BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşte borsayı yükselten para!----

İşte borsayı yükselten para!

İşte borsayı yükselten para!
07 Mayıs 2013 - 07:50 www.finansgundem.com

Borsayı tarihi zirveye taşıyan paranın kaynağı belli oldu

Lale simgesini aldıktan sonra rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul'un artık yeni ve ilginç bir yatırımcısı var. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, 3 Mayıs 2013'te yüzde 3 yükselerek 88 bin 669 puana çıkıp yeni tarihi rekorunu kırdığı gün bu yükselişe bir anlam verilememişti. Borsa kulislerinde konuşulanlar ise rekor yükselişe bir anlam yüklüyor. Çünkü Borsa İstanbul'un yeni yatırımcıları arasında İsviçre Merkez Bankası'nın olduğu belirtiliyor. İsviçre Merkez Bankası'nın ağırlıklı olarak 3 Mayıs'ta olmak üzere 29 Nisan'dan bu yana toplam 400 ile 800 milyon dolar arasında hisse aldığı konuşuluyor. Bankanın alımları Lonrda piyasası üzerinden Merril Lynch ve Deutschebank üzerinden yaptığı ifade ediliyor.
3 GÜNDE YÜZDE 5.3
Borsa bankanın alım yaptığı iddia edilen 3 günde ise borsa yüzde 5,3 yükselerek 85 bin 154 puandan 90 bine dayanmıştı. Borsanın bu yükselişinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunun yakın zamanda 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkaracağı söylentilerinin de etkili olduğu biliniyor. Ayrıca başta ABD ve Avrupa merkez bankaları olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal genişlemeye devam kararı alması ve Avrupa Merkez Bankası ECB'nin faizi yüzde 0.25 indirerek 0.50'ye çekmesi de Türkiye'de faizleri yüzde 5'e kadar çekti ve bun da borsayı yukarı taşıyan diğer etken oldu.
REZERVLERİ ERİMESİN DİYE
Başta İsviçre olmak üzere merkez bankaları rezervlerinin değer kaybetmesini önlemek için hisse senetlerine yatırım yapma kararı aldı.
İsviçre Merkez Bankası'nın hisse almak için bono satmaktan ziyade elindeki nakdi kullandığı görülüyor. Bankanın elinde şu anda anda 82 milyar dolar daha var.Bankanın bilançosu İsviçre'nin GSMH'sının yüzde 84′üne ulaşmış durumda. Bu büyük merkez bankaları arasında bir rekor. İsrail Merkez Bankası'nın Apple hissesi aldığı biliniyor. Japon Merkez Banaksı BOJ önceki toplantıda hisse alımlarını arttıracağını ve 2014 itibarı ile 35.2 milyar dolara dolara yükselteceğini açıkladı. Bank of Kore, Çin hisselerinden de oluşan portföyünü 18.6 milyar dolara yükseltmiş durumda.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)