışa gidildi. Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18'lik katma değer vergisi yüzde 20'ye yükseltildi. Tüketici kredilerinde BSMV oranı yüzde 15 oldu. Şans Oyunları Vergisi oranı at yarışlarında yüzde 14'e, spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10'a ve diğer şans oyunlarında yüzde 20'ye yükseltildi. Başta gıda maddeleri olmak üzere yüzde 1'e tabi mal ve hizmetlerin KDV oranında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

13 TEMMUZ

- Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı paydaki artış trendinin bu yılın ilk çeyreğinde de devam ettiğini bildirerek, yıllıklandırılmış ihracatın 255,7 milyar dolarla küresel ihracattan yüzde 1,04 pay aldığını ifade etti.

- Türkiye’de ticari işletmelerce toplanan süt miktarı, mayısta 944 bin 349 tonla istatistiki serinin tutulmaya başlandığı 2010 yılından bu yana aylık bazda en yüksek seviyeye çıktı.

15 TEMMUZ

- Ticaret Bakanlığının, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar kısıtlama getiren düzenlemesi yürürlüğe girdi. Düzenlemeye aykırı ilan verenler hakkında ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası kesilmesinin önü açıldı.

- En düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılmasını, emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasına yönelik düzenlemeleri içeren ve bazı vergi artışlarını öngören kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

16 TEMMUZ

- Akaryakıtta ÖTV tutarları artırıldı. ÖTV tutarları, motorinde ve 95 oktan benzinde 5 lira ve LPG'de 4 lira yükseltildi.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) artışı ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmanın hedeflendiğini, ayrıca, söz konusu düzenlemenin cari açığı kontrol altına almaya da destek vereceğini bildirdi.

17 TEMMUZ

- Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in imzasıyla kamu kurumlarına gönderilen genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği belirtilerek, tedbirlerin ivedilikle uygulanabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiği, tasarruf takibinin de tavizsiz sağlanacağı kaydedildi.

19 TEMMUZ

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti kapsamında, Türkiye ile BAE arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayisi, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda 13 anlaşma imzalandı, bu anlaşmaların toplam tutarı 50,7 milyar dolar oldu.

20 TEMMUZ

- Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından paylaşılan raporda Türkiye'nin 40 FATF standardının 39 adedinden uyumlu olduğunun tescil edildiğini belirterek, "Bu durum kara para aklama ile terörizmin finansmanı ile mücadeleye verdiğimiz önemin açık bir tezahürüdür. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkartmaya kararlıyız." ifadesini kullandı.

21 TEMMUZ

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle sosyal medya platformu X'e, Türkiye'deki vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişiler tarafından yeni reklam verilmesini yasakladı.

27 TEMMUZ

- 2023 yılı ek bütçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla, genel bütçe kapsamındaki idarelerin bütçe tertiplerine 1 trilyon 74 milyar 508 milyon 886 bin lira, özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine 45 milyar 5 milyon 627 bin lira olmak üzere toplam 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödenek eklendi.

29 TEMMUZ

- Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, kurumların, döviz tevdiat ve katılma hesaplarındaki yabancı paralarını TL'ye çevirmeleri durumunda vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları ile diğer kazançlarının kurumlar vergisinden müstesna olması 30 Haziran 2023 itibarıyla uygulanacak.

1 AĞUSTOS

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın, yılın ilk yarısında Avrupa'daki en iyi kargo trafiğine sahip havalimanı olduğunu açıkladı.

3 AĞUSTOS

- Ticaret Bakanı Bolat, "İhracatımız temmuzda yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle tarihin en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaşıldı." dedi.

4 AĞUSTOS

- Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında afet bölgesi ilan edilen yerlerde işletmesi zarar gören esnaf ve sanatkarların Halk Bankası tarafından kullandırılan kredilerinin geri ödemeleri için 6 ay daha faizsiz erteleme imkanı getirildi.

