BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİran'dan Taliban'a arabuluculuk teklifi----

İran'dan Taliban'a arabuluculuk teklifi

İran'dan Taliban'a arabuluculuk teklifi
31 Ocak 2021 - 21:07 www.finansgundem.com

İran, Taliban'ın siyasi liderini ağırladı ve Tahran'ın, Afgan hükümetiyle örgüt arasında devam eden ancak durma noktasına gelen barış görüşmelerinde ara bulucu olabileceğini bildirdi.

Taliban'ın siyasi liderini ağırlayan İran, Tahran'ın, Afgan hükümetiyle örgüt arasında devam eden ancak durma noktasına gelen barış görüşmelerinde ara bulucu olabileceğini bildirdi.

Şii yönetime sahip İran, katı Sünni çizgideki Taliban ile taban tabana zıt ve uzun yıllardır karşılıklı olarak birbirlerini düşman olarak tanımlıyorlar.

Ancak, Euronews'in haberine göre, ABD askerlerinin Afganistan'dan çıkışını müzakere etmeye başlamasından bu yana İran, son birkaç yıldır Taliban liderleriyle açık şekilde görüşmeler gerçekleştiriyor.

Washington daha önce İran'ı ABD güçlerine karşı Taliban militanlarına gizli destek sağlamakla suçlamıştı. İran Tasnim haber ajansına göre İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Taliban temsilcilerinden oluşan üst düzey heyetle başkent Tahran'da bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığının internet sitesine göre de, Zarif ile Taliban'ın Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader liderliğindeki heyet, Afganistan'daki barış sürecini değerlendirdi.

Görüşmede Zarif, "Tüm etnik ve siyasi grupları kapsayıcı bir hükümetin kurulması fikrini önemsiyoruz. Kapsayıcı bir hükümet oluşturulması, katılımcı bir hükümet içinde olmalıdır. Süreç; Anayasa, kurumlar ve temel yasalar dikkate alınarak oluşturulmalıdır." açıklamasında bulundu.

Gruplar arasındaki görüşmelere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Zarif, ülkedeki işgal ve savaşın Afganistan halkına zor günler yaşattığına işaret ederek, barış sürecinin ivedilikle uygulamaya geçmesini umut ettiklerini kaydetti.

Ayrıca İranlı bakanın Taliban yöneticilerine, "Washington'ın iyi bir ara bulucu olmadığını" söylediği aktarıldı.

Taliban: İran'la görüşmeler olumlu bir atmosferde geçti

Öte yandan Taliban'ın Katar Ofisi Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, söz konusu görüşmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Görüşmede, Afganistan'daki durum, Afganlar arası görüşmeler, Doha Anlaşması'nın tam olarak uygulanması ve Afganistan ile bölgede barış ve güvenliğin gerekliliği konuları ele alındı." Vardak, iki ülkeye ilişkin konuların değerlendirildiği görüşmenin 'olumlu bir atmosferde' geçtiğini dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, 26 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Taliban'ın Siyasi Ofis Başkanı Berader liderliğindeki heyetin, Dışişleri Bakanlığının daveti üzerine istişarelerde bulunmak üzere Tahran'ı ziyaret ettiğini duyurmuştu.

Berader liderliğindeki heyet, 27 Ocak'ta İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile görüşmüştü.

Çin, Tayvan hava sahasını ihlal etti

 

İran'da devrimin yıl dönümü kutlamaları başladı

 

Avukatları Trump'ı dava öncesi terk etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)