BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşte Başçı'nın kritik sunumu----

İşte Başçı'nın kritik sunumu

İşte Başçı'nın kritik sunumu
02 Haziran 2014 - 15:10 www.finansgundem.com

TCMB Başkanı Erdem Başçı enflasyondaki düşüşün Haziran verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiğini söyledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün Bakanlar Kurulu'na 2014 yılının ilk sunumunu yaptı.

Başkan Başçı sunumunda;

Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın büyüme hızının yüzde 4'e yakın seyrettiğini,

Enflasyondaki düşüşün haziran ayı verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiğini,

Kredi büyüme hızının yüzde 15 seviyesine yaklaştığını,

Cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı.
Başçı'nın yaptığı sunumda küresel büyümenin ılımlı seyretmekte olduğu belirtilirken, bu yıl da ılımlı seyrin devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

Aşırı tüketime dikkat çekti

Sunumda aşırı tüketimin ekonomi için yarattığı handikaplara da yer verilerek, "Aşırı tüketim yapan ülkelerde yatırım oranları düşük düzeyde seyretmektedir. Bu ülkelerde büyüme oranı da düşüktür" denildi.

İstihdam artışı iyi

Türkiye'de istihdamın gelişmiş ülkelere göre daha olumlu olduğu belirtilen sunumda, son yıllarda Türkiye'de diğer ülkelere göre daha güçlü bir istihdam artışının gözlendiği kaydedildi. Sunumda ayrıca, istihdamdaki artış eğiliminin bu yıl da sürmesinin beklendiği dile getirildi. Kadın ve erkek işgünü katılım oranının arttığı da sunumda vurgulananlar arasındaydı.

Ancak sunumda işgücüne yeni katılımlara rağmen işsizlik oranının küresel kriz öncesindeki seviyelere yakın seyrettiğine dikkat çekildi.

Euro Bölgesi toparlanıyor

Öncü göstergelerin Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın süreceğine işaret ettiğini belirten Başçı, ihracatın da büyümeyi ve dengelemeyi desteklediğinin gözlenmekte olduğunu bildirdi. Başçı, AB ülkelerindeki toparlanmanın ihracat artışına katkıda bulunduğuna dikkat çekti.

Tahsili gecikmiş alacaklar

Tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranlarının düşük düzeylerde seyretmeye devam ettiği belirtilen Merkez Bankası Başkanı'nın sunumunda, karşılıksız çek oranlarının da düşük düzeyde bulunduğu kaydedildi. Sunumda, firmaların finansman giderlerinin toplam gelirler içindeki payının da azaldığı belirtildi.

Tasarruf oranı düşük

Sunumda Türkiye'deki tasarruf oranlarının düşük olduğuna dikkat çekilerek, bu durumun cari açığın yüksek olmasına neden olduğu kaydedildi. Sunumda alınan önlemler doğrultusunda cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiği dile getirildi.

Benzer şekilde büyümenin de bu yıl daha dengeli bir şekilde sürmesinin beklendiği belirtildi.

Sunumda ihracatın ithalatı karşılama oranında da artış eğiliminin sürdüğü belirtildi.

Bankalar yatırımı fonluyor

Kredi büyüme hızının yüzde 15'e yaklaştığı belirtilen sunumda, makroihtiyati tedbirler sonrası bankacılık sektörünün finansman ağırlığını tüketimden, yatırım ve üretime kaydırdığı dile getirildi.

Türkiye'nin kamu borcunun diğer ülkelere göre düşük seviyede olduğu belirtilen sunumda, mali disiplinin devam edeceğinin öngörüldüğü kaydedildi.

Türkiye dezenflasyon sürecinde

Sunumda Türkiye ekonomisinin dezenflasyon sürecinde olduğu belirtildi. Döviz kuru gelişmelerinin enflasyon artışında önemli bir rol oynadığını belirten Başçı, yaptığı sunumda enflasyondaki düşüşün haziran ayı verisinden itibaren gözleneceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Reel faiz kriz öncesinden düşük

Fed'in çıkış sinyalinin ABD tahvil faizlerinin artmasına neden olduğunu belirten Başçı, reel faizlerin küresel kriz öncesi seviyesinin altına indiğini söyledi. Başçı, cari açık veren diğer ülkelerde de uzun vadeli tahvil faizlerinin arttığını belirtti.

Türkiye'nin risk priminin Euro Bölgesi borç krizi seviyesinin altında seyrettiğini belirten Başçı, parasal sıkılaştırma tedbirlerinin beklenen sonuçları vermekte olduğunu kaydetti.

Kısa vadeli faizlerdeki geçici sıkılaştırmanın enflasyonla mücadelede etkin bir araç olduğunu belirten Başçı, parasal sıkılaştırma ile Türk Lirası'ndaki hızlı değer kaybının da önlenmiş olduğunu söyledi.

Sunumda döviz kurlarındaki aşırı oynaklığa karşı döviz rezervlerinin kullanıldığı belirtilerek, mayıs ayından itibaren tekrar rezerv biriktirmeye başlandığı kaydedildi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)