7 AĞUSTOS

- Savunma sanayisinde dünyada ilk 100'e giren Türk şirketi sayısı 4'e yükseldi, ABD merkezli dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen "Defense News Top 100"deki Türk şirketi sayısı 4'e çıktı. ASELSAN 47 ile listenin en üstünde yer alırken, bu şirketi TUSAŞ ve ROKETSAN izledi. Listeye ilk kez dahil olan ASFAT, 100'üncü sırada bulunuyor.

11 AĞUSTOS

- Ticaret Bakanı Bolat, haziranda cari işlemler hesabının 20 ay sonra fazla verdiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde cari işlemlerdeki iyileşmeyi sürdürmek amacıyla başta mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarımız olmak üzere, Bakanlık olarak faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

17 AĞUSTOS

- İşsizlik oranı 20 çeyrek sonra tek haneye geriledi. İşsizlik 2018'in birinci çeyreğinde yüzde 9,9 olarak hesaplanırken, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,7 olarak kaydedildi

25 AĞUSTOS

- Hisar O+ Sistemine RF Arayıcı Başlıklı Füze yeteneği eklendi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, Türkiye'nin milli hava savunma füze sistemi HİSAR O+'nun yeni RF Arayıcı Başlıklı Füzesi ile yakın ve uzak menzillerdeki hedefleri başarıyla imha ettiğini kaydetti.

29 AĞUSTOS

- Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu yıl ürün alım rekoru kırdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: "2023 yılında TMO tarafından alınan ürün miktarı 10 milyon tonu geçerek tüm zamanların en yüksek alım rekoruna ulaştı. Bu kapsamda üreticilerimize 40,5 milyar lira ürün bedeli ödedik, ödemeler devam ediyor." dedi.

30 AĞUSTOS

- TEKNOFEST, Cumhuriyet'in 100. yılında Ankara'da teknoloji ve bilim meraklılarına kapılarını açtı

31 AĞUSTOS

- Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,9 büyüdü. Böylece ülke ekonomisi üst üste 12 çeyrek büyümüş oldu. Türkiye, OECD'nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesi oldu.
 

Yılın son 4 aylık döneminde, Türkiye ekonomisinin 2024-2026 dönemi için yol haritası niteliğindeki Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı.

Yılın eylül, ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan döneminde, OVP ve merkezi yönetim bütçesine ilişkin gelişmeler öne çıktı.

Yeni OVP'de büyümenin 2024'te yüzde 4, 2025'te yüzde 4,5, 2026'da yüzde 5 olması öngörüldü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında tüm vergisel işlemlerin elektronik ortamda yapılacağı Dijital Vergi Dairesi'ni devreye alacaklarını duyurdu.

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 5,9 büyüme kaydetti. Türkiye, verisi açıklanan G-20 ve Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

Türkiye'de işsizlik oranı, ekimde bir önceki aya göre 0,5 puanlık azalışla Kasım 2012'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 8,5'e geriledi. İşsizlik 11 yılın en düşük seviyesini gördü.

Derlediği bilgilere göre, yılın son 4 aylık döneminde yaşanan bazı önemli gelişmeler şöyle:

1 EYLÜL

- "Yerli ve Milli Sürücüsüz İlk Metro Aracının Teslim Töreni"ne katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Gebze OSB-Darıca Sahili Hattı için özel olarak tasarlanan sürücüsüz metro aracımız da milli teknoloji vizyonumuzun en güzel örneklerinden ve ürünlerinden biri olmuştur." ifadesini kullandı.

- Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Dünya Bankasından deprem bölgesi için sağlanan 1 milyar dolar değerindeki finansmanı değerlendirerek, "Hem uluslararası çevrelerin hem de kendi kaynaklarımızın verdiği destek ve imkanlarla bölgenin eski günlerine hızla dönmesi için var gücümüzle çalışmaya, seferber olmaya devam edeceğiz." dedi.

- Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması yürürlüğe girdi.

3 EYLÜL

- Ankara'da ilk kez düzenlenen TEKNOFEST'i 943 bin kişi ziyaret etti.

4 EYLÜL

- Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "Ağustosta ihracatımız yüzde 1,6 artışla 21 milyar 619 milyon dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle en yüksek ağustos ayı ihracat değerine ulaştık." dedi.

6 EYLÜL

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Vadeli Program'ı açıkladı. "Hükümet olarak, Orta Vadeli Program'a desteğimizin tam olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum" dedi.

- Yeni Orta Vadeli Program Resmi Gazete'de yayımlandı. 2024-2026 dönemini kapsayan OVP'ye göre, büyümenin 2024'te yüzde 4, 2025'te yüzde 4,5, 2026'da yüzde 5 olması öngörüldü.

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP'ye ilişkin sunum yaptı: "2024'te depreme ayırdığımız kaynak, 1 trilyon 62 milyar lirası, 2025'te 566, 2026'ta 380 milyar. Yani giderek son iki yılda azalıyor. Dolayısıyla 2023 ile 2024'teki görünümün bozulması, bütçe açığının artması büyük oranda deprem harcamalarıyla ilgili." dedi.

7 EYLÜL

- Depremzede konutları için getirilen KDV muafiyetinin detayları belli oldu. Buna göre, istisnadan faydalanılabilmesi için kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının AFAD ile bağış protokolü imzalaması şartı aranacak. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının istisna kapsamında inşa ettikleri konutların AFAD'a bedelsiz teslimi de istisna çerçevesinde yer alıyor.

- Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye ekonomisini istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında Türkiye'ye eşlik etmeye kararlı olduklarını belirterek, "Devam etmekte olan 17 milyar dolarlık programımıza ek olarak, önümüzdeki üç yıl içinde Dünya Bankası Grubu Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı öngörüyoruz." dedi.

8 EYLÜL

- Milas yağlı zeytini AB'de coğrafi işaret tescili aldı.

13 EYLÜL

- Reklam Kurulu yapay zeka reklamlarını ilk kez incelemeye aldı.

15 EYLÜL

- Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere 2023 yılı için ödenecek tarımsal destekler Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 103 lirası mazot, 46 lirası gübre olmak üzere 149 lira destek sağlandı.

22 EYLÜL

- Bakan Şimşek, Dünya Bankası ile bakanlıkların ve yerel yönetimlerin yenilenebilir enerji ve su verimliliği için 895,7 milyon avroluk kredi anlaşması yaptıklarını açıkladı.

24 EYLÜL

- Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nin günlük 70 bin 574 araç garantisi bulunduğunu belirterek, "Geride bıraktığımız süreçte eylül ayı ortalamasına göre Avrasya Tüneli'ni kullanan araç sayısı günlük 74 bini aştı." dedi.

25 EYLÜL

- Depremin yaralarını sarmak üzere getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi de ilk taksit döneminde yaklaşık 13,2 milyar lirayla hedeflenen tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşti.

26 EYLÜL

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversiteli gençlere piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 liraya kadar teknolojik cihaz desteği vereceklerini bildirdi.

27 EYLÜL

- İzmir Çiğli Havaalanı'nda 5 gün sürecek dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST, kapılarını açtı

28 EYLÜL

- "Okul Gıdası" uygulamasına geçiş süresi 14 Eylül 2026'a uzatıldı

29 EYLÜL

- Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, gelecek yıl TEKNOFEST'e bizzat katılmayı ve Türkiye'deki yatırım fırsatlarını görüşmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.

3 EKİM

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıllık enflasyonda düşüşün, baz etkileriyle birlikte mayıs ayından sonra görülmeye başlanacağını belirterek, "Böylece önümüzdeki yıl başlayacak dezenflasyonun sürekliliğini sağlayarak 2025'te istikrar dönemine gireceğiz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken öngörülebilirlik artacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye yeniden indirmiş olacağız." dedi.

