BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİran'a Arap yatırımı!----

İran'a Arap yatırımı!

İran'a Arap yatırımı!
09 Haziran 2014 - 07:31 www.finansgundem.com

Batı ile masaya oturan İran'a yatırımda Araplar Türkleri solladı

Batı ile müzakerelere ocak ayında başlayan ve yurtdışında dondurulan yüz milyarlarca doları yavaş yavaş serbest bırakılan İran için Batı ve Uzakdoğu ülkeleri iştahlı ancak en hızlı çıkan Körfez oldu. Sabah'ın haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Dubai gibi ülkeler Türk özel sektörünü de solladı. 

BEŞ SEKTÖR ÖN PLANDA 

Yarım trilyon dolarlık ekonomiye sahip olan İran'daki ertelenmiş talebi gören Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sekiz yıl aradan sonra ilk kez Tahran'a giderek işbirliği anlaşmaları imzaladı. İran ile BAE arasında beş sektörde işbirliği yapma kararı alındı. Bunlar petrol ve doğalgaz, bankacılık, gıda, otomotiv ve yatırım şirketleri. Katarlılar ise İran'ın adalarına yatırım yapmayı planlıyor. İran'ın Körfez'de bulunan Qeshm adasına yatırım için ziyaretlerde bulunan Katarlılar ekonomik işbirliğinde savunma ve kültürel işbirliğini geliştirmek istiyor. Bazı Arap firmaları da liman kurmak için araştırma yürütüyor. 

AMBAR GODA ÇİN KAZANDI

Paranın yeniden akmaya başladığı İran için Araplar kadar Batı, Çin ve Hindistan da istekli. Ambargo'nun en yoğun olarak hissedildiği yıllarda piyasayı ele geçiren Çinliler 600 firma ile ülkede bulunuyor. Ancak Batı'dan ve Hindistan'dan yeni rakipler gelmeye başladı. Enerji alanında Avrupalı ve Rus firmalar pazara yoğun ilgi gösteriyor. 

Devletler arası ilişkiler ısınıyor

Özel sektörün aksine Türkiye ile İran arasında devletler arası ilişkilerde sıcak bir döneme girildi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Türkiye'ye gerçekleştireceği ilk resmi ziyaret bugün ve yarın olacak. Ana gündemin enerji olması planlanıyor. Iğdır'da ortak sanayi bölgesi kurulması projesinin de masaya gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kuveyt Emiri Şeyh Al-Jaber Al- Sabah ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani (sağda) 1 Haziran'da birçok alanda ikili işbirliği anlaşmasına imza attı.

İran Körfez'deki adalarında serbest ticaret bölgeleri kurmak için çalışmalara başladı. Kabineye sunulan teklifle tüm adalar ticaret bölgelerine çevrilecek.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)