BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiİş dünyasından müthiş mesaj----

İş dünyasından müthiş mesaj

İş dünyasından müthiş mesaj
20 Nisan 2013 - 22:11 www.finansgundem.com

MÜSİAD tarafından Eskişehir Sanayi Odası'nda düzenlenen "Makine Sektör Zirvesi 2013" toplantısına 'yerli uçak' damgasını vurdu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makine Sektör Kurulu Başkanı Bekir Erkuş, yerli sivil uçak üretimine ilişkin, "MÜSİAD olarak ülkemizin, istediği takdirde bu işi başarabileceğine dikkati çekmek için teknolojik sanayileşmenin bayrağını dalgalandırmaya devam etmek zorundayız" dedi.
Erkuş, MÜSİAD tarafından Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Konferans Salonu'nda düzenlenen "Makine Sektör Zirvesi 2013" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de makine sektörünün, geçen yıl 34,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştığını bildirdi.
Makine sektörü ihracatının, toplam dış satımdan aldığı payın yüzde 7'ye yaklaştığını belirten Erkuş, şöyle devam etti:
"2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracattan makine sektörünün 100 milyar dolar pay alabilmesi adına bu oran, 2023'te yüzde 20'ye yükselmelidir. Makine imalat sanayisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin sanayileşmesinin itici gücüdür ve gelecekte de ülkemizin gelişmesinin temel taşı olacaktır. Türk makine sanayisi, 1990 yılından bu yana yaklaşık yüzde 20 oranında yıllık büyüme oranı göstermiştir."
Erkuş, Türkiye'nin, 1920'li ve 1930'lu yıllarda kendi uçağını üretip ihraç edecek seviyede bu işi başardığını anlattı.
Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ'ın, ülkenin gerçek cevherleri olarak buna öncülük ettiğini dile getiren Erkuş, "MÜSİAD olarak ülkemizin, istediği takdirde bu işi başarabileceğine dikkati çekmek için teknolojik sanayileşmenin bayrağını dalgalandırmaya devam etmek zorundayız" değerlendirmesinde bulundu.
-"Bugün değilse ne zaman-"-
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Sanayi İhtisas Komitesi Başkanı Mehmet Akif Özyurt da yerli sivil uçak üretimi konusunda ciddi çalışmalar yaparak bir yol haritası belirlediklerini söyledi.
Türkiye'de sanayinin dönüştürülmesi gerektiğine dikkati çeken Özyurt, şöyle konuştu:
"Artık ileri ve yüksek teknoloji, bilgi içeren ürünler üretmemiz lazım. Bu amaca hitap eden en önemli sektör, uçak üretim sektörüdür. Nasıl Eskişehir'de çok güzel, ciddi bir askeri yan sanayi ve havacılık sanayisi oluştuysa aynı yapının sivil uçakta da kurulacağına inanıyoruz. 'Bugün değilse ne zaman-' diyoruz. Bugün artık buna başlanmalı. Bu konuda da gerekli olan sivil iradenin gösterileceğine inanıyoruz. Bu uçaklar ülkemizde üretilse daha pahalıya da mal olsa bu para ülkemizde kalır, Türkiye'nin değeri olur. Bunu anlatmaya ve bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz."
ESO Başkanı Savaş Özaydemir ise Eskişehir'in, havacılık sektörü için tezgah açılacak en iyi bölge olduğunu belirtti.
Kentten geçen yıl 2 milyar dolara yakın ihracat yapıldığını ve bunun 350 milyon dolarının havacılık sektörüne ait olduğunu vurgulayan Özaydemir, Eskişehir'in, 2023 hedefleri doğrultusunda en az 1-1,5 milyar doları havacılıkta olmak üzere 5-6 milyar dolar dış satım gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti.
İlk yerli uçağı üreten Nuri Demirağ'ın torunları Banu Onaral ve Canan Çağlayan'ın yanı sıra Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Sıtkı Karaca ile çok sayıda sanayici ve iş adamının katıldığı zirvede, "Yerli Sivil Uçak" konulu panel de gerçekleştirildi. (AA)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin21 Nisan 2013 00:27

    bu memleket arabasınıda uçağınıda yapıyordu onları engelleyenler o fabrikaları kapatanlar vatan haini ilan edilsinler.