BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBM'den Türkiye için büyüme tahmini raporu----

BM'den Türkiye için büyüme tahmini raporu

BM'den Türkiye için büyüme tahmini raporu
16 Mayıs 2024 - 20:51 www.finansgundem.com

BM, Türkiye'nin bu yıl %3,2, gelecek yıl %3,6 büyüyeceğini öngörürken, küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye çıkardı.

Birleşmiş Milletler (BM), ocak ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024 raporunun yıl ortası güncellemesini paylaştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Türkiye ekonomisinin 2023 yılındaki %4,5 büyüme seviyesinden bu yıl %3,2 seviyesine doğru yavaşlayacağını öngördü. 2025 yılında ise büyümenin %3,6 olacağı tahmininde bulundu.

Raporda, Türk lirasının hızla değer kaybetmesinin enflasyonist baskıları artırdığı ve para otoritelerini sıkılaştırma önlemlerine başvurmaya ittiği belirtildi. İthalatın da azalmasına neden olan iç talepteki yumuşama sonucunda cari açığın 2024 yılı başında daraldığı ifade edildi.

Raporda, "Enflasyonun bölge genelinde kademeli olarak azalması bekleniyor. Lübnan, Suriye Arap Cumhuriyeti ve Türkiye'de yüksek enflasyon devam ederken, Ürdün, Umman ve Katar'da enflasyon ciddi oranda yavaşladı." denildi.

Enflasyonist baskıların azalması durumunda Ürdün ve Türkiye'de 2024 yılının ikinci yarısında parasal genişleme beklendiği kaydedildi.

Raporda enflasyon beklentilerine de yer verildi. Türkiye için bu yıl enflasyon tahmini %56,4 olurken, gelecek yılı %30,7'ye gerileyeceği öngörüldü.

2024 küresel büyüme tahmini 0,3 puan artırıldı

Raporda, küresel ekonomik beklentilerin ocak ayından bu yana iyileştiğine işaret edilerek, büyük ekonomilerin ciddi bir gerilemeden kaçındığı ve işsizliği artırmadan enflasyonu düşürdüğü vurgulandı.

Ancak görünümün yalnızca ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğuna işaret edilen açıklamada, "Uzun süre yüksek faiz oranları, borç sürdürülebilirliği zorlukları, devam eden jeopolitik gerilimler ve giderek kötüleşen iklim riskleri, özellikle en az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan küçük ada devletleri için onlarca yıldır süren kalkınma kazanımlarını tehdit ederek büyümenin önünde zorluklar yaratmaya devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

Raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,7 büyümesinin beklendiği belirtilerek, bunun ocak ayında öngörülenden 0,3 puan daha yüksek olduğu aktarıldı.

Dünya ekonomisinde öngörülen büyümenin gelecek yıl için 0,1 puan artışla yüzde 2,8'e çıkarıldığı bildirilen raporda, yukarı yönlü revizyonların başta ABD olmak üzere Brezilya, Hindistan ve Rusya'daki daha iyi görünümü yansıttığı kaydedildi.

Raporda, ABD'ye dair büyüme beklentisi 2024 için 0,9 puan artışla yüzde 2,3'e yükseltilirken, Çin'e ilişkin görünümde küçük bir artış kaydedildiği ve bu yıl ülkedeki büyümenin yüzde 4,8 olmasının beklendiği belirtildi.

Afrika'nın ekonomik görünümünün ise son yayından bu yana kötüleştiğine işaret edilen raporda, 2024 için beklenen büyümenin 0,2 puan azalışla yüzde 3,3'e gerilediği aktarıldı.

BM'nin raporunda, gelecek yıllardaki küresel büyümenin, 2010-2019 dönemindeki ortalama olan yüzde 3,2'lük büyümenin altında kalmasının beklendiğine değinildi.

Gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zorluklar vurgulandı

Uluslararası emtia fiyatlarındaki yumuşama ve çoğu merkez bankasının benimsediği sıkı parasal duruşun küresel ekonomiyi enflasyonla mücadele yoluna soktuğuna değinilen raporda, buna rağmen gelişmekte olan bazı ekonomilerin inatla yüksek enflasyonla boğuşmaya devam ettiği belirtildi.

Raporda, gelişmekte olan ekonomilerin çoğunun, yüksek borçlanma maliyetleri, kalıcı döviz kuru baskıları ve kalıcı siyasi istikrarsızlık gibi zorluklarla da karşı karşıya olduğuna işaret edildi.

Gelişmekte olan ekonomilerdeki durgun istihdam durumunun, işsizlik oranlarının rekor düşük seviyelere yakın olduğu Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki durumla tezat oluşturduğu vurgulanan raporda, ayrıca, bazı ekonomilerin kısa vadeli görünümünün, dünya genelinde jeopolitik gerilimlerin ve çoklu çatışmaların potansiyel olarak yoğunlaşması nedeniyle gölgelendiği belirtildi.

IMF'den ABD'ye Çin tavsiyesi

 

Cevdet Yılmaz OVP’nin güncelleneceği tarihi açıkladı!

 

Dünya Bankası ve Türkiye'den 1 milyar dolarlık imza

 

ABD, 26 Çinli şirketten daha ithalatı engelliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)