5 EKİM

- Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Akaryakıt istasyonlarına, kayıt dışıyla mücadele kapsamında taşıtların plaka bilgisinin otomatik iletilmesini sağlayacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurulması sağlanacak.

- Türksat'ın, Uluslararası Uzay Federasyonuna (IAF) üyeliği oy birliğiyle kabul edildi.

6 EKİM

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2026'da Uluslararası Uzay Kongresi'ne Antalya'nın ev sahipliği yapacağını bildirdi.

7 EKİM

- Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında tüm vergisel işlemlerin elektronik ortamda yapılacağı Dijital Vergi Dairesi'ni devreye alacaklarını belirterek, "Gelir İdaresi, ilerleyen süreçte, mükelleflerin yaptığı başvurular üzerine vergi dairesince yapılan işlemleri, robotik süreçler ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapacak." dedi.

9 EKİM

- Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe kayıt dışı, manipülatif ve manipülasyon amaçlı ilan paylaşan 545 kişiye 54 milyon 500 bin lira ceza kesildiğini bildirdi.

16 EKİM

- 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Plana göre, enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye, işsizliğin 2028'de yüzde 7,5'e düşürülmesi, GSYH'nin 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, 2024-2028 döneminde büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor.

17 EKİM

- 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

20 EKİM

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "2024 yılı merkezi yönetim bütçesinde, giderlerin 11 trilyon 89 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 8 trilyon 437,1 milyar lira olacağı tahmin edilmektedir." dedi.

22 EKİM

- Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) dünyada en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Türkiye'nin Avrupa'da ilk, dünyada ise 4. sırada olduğunu bildirdi.

26 EKİM

- Türkiye ekonomisine ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

27 EKİM

- Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), Cumhuriyet'in 100. yılında gerçekleştirdiği ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.

28 EKİM

- Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı için 5 Türk lirası madeni tedavül hatıra parası basımı gerçekleştirildi.

2 KASIM

- TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 36 ve 2025 yıl sonu tahminini yüzde 14 olarak güncellediklerini bildirdi.

6 KASIM

- Bakan Bolat, ekimde ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 22 milyar 900 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Böylece tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık." dedi.

10 KASIM

- Dünya Bankası, Türkiye'deki şirketlerin yeşil dönüşümünü desteklemek amacıyla kullanılacak 155 milyon dolarlık krediye onay verdi.

13 KASIM

- Bakan Şimşek, ihracatçıların Türk Eximbank kredilerine erişiminde yeni bir dönemi başlattıklarını belirterek, "Türk Eximbank, katma değerli ve yüksek teknolojili ihracat yapan firmaların finansman sorunlarını çözme amacıyla, teminat mektubunun yanı sıra farklı teminat türleriyle kredi kullandırılmasını sağlayacak." dedi.

15 KASIM

- Bakan Şimşek, yeşil dönüşüm faaliyetlerin finansmanı amacıyla "Türkiye Yeşil Fonu" adında yeni bir fon kuracaklarını bildirdi.

17 KASIM

- Bakan Şimşek, Avrupa Yatırım Bankasından (AYB) depremin yaralarını sarmak ve kentlerin yeniden inşasına katkı sağlamak amacıyla 400 milyon avro finansman sağlanmasına ilişkin anlaşmayı imzaladıklarını belirterek, "Böylece bu yıl kasım itibarıyla proje finansmanı amacıyla sağlanan dış kaynak miktarı 7,5 milyar dolara ulaştı." dedi.

20 KASIM

- Bakan Uraloğlu, 5. Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projelerinin Desteklenmesi Amacıyla Çağrı Programı ile yerli ve milli üretimin teşvik edilmesini amaçladıklarını belirterek, "Bu projeyle Türkiye'de ilk defa üretici firma, ürünü kullanabilecek operatör ve destekleyici kurum işbirliğiyle yerli ve milli ürün geliştirilmesi yönünde çalışma yapılmış olacak." diye konuştu.

22 KASIM

- Bakan Şimşek, ülkeye döviz getirilmesini teşvik etmek üzere, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki bazı faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranını artıracaklarını belirterek, "Yurt dışına hizmet olarak sunulan mimarlık, mühendislik, yazılım, tasarım, veri işleme, çağrı hizmetleri ile eğitim ve sağlık faaliyetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnasını, kazancın Türkiye’ye getirilmesi şartıyla yüzde 80'e çıkarıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

23 KASIM

- Türkiye'de "bilgi ve iletişim" sektöründe ücretli çalışan sayısı eylül itibarıyla 289 bini geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

25 KASIM

- Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin "yeni yol haritası" olarak nitelendirilen 18. Dönem Karma Komisyonu Protokolü, Ankara'da imzalandı.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı yeniden değerleme oranını 2023 için yüzde 58,46 olarak belirledi.

26 KASIM

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Kalkınma Yolu Projesi ve Zengezur Koridoru kapsamında planlanan kara ve demir yolları için ihaleler yapıldı, yatırım tutarları belirlendi.

29 KASIM

- Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mücbir sebep halinin 30 Nisan 2024'e kadar uzatıldığını bildirdi.

30 KASIM

- Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 5,9 büyüme kaydetti. Türkiye verisi açıklanan G-20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

1 ARALIK

- Bakan Şimşek, Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notu görünümünü yükseltmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin ekonomide attığı adımların karşılık bulduğunu belirten Şimşek, "Orta Vadeli Program'ımıza güven artıyor. Sabır ve kararlılıkla programı uygulamaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

4 ARALIK

- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık bazda yüzde 3,28, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,81 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 61,98, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 42,25 olarak kaydedildi.

6 ARALIK

- Rekabet Kurumu, kırmızı et sektörüne yönelik inceleme başlattı.

7 ARALIK

- Otomotiv sektöründe spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı ikinci el araçlarda uygulanan "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile "ilan kısıtlamasına" ilişkin düzenlemelerin süresi 1 Ocak 2024'ten itibaren 6 ay süreyle yeniden uzatıldı.

11 ARALIK

-Türkiye'de işsizlik oranı, ekimde bir önceki aya göre 0,5 puanlık azalışla Kasım 2012'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 8,5'e geriledi.

12 ARALIK

- Rekabet Kurulu, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta Platforms Inc'e, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

- Bakan Şimşek, kısa vadeli kiralamalara ilişkin düzenlemenin konut arzını artırdığını belirterek, "Özellikle büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladı." ifadesini kullandı.

13 ARALIK

- İkinci el taşıtlara uygulanan "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesine motosikletler de dahil edildi.

- Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve mücbir sebep hali uzatılan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler, 31 Temmuz 2024'e kadar yapılandırma başvurusunda bulunabilecek.

16 ARALIK

- Bakan Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ihalesinde en düşük teklifi Fernas İnşaat'ın, Antalya-Alanya Otoyolu için de Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin verdiğini bildirdi.

18 ARALIK

- Reklam Kurulu, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulamalar nedeniyle bu yıl 114,1 milyon liralık para cezası uyguladı.

19 ARALIK

- Lokanta, restoran ve kafelerde fiyat listeleri, 1 Ocak 2024'ten itibaren giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketicilerin kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği şekilde konulacak. Ticaret Bakanlığının söz konusu düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

25 ARALIK

-Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 2'nci pisti törenle açıldı.

- 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Ekonomistlerin dolar ve enflasyon beklentisi belli oldu

 

Çin'de sanayi şirketlerinin karı kasımda artışını sürdürdü

 

Tatil sonrası küresel piyasalar

 

Enerji sektöründe uygulanacak idari para cezalarında yüzde 58 artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)